Като порасна, искам да стана… не знам какво
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Като порасна, искам да стана… не знам какво

Като порасна, искам да стана… не знам какво

Колко пък да са скрити талантите на детето и защо е нормално наследникът ни да няма никаква представа какво смята да прави като възрастен

10398 прочитания

Първо, прибери корема! Второ, кажи на мама да не ти прави толкова сладкиши! Трето, поза "жабка" по корем и енергичното стъпване на другарката върху дупето ми, за да легне тялото ми в една плоскост. Уау, болииии! Тези три неща, плюс трътлестото тяло на учителката по балет, което бълваше съвети как да намаля яденето, ме убедиха, че между мен и балета има някакво идейно разминаване.

Следват: уроци по пиано. И солфежи. Плюс гостуване два пъти в седмицата на две от приятелките на мама, чиито деца имаха пиана вкъщи – за да се упражнявам. Обаче! - не бях сигурна каква точно е връзката между нотите и клавишите на пианото. Но пък пее добре детето – да го запишем на хор. Така след неколкомесечни репетиции върху разни по-популярни църковни песнопения (репертоарът на учителката от културния дом) и цял един коледен концерт пред местния пенсионерски клуб ме накараха да се съмнявам, че ще стигна до голямата сцена, която стоеше в дъното на певческия ми ентусиазъм.
Дали да не е някакъв спорт? Може, но ако пък изостави училището заради тренировките… я по-добре не! И без това уроците й вървят добре – явно е родена да е отличничка. Така, де: момичетата просто трябва да залягат над уроците, защото, представете си, певица със съмнителна средна обща култура или танцьорка без добра диплома – не, не, това не е градивна посока в живота. И с тези няколко опита семейството ми приключи търсенето на таланти в мен. Да, някои деца просто трептят във вибрациите на това, за което са дошли на този свят, и нито те самите, нито родителите им имат съмнение какво е това нещо. Други обаче просто НЕ прекарват цял ден пред огледалото с дезодорант-микрофон. НЕ правят бални рокли от пердетата в дневната и определено НЯМАТ идеи как легото се превръща в конструкция, която не пада. Също така мразят математиката, не обичат да разказват фантасмагорични истории, не помнят лесно нови думи и някъде в началото на всяко начинание са загубили мотивацията да видят завършека.
Ако сте от родителите на ТЕЗИ деца, искам да ви кажа следното: Господ ви е поверил дете, защото е видял, че вие и никой друг можете да откриете зрънцето талант в него. Така че, ако вече се поддавате на заключението на класната му, че на детето му е малко по-трудно, отколкото на другите, да следва редовете в тетрадката или да пресмята наум до десет, набързо затворете този зловреден браузър и се вгледайте отново в дребосъка. Някои деца не показват видимо талантите си. Но пък със сигурност например не млъкват и за миг в часовете, в които не спят. Или имат енергия като за няколко електроцентрали. Или са особено усърдни в това да се държат лошо нонстоп. Или обяснението за всяка случка в живота им, като например чудодейно изчезналото зарядно, е като история от роман на Айзък Азимов с много драматични обрати, зли магии, паранормални явления и намесата на суперсили.

Как да тръгнем по следите на невидимите таланти на детето и да ги развиваме? Ето няколко насоки:

Тишина, имам нужда от тишина!

Ако детето ви е говореща машина, има речник, приближаващ се по помпозност до този на Оскар Уайлд, сътворява фантастични истории от най-елементарни битови случки, има добро произношение от самото начало и прави малко граматически грешки, най-вероятно то е събеседникът, който винаги има последна дума в споровете и млъква само за да поспи. Ако ситуацията у вас е такава, най-вероятно сте родител на надарено дете. Това означава, че в училище (а и в живота) ще имате отличник, и то без много усилия. Добрите ораторски умения може би са знак, че отглеждате бъдещ адвокат, журналист или всъщност новия Оскар Уайлд.

Бърборивото дете ще се почувства много по-уверено, ако усети интереса ви към неговите специални умения. Можете да го окуражавате да съчинява истории, които да записвате и заедно да създадете първия му сборник с кратки разкази. Или да записвате с диктофон мислите му по теми, които го вълнуват. Цялото семейство ще се забавлява с таланта му, ако заедно напишете писма на този или онзи от време на време. Освен да развивате ораторските му умения, добра идея е да възпитавате в него и добрия слушател. Да, тези деца могат да мълчат – но само ако имат подръка интересно четиво, например. Често книгите, които детето ви ще избира, ще имат повече текст и по-малко картинки от тези на връстниците му. Често детето ви няма да понася да бъде прекъсвано, но поставянето на граници е важно за него (както и за всички наоколо впрочем).

Всичко – по конец!

Всичко в детската стая е подредено по цвят, по форма или по големина. Или просто е подредено. Забравили сте какво е да сгъвате чорапите по чифтове, откакто детето стана на 3. Количките са подредени в перфектни редици, които никога не се разместват. Куклите в детския кът са насядали по цвят и големина и всяка е грижовно облечена, завита и със старателно обгрижена прическа. Да, това също е талант! Детето ви има добри аналитични умения, добре организирано е и забелязва дребните детайли. Открива повтарящите се елементи в десените и може да брои бързо и се научава да пресмята преди връстниците си. Заниманията, които ще развият уменията му, са задачи, в които да открива повтарящите се елементи, да продължава рисунки по зададения начин, да съединява еднакви картинки, да играе на мемори игри и да провежда елементарни научни опити в домашни условия.

Полезно за детето ви (и за цялото семейство) е да му възложите някои домашни задължения, които развиват уменията му – например да сортира вилиците, ножовете и лъжиците в шкафа. Както и да разпределя в бюфета различните чинии в купчини по вид. Снабдете го с различни кутии и контейнери, в които да може да подрежда по вид, големина и цвят всичките си съкровища – маркери, тефтери, речни камъни, шишарки и всичко онова, което то има нужда да преброява и сортира.

Мамооо, искам пъзел!

Ако детето ви е про на всякакъв вид пъзели, мозайки, разгадаване на кодове и подреждане на картини от дребни елементи, ако рядко греши, когато ги подрежда, и обикновено намества парчетата на правилното място от първия път, значи има визуално-пространствено мислене. Това означава, че мисли в картинки и схваща света около себе си като цялостна картина. Затова има нужда да открива мястото на елементите в общия план. Ако бъде окуражавано да развива уменията си, може би в бъдеще ще стане добър детектив, учен-изследовател или археолог. Подходящи подаръци за рождения ден на тези деца са пъзели от всякакви видове, както и игри, които предвиждат сортиране на предмети по форма и големина, кубчето на Рубик, скрабъл и всякакви игрословици, кръстословици, гатанки и разкриване на отговора на мистериозни истории.

Как тиктака часовникът?

Детето ви разглобява плейстейшъна веднага след като Дядо Коледа му го е донесъл, за да види какво точно правят частите вътре. Ако все още е бебе, най-вероятно крайната дестинация на всяко малко домашно пътешествие е музикалната уредба или компютърът – там има толкова много копчета за натискане! Всичко, което може да се върти, натиска, щрака, отваря и затваря, е по-интересно дори от хората наоколо и може да задържи вниманието на младшия механик с часове. А той обича да строи кули с блокчета и да се занимава с всякакви машини. Вероятно вече разполагате с уреди в дома си, на които им липсват някои ключови части или не можете да съберете обратно в същия вид и това ви хвърля в отчаяние. Спокойно! Това означава, че детето ви е талант! Защото в бъдеще ще имате на кого да се доверите да поправя всичко у дома. Детето ви притежава потенциала да измисли бъдещия съвършен компютър или капан за мишки – произведение на изкуството.

За да се развива, има нужда от лего и различни кутийки и кубчета, да майстори всякакви уреди, които по-късно да разглобява и ремоделира, докъдето въображението му позволи. Не търсете гевгира, тиксото и каквото там ви се струва, че е изчезнало през последните дни – в момента служи за създаването на съвършения домашен робот. Водете детето на всякакви кръжоци, където да майстори с ръце, запишете го в курс по роботика и го оставяйте да открива как работят нещата от живота.

Клуб "Млад мечтател"

Вече час детето разиграва драматичен сценарий, сглобен от няколко реални житейски и няколко сътворени от него истории – с много емоция, с няколко герои наведнъж – всеки с различен глас и сценичен костюм. Често обърнатата табуретка е кораб, подмятан в разбунтувано море. Обувките ви са риби, които подскачат наоколо, а саксийните цветя се превръщат в храна за умиращите от глад плюшени играчки. Често пръчките от саксиите са мечове, вълшебни жезли, способни на невиждани чудеса. Често детето ви разрешава проблеми по свой собствен креативен начин. Може би рисува с часове, а от картините крещят омагьосани принцеси, бушуват стихии и се разстилат невъобразими събития. Трудно му е да се концентрира върху това, което му обяснявате в момента. Защото нещото, което се случва в неговия шарен свят, е много по-велико! Такива деца са били всички артисти, писатели, режисьори, дизайнери или новатори в сферата на изкуството и науката.

Каквато и форма да приема креативността на детето ви, окуражавайте я. Дайте му пластилин, цветни хартии, шалове, пускайте музика и пейте заедно, правете научни опити у дома. Отидете на първия възможен концерт, представление, бъдете публика за фантасмагоричните истории, посещавайте местните музеи и галерии. Но и му показвайте разликата между измислените истории и истината – за да имате територия, в която сте в едно измерение, все пак.

Аз, командирът!

"Аз казвам "Старт!" "Аз казвам кой гони!, "Аз раздавам картите!", "Аз ще ти обясня, чакай!" Изчаквате ли постоянно детето да ви разясни правилата на играта? Е, значи просто това му се удава. Ако наследникът обича да е шефчето, значи има естествени лидерски заложби, които ще му служат добре в училище, в спорта, а и в живота по принцип. Такива деца поемат с лекота отговорности и се справят с тях, чувстват се уверени, когато им е поверена задачата да отговарят за целия тим. Те често вдъхновяват останалите деца, могат да погледнат на напрегнатите ситуации от друг, по-благосклонен ъгъл и да разрешат конфликти между хората. А тези качества са високо ценени в политиката, бизнеса, организирането на обществени проeкти и всички сфери, които изискват организационни умения.

Затова, когато това е възможно, оставете детето да дърпа юздите: нека то реши какви дрехи да облече от няколкото възможни варианта. Възложете му да подреди кухненския шкаф по свое усмотрение и да организира програмата за партито по случай рождения си ден. Често закъснявате за училище? Попитайте го какво предлага, за да преодолеете проблема. И слушайте – детето ви има на какво да ви научи. Оставете го да дърпа конците, когато това е възможно, но му показвайте също, че в цялостната картина решенията вземате вие. За децата лидери е важно да могат да поемат и  предават щафетата, за да не се изолират от приятелите си и от своето малко общество.

Шило в торба не седи

Детето ви тича, вместо да ходи, става многократно по време на вечеря, скача на леглото, докато му четете книжка, може да се храни само ако се занимава с нещо друго междувременно и като цяло, докато будува, има нужда да се движи. Обича да използва силата на тялото си и учи най-ефективно, докато извършва физически движения. Най-вероятно вече спортува няколко неща, обича да посещава адвенчър паркове и детски лагери, кара колело, отпреди да говори правилно, и има много добра фина моторика. За него е мъчение да се задържи на чина за цял учебен час и в бъдеще ще потърси за себе си работа, която не е свързана с офис, бюро и осемчасов работен ден.
За да е щастливо детето ви, му осигурявайте поне едно физическо занимание за деня. Ако искате да научи урока по история, измислете как да го направите, докато му хвърляте топка или скачате заедно. Пуснете музика! Може би детето ви обича да танцува или пее, а ако обича да ползва ръцете си, дръжте подръка четки и бои, мъниста и глина. За активните деца е важно да могат да се успокоят преди времето за сън. Чаша мляко преди лягане, топла вана и приказка за лека нощ на заглушена светлина, както и успокояваща музика биха му подействали добре.

Всяко дете има талант, който обаче решава да се изяви в различен момент и по различен начин. И нито оценките в училище, нито заключенията да госпожата от детската градина са страшният съд за възможностите му. Всъщност единствените хора, които истински познават детето и могат да му дадат крила, са неговите родители. "Във всяко дете има един артист. Въпросът е да остане такъв и когато порасне", казва Пикасо. Без значение какъв е пътят, който творецът ви си избере, най-важното умение, което родителите му могат да му дадат, е способността да следва любопитството си, да се забавлява, да работи усърдно и да бъде артист в това, което прави.

Първо, прибери корема! Второ, кажи на мама да не ти прави толкова сладкиши! Трето, поза "жабка" по корем и енергичното стъпване на другарката върху дупето ми, за да легне тялото ми в една плоскост. Уау, болииии! Тези три неща, плюс трътлестото тяло на учителката по балет, което бълваше съвети как да намаля яденето, ме убедиха, че между мен и балета има някакво идейно разминаване.

Следват: уроци по пиано. И солфежи. Плюс гостуване два пъти в седмицата на две от приятелките на мама, чиито деца имаха пиана вкъщи – за да се упражнявам. Обаче! - не бях сигурна каква точно е връзката между нотите и клавишите на пианото.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK