С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
4 24 сеп 2016, 17:39, 21258 прочитания

Невръстният chief в кухнята

Кулинарията като възпитание в здраве – няколко места, където могат да научат детето ви да познава храните, да готви полезно и да яде с разбиране

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Учим се да се храним, когато сме най-малки – тогава, когато всъщност храната най-малко ни интересува. Уроците се случват поне три пъти на ден на масата в домашната трапезария, а съдържанието им се определя от наличностите в хладилника и от изборите на родителите ни. Впоследствие ни отнема години, за да преодолеем едни създадени навици и да изградим на тяхно място други. Защото и този, както и много други уроци в живота, невинаги е добре планиран и обмислен и не работи идеално за нашето дълголетното и безгрижно съществуване.


Храненето до голяма степен определя здравословното ни състояние, а нуждата от намиране на правилен модел за нас и за децата ни става все по-очевидна. Това е причината някои прозорливи хора да започнат да мислят за изграждане на правилна култура на хранене на децата – за да може моделът, който се отпечатва в съзнанието им, да бъде правилният – този, който няма нужда от поправка.

Ето някои места и хора, които приемат лично храненето на децата и са готови да научат и вашите да приготвят яденето си сами, за да са здрави.


"Вкусно и полезно" в Casa di Maya

Това пространство организира много и разнообразни занимания за деца, а една част от тях е кулинарната работилница "Вкусно и полезно". Тук хлапета на възраст между 3 и 5 години се учат да приготвят храната си, докато играят заедно със своя уелнес инструктор Надя Светославова. Всяка игра ги учи на определени умения и знания за полезните храни и начини на готвене. Така, докато си играят, разбират какво трябва да има в чинията им и как добрата храна е най-близката приятелка на гимнастиката. Точно затова е важно, когато обръщаме внимание на едната, да не забравяме другата.

От "Вкусно и полезно" нямат търпение да се запознаят с вашите злояди деца и да ги научат да се хранят с любопитство и удоволствие.



За контакт и записвания: 0887 68 68 59 или casadimaya21@gmail.com

Невръстният chief в кухнята

Хлебна къща – София, фурна "НадЕжко"

Историята на хлебните къщи започва отдалече и хуманната идея е доста по-глобална. А хлябът тук е универсална религия. Изповядва се на едно място от много хора с различна вяра и място в обществото. Общото е едно за всички – хлябът, приготвен от всички заедно, в един дом, в едно огнище. Това е идеята на д-р Надежда Савова-Григорова – човекът, който стои зад проекта. Да изгради мрежа от хлебни къщи, които да събират на едно място различия с една мисия – да приготвят заедно хляб. Д-р Савова-Григорова е културен антрополог, пътувала в близо осемдесет държави по света, а National Geographic я обявяват за "Пътешественик на годината" през 2012 г.

Хлебните къщи са културни пространства, в които чрез творчески методи за замесване на хляб, се работи за сплотяването между хората от различни групи - такива с увреждания, специални потребности, бежанци и други.
В България хлебните къщи са осем на брой. Част от хлебната терапия са и децата. Има многообразни занимания и всички се въртят около хляба. В "Театър на трохите" се създават пиеси и кукли от брашно и тесто, а в събитието участват деца и родители. "Кухненска музика" е времето за песни.

Организират се и работилници по печене, които се повеждат на английски език. Децата правят американски браунита, къпкейкове и други вкусни неща, като разговарят и учат, ползвайки само английската реч.

За повече информация и адреси на къщите по градове: http://www.bread.bg, телефон: 087 820 6031


Кулинарно училище "Антре"

То отваря врати в центъра на Бургас през 2014 г. и първоначално мероприятията му са насочени само към порасналите готвачи и познавачи на кулинарията. Организаторите залагат на идеята за приятно преживяване в света на вкусно приготвената храна в домашна обстановка.

Към мястото обаче най-голям интерес проявяват все повече деца, които живеят в квартала около училището и които започват все по-често да влизат с настоятелния въпрос: "Кога ще направите курсове за деца?" Тази идея не бива пренебрегната от собствениците на училището и скоро просторната и уютна кухня на "Антре" събира чевръсти хлапета, въодушевени от възможността да създават сами обяда или вечерята си.

Важна съставка на всяка рецепта в кухнята са игрите, а освен ястията в ателиетата се готви нещо много по-съществено – отношение към здравословната и домашно приготвена храна. Усилията на "Антре" са насочени към разработване на все по-нови и различни теми.

Освен регулярните кулинарни събития тук се организират и готварските детски рождени дни. А идеята е малките да разберат колко забавен и вкусен може да бъде всеки празник, когато приготвят и впоследствие споделят храната си заедно с приятели.

Най-голямата награда обаче е за родителите на кулинарните хлапета, които все по-често се радват на добре приготвена от младите готвачи храна у дома. Хем поучително, хем полезно, хем в помощ на фамилията и добрия семеен дух.

Може да научите още на: http://www.antreschool.bg/
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

И какво ще стане, ако детето не прави нищо?! 3 И какво ще стане, ако детето не прави нищо?!

Родителите правят живота на децата си по-стресиращ, отколкото си представят. Все водени от добри намерения

6 окт 2019, 5069 прочитания

Кога е време да поговорим за пари с децата си Кога е време да поговорим за пари с децата си

Представители на финансови институции за това какво трябва да знаят децата за парите и какво прави финансовият сектор по темата

29 сеп 2019, 1635 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "K:ids" Затваряне
Малкият викинг, или възпитанието в можене

Оранжевокосият българо-исландец Ейрик, който определено не е бебе и чиито татко и мама са взаимозаменяеми

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

София: този път има интрига

За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

20 въпроса: Здравко Петров

Урбанистът познат от "Исторически маршути" издаде книга, която обединява две от архитектуните разходки

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма