Малкият Буда, made in China

Малките богове на Китай, където "привързаното родителство" е закон

14577 прочитания
Древна китайска поговорка гласи, че животът на едно дете е като лист хартия, на която всеки може да остави своята следа. Когато човек се разхожда навсякъде в гигантския Китай, може да види колко красив и изпипан до съвършенство е този безценен лист хартия.

Казват, че малките деца са нашите големи учители. В Китай те са малките богове.

Тази фотогалерия е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Привидно подчинени на родителите си, малчуганите неусетно превземат не само света, но и ума и ежедневието на родителите си. До такава степен, че привързаното родителство, така нашумяло у нас през последните години, за китайците е съзнателно преподреждане на целия ежедневен ритъм в името на неразделната връзка с детето. Дали от практични подбуди или от осъзната необходимост да изградят здрава връзка с децата си, в Китай спазват този неписан закон на родителството.
Не се сещам за ден, преживян в големи или малки китайски градове, в който да сме виждали семейства без децата им. Те са винаги наоколо, близо до тялото, сърцето и прегръдката на хората, с които споделят живота си.
Понякога това е суровата баба или пък разчустваният дядо, усмихнатата майка или намръщеният татко, но връзката, силата и присъствието са винаги там. И дават резултат - не съм виждала и намръщено китайско дете. Винаги са усмихнати, със светлина в очите.
С моя съпруг Виктор, авторът на портретите на тези китайски деца, често си говорим за това колко те поразително приличат на малки Буди. Китайският мъдрец Конфуций казва: "Има три начина да се научиш на мъдрост. Първият е отражението, който е най-благородният. Вторият е имитацията, която е най-лесният, а третият е личният опит, който е най-горчивият."
Сигурна съм, че това са и трите пътя да отгледаш и възпиташ дете.
Или да пораснеш, оставайки дете.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход