Уиски в сандък

Уиски бар "Сандъкъ" в Пловдив има винаги налични 250 вида уиски

Уиски можеш да си поръчаш във всяка кръчма. Но уиски барът в Пловдив е един - в "Капана", разбира се. Разликата я прави Гаро Узунян - дипломант от уиски академията в Единбург, Шотландия, и собственик на култовия "Сандъкъ". Уискито е напитката, която не толкова обичам да пия, колкото да уча и разказвам за нея, казва усмихнатият арменец. В уютния "Сандъкъ" има винаги налични 250 вида уиски, а от създаването на бара преди 3 години досега оттук са минали 600 вида уиски. "Без канадско, него ми предстои тепърва да откривам", уточнява Гаро. За ценността на шотландската напитка той има не само дегустационни доводи. "През 2018 година износът на уиски от Шотландия е на стойност 4.7 милиарда паунда. Уискито е една от най-бързо развиващите се индустрии и най-добрият инвестиционен инструмент последните 10 години. На фона на злато и диаманти, които са със "замразени цени", уискито бележи рекорден ръст на места с над 700% . Може да се каже, че аз съм уиски инвеститор, а не сноб", шегува се Гаро Узунян.

"Сандъкъ" - името на уиски бара идва от старите военни сандъци, от които е скован. В артистичен квартал като "Капана" всеки иска да е по-различен и Гаро Узунян не прави изключение. Той сам си прави заведението. Три месеца работи само в него, без да излиза никъде, защото се страхувал да не копира подсъзнателно чужди идеи. Исках задължително в бара да има дърво, защото шотландците казват, че дървото прави уискито - казва собственикът на "Сандъкъ".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар