Мечтаният екип
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мечтаният екип

Мечтаният екип

Как да изберем добрата бавачка, точния домашен учител, милата леля пенсионерка и сигурния шофьор, с които да споделим ежедневните грижи по възпитанието и графика на децата

6352 прочитания

© Капитал


Живеем в свят, в който ежедневно ни се налага да балансираме с много роли. Превъплъщаваме се непрекъснато в професионалисти, партньори, родители, самостоятелни личности, които имат нужда от изява, почивка и време за себе си. Децата ни също имат своя пълен график с ангажименти – училище, тренировки, час при зъболекаря, уроци по пиано и английски, парти за рожден ден на приятел. Ако трябва да сме близо до тях във всеки от тези моменти, скоро ще се превърнем в техен обслужващ персонал, без собствен живот или свободно време. А и време е да се разделим с илюзиите, че малките човеци имат нужда да сме зад тях на всяка крачка. Това, което наистина е важно за децата, е да имат спокойни и доволни от живота родители, които знаят какво искат и правят всичко възможно, за да го постигнат.

Съвременните теории за пълноценно отглеждане на децата приветстват силно идеите за квалифицирана помощ при възпитанието и участието на различни "външни" хора в делничния живот на малчугана. Днес можем да си наемем помощ почти за всичко – шофьор, който да вози детето до местата на всичките му ангажименти, леля пенсионерка, която да го води и взима от училище, детегледачка за моментите, когато ни няма, или пък частен учител, който да помага с домашните. Най-често наемаме тези хора почасово или с определен месечен ангажимент. Според родителските форуми принципът "една позната ми препоръча" е основният, който работи при избора на детегледачка, шофьор или домашен учител.

Една бавачка, моля

От няколко години все повече специализирани агенции предлагат подобни услуги и интересът и доверието към тях се засилват. В агенциите реално можете да проверите профилите на достатъчен брой кандидати за бавачки или частни учители по различни предмети. За да имат свой профил в съответната фирма, желаещите да се грижат за деца трябва да попълнят сериозен въпросник, в който се уточняват куп подробности. Оттам можете да разберете възрастта, образованието, опита и уменията на кандидата, можете да проследите дали има здравословни проблеми, предоставят се и препоръки от предишни работодатели. В профила се указват също детайли като дали може да шофира, готов ли е да върши и някаква домакинска работа, има ли възможност да остава да пренощува в дома ви, или направо да живее в него при желание от ваша страна. Информацията в досието е доста пълна и ви спестява допълнителни уточнения, като например дали бавачката е готова да се грижи за дете с по-специални нужди, да поеме близнаци, както и коя е конкретната дата, от която бихте могли да разчитате на нейните услуги.

Ако кандидат-детегледачката или частният учител ви допаднат, можете да поискате да се срещнете с тях. Тази услуга обикновено се заплаща допълнително (между 30 и 60 лв.) без значение дали след това ще ги наемете или не. Проблемът при повечето подобни агенции обаче е, че те рядко поемат отговорност за кадрите си, след като вече сте ги наели на работа. Веднъж одобрена от вас, детегледачката или учителят контактуват единствено и само със семейството, а ако се появят проблеми, налага се да ги решавате директно с тях. В този смисъл като родители дори няма на кого да се оплачете, ако дамата, на която сте поверили детето си, предпочита да гледа турски сериали, вместо да чете на глас приказки например. За ваша сметка и по-лошо – за сметка на детето остават и случаите, в които частният учител крещи, обижда или просто нехае за резултатите му.

Проблемът с липсата на обратна връзка при наемане на детегледачка и домашен учител от агенция, разбира се, се отрази зле на бизнеса и напоследък специализираните фирми започнаха да обещават гаранции за кандидатите си. Някои от тях дори инвестират в допълнителното им обучение, въвеждат определени стандарти на услугата и поддържат ежемесечна обратна връзка със съответните семейства. Една от особено полезните нововъведени услуги в този смисъл е възможността агенцията да ви осигури бавачка-заместник или друг учител, в случай че "титулярите" се разболеят или възникнат някакви непредвидени обстоятелства. Цените остават същите и варират в зависимост от населеното място и типа ангажимент (от 4 до 8 лв. на час за бавачка и от 10 до 25 лв. за един астрономически час частен урок по някаква дисциплина или език). Някои родители дори предпочитат децата им да не се срещат само с една домашна възпитателка и един учител, а да имат няколко различни, като по този начин разчитат да осигурят разнообразие и по-добра социализация на малчуганите. Кои ще са хората, на които ще поверите отглеждането на наследника си обаче, в крайна сметка зависи изцяло от вашето лично усещане като родители и от контакта на детето с тях.

Здравейте, мисис Даутфайър!

Почти няма майка, която да не е обикаляла разревана около оградата на детската ясла в деня, в който детето й е останало там за първи път. Нещо подобно се случва и когато бавачката остане насаме с малчугана. Частният учител се появява в една по-самостоятелна възраст от живота на детето, но и този контакт определено ни държи в напрежение, докато не се уверим, че сме направили правилния избор. Как да знаем обаче, че сме попаднали на точния човек и с него хлапето ни се чувства спокойно и щастливо?

След проучване на родителските форуми и допитване до родители, които имат добър опит в използването на този тип услуги, успяхме да формулираме няколко критерия за избор на добра детегледачка и домашен учител.

Детето ви видимо е доволно и полека се привързва към бавачката (учителката, леличката, която го води и прибира от училище). Не е нужно това да се случи още от първите няколко дни, защото трябва време да се опознаят, но ако получава добри грижи, детето ви скоро ще се радва при срещата си с тези хора.

Самата детегледачка се радва да види детето ви. В повечето случаи можете да разберете, ако пред вас се играе театър. Освен това, ако тя наистина полага усилия да се разбира с хлапето и да намира разрешение на проблеми, значи е загрижена за него. Например, ако се е спукала топката и детето е тъжно, задача на бавачката е да намери компромисен вариант. Може да предложи друга игра или да прояви въображение, като, да кажем, направи топка от намачкан лист хартия.

Точността в часовете и графика е особено важна. Грижата на повикване е в помощ на ограниченото ви време и ако детегледачката или учителката не могат да дойдат навреме, би трябвало да ви уведомят достатъчно рано. Нямате нужда от помощница, която не цени времето ви и често не успява да спази ангажимента си.

Дамата, която се грижи за детето ви, трябва да прави всичко възможно, за да ви държи в течение за това как е минал денят им заедно. Ако тя е емоционално свързана с работата си, ще споделя с вас как са се забавлявали и учили, какви проблеми са възникнали и как са ги разрешили.

Поддържането на добра хигиена е нещо, което винаги трябва да следите. Би следвало да намирате детето си в добър вид, освен, разбира се, ако не сте се прибрали точно когато са правили питки от пясък в двора… Майка в един от най-популярните родителски форуми споделя ,че се разделила с първата детегледачка на сина си, след като осемнайсетмесечното й дете с току-що измити ръце прибрало обувките й в шкафа след разходка. След като внимателно го разпитала дали така прави с обувките на баба Д. и момченцето потвърдило, решила, че не е съгласна да плаща детето й да служи за кученце за пантофите на бавачката си.

Ако детето ви плаче всеки ден преди часа на идване на детегледачката или учителката, нещо не е наред. Дори и да сте останали с добро впечатление от тях, детето прекарва времето си в компанията им и неговото настроение при тази среща трябва да е позитивно. Ако негативното отношение не се промени и дори се засилва, време е да помислите за промяна.

Ако вашата детегледачка поставя под съмнение вашите родителски грижи и виждания, изтъквайки богатия си опит, може би тя не е вашият човек. Разбира се, можете да се вслушате в съветите й, но вие сте тези, които определят правилата. Затова решението какво ще е менюто на детето, как ще бъде облечено и как ще се учи да общува си е ваше, а помощният персонал в дома ви трябва да го уважава.

Следете поведението и състоянието на детето – дали е гладно в края на деня, чувства ли се уморено в необичайни за сън часове на денонощието, или пък историите от деня, които то ви разказва, не съвпадат с представените от детегледачката.

Разчитайте на родителския си инстинкт. Притеснява ли ви нещо, опитайте се да разберете дали това са просто вашите страхове, или има реална основа да се чувствате несигурни. Можете да проверявате как вървят нещата у дома, като се появите неочаквано или се доверите на наблюденията на съседи и други майки, които често виждат детето ви с бавачката.

Вече съм голям и оставам сам

Хората, които трайно остават в живота на нашите деца, често стават нещо като част от семейството. Въпреки спокойствието, което ни дават обаче, идва време, когато е по-добре да оставим детето си само у дома. Като за начало трябва да уточним, че законът в България не позволява да оставяме деца на възраст под осем години без надзор вкъщи или навън. След навършването на тази възраст трябва да бъдем сигурни, че то ще може да се справи само във всяка ситуация, за да му гласуваме доверие да бъде самостоятелно. На първо място обаче трябва да видите как самото дете приема идеята да остане само. Ако тя го плаши, очевидно моментът не е дошъл. А и често децата ви убеждават, че могат да стоят сами вкъщи, а впоследствие започват да мрънкат и направо да изпадат в ужас пет минути преди да сте тръгнали.

Преди да оставите малчугана сам за по-дълго време, може да направите няколко "сухи тренировки", като го оставите за малко и сте някъде наблизо. Задължително трябва да имате връзка с детето – мобилен телефон или отзивчив съсед, на когото да разчитате при нужда. Психолозите съветват да поработите преди това по създаването на определени навици и умения, които да помогнат на малкия човек да се грижи за себе си – да си приготви храна, да се справи с домашните, да си почине и да намери време да направи нещо за дома например. Под формата на игра е добре да го обучите достатъчно рано как се ползват електрическите уреди, как се общува с непознати по телефона или пък ако позвънят на вратата и как трябва да реагира в случай на някакъв непредвиден инцидент.

Проверете дали можете да разчитате, че самостоятелният ви наследник може да се справя с елементарни неща като заключване на вратата, затваряне на прозорци, достигане до шкафове, в които има необходими неща, слагането на лепенка върху рана например и т.н. Може да ви се струва очевидно, че той може да прави всичко това, но е по-добре да се уверите, отколкото да останете неприятно изненадани. Когато тръгнете, задайте параметри – в колко ще се върнете, кога ще му позвъните да видите как вървят нещата, в кои часове няма да е удобно да ви търси по телефона заради ангажиментите ви и на кого още може да разчита. Добра идея е да поставите някъде на видно място (например с магнит на хладилника) списък с телефоните на всички от семейството.

Шофьор на дете

Най-трудна остава задачата да изберете човек, който да вози детето ви по различните му ежедневни ангажименти. Много семейства ползват тези услуги, като се договарят с конкретен човек и му плащат определена твърда сума на месец. Някои таксиметрови компании се опитват да предлагат услугата водене и взимане от училище, но не се наемат да уговарят шофьор, който плътно да следва графика на хлапето ви. В този смисъл добре е да намерите доверен и препоръчан човек и да направите няколко пробни маршрута с него и детето. Цената обикновено е по-ниска от обичайната тарифа за километър, защото уговорките са постоянни и твърди. Ако се комбинирате с още някое семейство, което води детето си в същото училище, сумата става по-поносима. Все по-често обаче родителите предпочитат да наемат детегледачка или домашен учител, който да има ангажимента и да прибере детето от училище с кола или с градски транспорт. Майките във форумите споделят, че често услугата със завеждането и отвеждането изпълняват и конкретните специалисти, които работят с детето – бавачката го прибира от училище, треньорът по плуване го взима от дома с кола и го води на тренировки, след което от басейна го поема учителката по английски с нейния автомобил. Ако успеете да спретнете добре един такъв натоварен график, можете спокойно да се потупате по рамото и да се наречете не просто добър родител, но и чудесен мениджър.

Статията е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички статии от него можете да намерите тук.

Живеем в свят, в който ежедневно ни се налага да балансираме с много роли. Превъплъщаваме се непрекъснато в професионалисти, партньори, родители, самостоятелни личности, които имат нужда от изява, почивка и време за себе си. Децата ни също имат своя пълен график с ангажименти – училище, тренировки, час при зъболекаря, уроци по пиано и английски, парти за рожден ден на приятел. Ако трябва да сме близо до тях във всеки от тези моменти, скоро ще се превърнем в техен обслужващ персонал, без собствен живот или свободно време. А и време е да се разделим с илюзиите, че малките човеци имат нужда да сме зад тях на всяка крачка. Това, което наистина е важно за децата, е да имат спокойни и доволни от живота родители, които знаят какво искат и правят всичко възможно, за да го постигнат.

Съвременните теории за пълноценно отглеждане на децата приветстват силно идеите за квалифицирана помощ при възпитанието и участието на различни "външни" хора в делничния живот на малчугана. Днес можем да си наемем помощ почти за всичко – шофьор, който да вози детето до местата на всичките му ангажименти, леля пенсионерка, която да го води и взима от училище, детегледачка за моментите, когато ни няма, или пък частен учител, който да помага с домашните. Най-често наемаме тези хора почасово или с определен месечен ангажимент. Според родителските форуми принципът "една позната ми препоръча" е основният, който работи при избора на детегледачка, шофьор или домашен учител.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    anelia99 avatar :-?
    Angelina

    Така е, когато родителите са спокойни те пренасят спокойствието си и на децата, а колкото по-изнервени са, толкова децата им стават нервни и капризни, които постоянно търсят внимание и същевременно бягат от родителската опека.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK