Невръстният chief в кухнята
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Невръстният chief в кухнята

Невръстният chief в кухнята

Кулинарията като възпитание в здраве – няколко места, където могат да научат детето ви да познава храните, да готви полезно и да яде с разбиране

22811 прочитания

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Учим се да се храним, когато сме най-малки – тогава, когато всъщност храната най-малко ни интересува. Уроците се случват поне три пъти на ден на масата в домашната трапезария, а съдържанието им се определя от наличностите в хладилника и от изборите на родителите ни. Впоследствие ни отнема години, за да преодолеем едни създадени навици и да изградим на тяхно място други. Защото и този, както и много други уроци в живота, невинаги е добре планиран и обмислен и не работи идеално за нашето дълголетното и безгрижно съществуване.

Храненето до голяма степен определя здравословното ни състояние, а нуждата от намиране на правилен модел за нас и за децата ни става все по-очевидна. Това е причината някои прозорливи хора да започнат да мислят за изграждане на правилна култура на хранене на децата – за да може моделът, който се отпечатва в съзнанието им, да бъде правилният – този, който няма нужда от поправка.

Ето някои места и хора, които приемат лично храненето на децата и са готови да научат и вашите да приготвят яденето си сами, за да са здрави.

"Вкусно и полезно" в Casa di Maya

Това пространство организира много и разнообразни занимания за деца, а една част от тях е кулинарната работилница "Вкусно и полезно". Тук хлапета на възраст между 3 и 5 години се учат да приготвят храната си, докато играят заедно със своя уелнес инструктор Надя Светославова. Всяка игра ги учи на определени умения и знания за полезните храни и начини на готвене. Така, докато си играят, разбират какво трябва да има в чинията им и как добрата храна е най-близката приятелка на гимнастиката. Точно затова е важно, когато обръщаме внимание на едната, да не забравяме другата.

От "Вкусно и полезно" нямат търпение да се запознаят с вашите злояди деца и да ги научат да се хранят с любопитство и удоволствие.

За контакт и записвания: 0887 68 68 59 или [email protected]

Хлебна къща – София, фурна "НадЕжко"

Историята на хлебните къщи започва отдалече и хуманната идея е доста по-глобална. А хлябът тук е универсална религия. Изповядва се на едно място от много хора с различна вяра и място в обществото. Общото е едно за всички – хлябът, приготвен от всички заедно, в един дом, в едно огнище. Това е идеята на д-р Надежда Савова-Григорова – човекът, който стои зад проекта. Да изгради мрежа от хлебни къщи, които да събират на едно място различия с една мисия – да приготвят заедно хляб. Д-р Савова-Григорова е културен антрополог, пътувала в близо осемдесет държави по света, а National Geographic я обявяват за "Пътешественик на годината" през 2012 г.

Хлебните къщи са културни пространства, в които чрез творчески методи за замесване на хляб, се работи за сплотяването между хората от различни групи - такива с увреждания, специални потребности, бежанци и други.

В България хлебните къщи са осем на брой. Част от хлебната терапия са и децата. Има многообразни занимания и всички се въртят около хляба. В "Театър на трохите" се създават пиеси и кукли от брашно и тесто, а в събитието участват деца и родители. "Кухненска музика" е времето за песни.

Организират се и работилници по печене, които се повеждат на английски език. Децата правят американски браунита, къпкейкове и други вкусни неща, като разговарят и учат, ползвайки само английската реч.

За повече информация и адреси на къщите по градове: http://www.bread.bg, телефон: 087 820 6031

Кулинарно училище "Антре"

То отваря врати в центъра на Бургас през 2014 г. и първоначално мероприятията му са насочени само към порасналите готвачи и познавачи на кулинарията. Организаторите залагат на идеята за приятно преживяване в света на вкусно приготвената храна в домашна обстановка.

Към мястото обаче най-голям интерес проявяват все повече деца, които живеят в квартала около училището и които започват все по-често да влизат с настоятелния въпрос: "Кога ще направите курсове за деца?" Тази идея не бива пренебрегната от собствениците на училището и скоро просторната и уютна кухня на "Антре" събира чевръсти хлапета, въодушевени от възможността да създават сами обяда или вечерята си.

Важна съставка на всяка рецепта в кухнята са игрите, а освен ястията в ателиетата се готви нещо много по-съществено – отношение към здравословната и домашно приготвена храна. Усилията на "Антре" са насочени към разработване на все по-нови и различни теми.

Освен регулярните кулинарни събития тук се организират и готварските детски рождени дни. А идеята е малките да разберат колко забавен и вкусен може да бъде всеки празник, когато приготвят и впоследствие споделят храната си заедно с приятели.

Най-голямата награда обаче е за родителите на кулинарните хлапета, които все по-често се радват на добре приготвена от младите готвачи храна у дома. Хем поучително, хем полезно, хем в помощ на фамилията и добрия семеен дух.

Може да научите още на: http://www.antreschool.bg/

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Учим се да се храним, когато сме най-малки – тогава, когато всъщност храната най-малко ни интересува. Уроците се случват поне три пъти на ден на масата в домашната трапезария, а съдържанието им се определя от наличностите в хладилника и от изборите на родителите ни. Впоследствие ни отнема години, за да преодолеем едни създадени навици и да изградим на тяхно място други. Защото и този, както и много други уроци в живота, невинаги е добре планиран и обмислен и не работи идеално за нашето дълголетното и безгрижно съществуване.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
  • 1
    grantokracia avatar :-|
    grantokracia

    Стига с тоя шеф, ставате смешни вече с тия модерни п*** думи. Ако е срамно да си готвач или дори главен готвач, избери си друга професия.

  • 2
    grantokracia avatar :-P
    grantokracia

    "Организират се и работилници по печене, които се повеждат на английски език. Децата правят американски браунита, къпкейкове и други вкусни неща, като разговарят и учат, ползвайки само английската реч."

    Хахаха а така - промивайте им от малки мозъците, възпитавайте американски патриоти да продават България като Плевнелиев ...

  • 3
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648

    До коментар [#2] от " grantokracia ": Не надо, трябва да има занимания на руски с водка, само те гарантират патриотизма. ;)

  • 4
    iys22519317 avatar :-|
    Гост

    До коментар [#3] от "fio41315648":

    А един вкиснат европейски уй не можеш ли да лапнеш,А? Явно такива ценности имат европейците. По-добре да сме българи и да сме с Русия,отколкото при вкиснатата западноевропейска кочина.
    Подкрепям мнението на grantokracia. За голямо съжаление,глупаци като тези,които правят такива сбирки ,учат децата да намразват всичко българско и родно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK