На един клик разстояние

Shutterstcok

На един клик разстояние

Детският свят, заключен в устройството

24225 прочитания

Shutterstcok

© Shutterstcok


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Въже, федербал, топка, колело, кукли, колички мачбокс, индианци и каубои, пръснати навсякъде вкъщи – за родителите ни някога беше лесно да разберат с какво сме се занимавали, докато са били на работа. С нашите деца обаче ситуацията е различна. Една част от игрите са все още "на показ", макар и доста боязливо – класическият ластик, "Стражари и апаши", криеницата, народната топка и всички други успешно преминали теста на времето и високата летва на конкуренцията от нови играчки... Другата са скрити в малката кутийка на смартфона или таблета – това поколение се справя най-естествено с навлизането в технологиите и използването им в ежедневието си. И докато страстта към колелото или по-модерния ховърборд е разбираема и обяснима и за нас, възрастните, то всичко, което се намира в електронната памет на децата ни, остава доста неясна и бързо променяща се мистерия.

На какво играят децата ни, когато стават естествено продължение на електронното си устройство? Кои са техните виртуални места, любими приложения и забавления? Решихме да не предполагаме, а да питаме – нали и на тях все това обясняваме – че е важно да питаш, когато не знаеш. И ето какво разбрахме след един приятелски разговор с няколко хлапета и техните споделени виртуални бягства.

Социалните мрежи – малко "светкане" за възрастни

Ако сте Facebook пристрастен, със сигурност сте отминали детската възраст. Отдавна вече той не е единствената "седянка" според хлапетата ни. Изненадващо те продължават да отдават чест и на поостарелите медии, като скайп например, като напоследък сред тях той отново връща популярността си заради възможността за "жив" чат. Но истината е, че децата ни пребивават едновременно на много подобни платформи, следвайки разнообразието и правилото е "Колкото повече, толкова повече".

Snapchat, ако все още не сте "светнати", e приложение за общуване чрез изпращане на съобщения, снимки и видео, което позволява на потребителите да поставят времеви лимит, с изтичането на който тези съобщения се изтриват. Тийнейджърите го ползват най-често, за да изпращат смахнати снимки и послания, като се разчита на "временното" им присъствие в пространството.

За тяхната безопасност обаче е важно да знаят, че няма как да са сигурни какво точно се случва с всички публикации и дали (или по-точно как) тази база данни може да бъде ползвана.

Instagram. С това сме по-наясно. В тази платформа се публикуват снимки и видео, като приложението се използва както от най-малките тийнейджъри, така и от възрастни – всеки с телефона си! Споделянето е публично (видимо за всички регистрирани) или след определени настройки за поверителност – само сред личните контакти (като трябва да се има предвид, че с децата и тийнейджърите границите са доста широки). Забавното е, че могат да използват различни филтри за обработка на снимки, да се декорират по множество начини, да се добавят ефекти, които ги правят да изглеждат професионални. Точно това е, което привлича феновете на инстаграм, и в частност хлапетата.

Като родители е добре да сме наясно, че днес за децата ни харесванията в социалните мрежи са еквивалент на "популярността" в училище. Затова те правят всичко възможно да получат повече от вдигнатите палчета, без значение от кръга хора, които ще станат свидетели на творчеството им, и опасностите, които крие това споделяне. Инстаграм е чудесна платформа за изява на млади фотографи и артисти, но е добра идея преди това да прегледаме настройките за поверителност и да отделим време да разясним кои публикации биха могли да крият рискове (снимки на дома, на ценни вещи и местонахождението им, снимки, даващи информация къде и с кой се намира детето, и прочее).

Twitter. Това е раят на кратките обяви и съобщения до 140 знака! Клиповото мислене в онлайн вариант. Тук децата публикуват размисли и страсти... още преди да са си ги помислили. Нови кецове, разходка в парка, парти за рожден ден, на море в Гърция – всяко нещо бива щедро споделено с целия списък последователи. Така наречените туитове се следят предимно публично въпреки възможността за ограничаване на видимостта им. Повечето деца използват туитър по същия начин както и инстаграм, тъмблър и фейсбук и обикновено един и същ пост бива качван паралелно във всички едновременно. Това е и начинът да се следят последни новини около известни личности или събития.

Да поиграем на нещо, ама да не е "старовремско"

Най-вероятно така ще ви отговори петгодишният ви син, ако му предложите да поиграете заедно на стражари и апаши например. Децата може и да предпочетат да се забавляват виртуално, но пък не изоставят така лесно своите стари технологични любимци. Затова Subway Surf продължава да е сред най-честите им занимавки. Играта е наистина забавна – постоянно предлага нови възможности да си избереш герой, който да препуска през метрото в опит да се спаси от гонещия го полицай. Тук бързите рефлекси са ключови, а бягането с препятствия е издигнато до невероятни висоти, на които са способни само хлапетата с бързи рефлекси. Докато у един възрастен играта може да предизвика емоционални реакции и стресови състояния от всякакъв тип и обливания от студени и горещи вълни, петгодишните сърфират с тибетско изражение на лицето и невъзможна пъргавост на пръстчетата.

Другият повсеместен любимец на малките продължава да бъде Minecraft. Играта е много забавен виртуален вариант на "Лего" в комбинация с бягане от Баба Яга. От една страна, целта е да си построиш триизмерен свят – градове, улици, къщи, паркове, стаи – всичко до най-малки подробности. При това наистина такъв, какъвто въображението ти може да роди (или казано на езика на "младите" сендбокс – игра, която не налага ограничения на играча и оставя всичко изцяло на неговото въображение). А от друга, да бягаш от преследващите те зомбита. Доста добра подготовка за живота на възрастните, всъщност.

Двуизмерен вариант на Minecraft е по-старата Terraria, която продължава да се изтегля и играе, но вече от все по-малките.

Абсолютният хит на лято 2016, разбира се, е Pokemon Go. Той като че ли дълго време ще кара децата (а и не само) да се щурат напред-назад в опасно ловене на покемони из градската среда. Последната игра на Nintendo жъне небивали успехи сред всички възрастови групи и въпреки че според производителите си е създадена с цел да социализира хората (играта може да се играе в група, което вече се случва на по-социални места в столицата и по-големите градове), на практика представлява най-силната заплаха за сигурността на градския човек. Откакто е пусната, Pokenmon Go вече е взела доста жертви, като се започне от най-невинните цицини от сблъсъци със стълбове и стени, през няколко бутнати на улицата ловци на покемони до сериозни обири, случили се на хора, излезли да търсят Пикачу извън цивилизованите територии (последното единствено в САЩ... засега).

Трябва да знаем, че играта крие рискове за сигурността на децата, защото не може да се предвиди къде и до кого може да ги отведе търсенето на покемони.

Друга игра, която присъства в телефоните на повечето хлапета, е Agar.io. Основното послание тук: изяж или ще бъде изяден. Хватката е да си балонче, което успява да изяде възможно най-много други балончета (играчи) и да расте и става все по-голямо и силно. Нещо като монополи, но в клетъчен вариант.

Infinity blade е игра-битка, която открихме на устройствата на повечето момчета. Действието се развива в страховит замък на Крал-Бог. Главният герой (детето) е воин, който води битка с епични на вид и по способности чудовища. "Игра на тронове" и "Властелинът на пръстените" могат да се учат на създаване на страшилища от тук. Тази игра възпитава на смел дух и хладнокръвие, а майките – на търпение... предполагам.

За виртуалните футболисти и бъдещи мениджъри на футболни отбори има чудесна игра. FIFA 16 е приключение, което предоставя възможност да риташ (чрез телефона, де) на 78 стадиона, от които 50 реално съществуващи в световния футбол. Играчите избират своя отбор мечта, част от който може да бъде и самият Лео Меси. В това число е и възможността да си събереш и женски футболен отбор, йей! После като един истински Любо Пенев превеждаш отбора си през всякакви големи и малки световни футболни турнири, като идеята е постоянно да подобряваш селекцията си, да печелиш мачове и пари. Тук рискове от загуба има много – играта включва странични фактори като лошо време, неограничен брой възможности на противника да сменя играчите и прочее.

За наследниците на Ричард Клайдерман идеалната игра е Piano tiles. Предизвикателството е да натискаш само черните клавиши и в никакъв случай белите. Резултатът е, че изпод пръстите ти излизат най-красивите творби от класическата музика, евъргрийни и по-съвременни песни в пиано вариант. Играта има няколко степени на трудност – на мелодията и на скоростта, с която трябва да се движат пръстите. Не, детето няма да се научи да свири на пиано, но поне докато играе, наоколо ще се разнасят красиви звуци (разбира се, в зависимост от степента на умения на играча). Това е игра за бързи реакции без стрес. Подходяща е и за възрастни. Има пристрастяващ ефект за хора, които винаги са мечтали да свирят на пиано, но солфежите завинаги са ги отказали.

Джаджи, или какви играчки искат децата?

Тийнейджърите обичат мобилните си устройства и играчки, които се разбират добре с тях. От тях най-често търсените са селфи стиковете, които им позволяват да правят по-лесно и по-качествени селфита и да заснемат всички места, пътешествия, ваканции и приятели.

Другата мания са смарт часовниците. Те представляват минисмартфони и точно така се използват от младежите – за вайбър, игри, есемеси, съобщения, обаждания, както и броя на направените крачки през деня и изминатото разстояние, изразходените калории, часовете сън и времето за будуване – това е един малък биодневник, който се свързва с комютър, таблет или смартфон и може да се следи от всички.

Заключението от нашето малко проучване е, че децата продължават да са деца и това, което могат най-добре, продължава да бъде същото – да играят – във или извън виртуалното пространство. Нашата роля като родители си остава същата – да сме до тях, за да играем заедно.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Въже, федербал, топка, колело, кукли, колички мачбокс, индианци и каубои, пръснати навсякъде вкъщи – за родителите ни някога беше лесно да разберат с какво сме се занимавали, докато са били на работа. С нашите деца обаче ситуацията е различна. Една част от игрите са все още "на показ", макар и доста боязливо – класическият ластик, "Стражари и апаши", криеницата, народната топка и всички други успешно преминали теста на времето и високата летва на конкуренцията от нови играчки... Другата са скрити в малката кутийка на смартфона или таблета – това поколение се справя най-естествено с навлизането в технологиите и използването им в ежедневието си. И докато страстта към колелото или по-модерния ховърборд е разбираема и обяснима и за нас, възрастните, то всичко, което се намира в електронната памет на децата ни, остава доста неясна и бързо променяща се мистерия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  pavel_p avatar :-(
  pavel_p

  Вие не Разбрахте ли, че всички БЕЗЖИЧНИ технологии представляват МИКРОВЪЛНОВИ ИЗЛЪчватели, разрушаващи ЗДРАВЕТО ВИ!!! Ето едно световно проучване, как тези нейонизиращи електромагнитни вълни(WiFi) способстват разрастването на познатите причинители на ВСИЧКИ Видове Инфекции - http://www.hophonline.org/wp-content/uploads/2014/05/102-108-HoPh-Vol1-No2.pdf

 • 2
  desolater avatar :-|
  Desolater

  Здравей Павел. Радвам се, че сте разбрали че безжично означава излъчване на вълни. Сега ви остава да разберете какво означават и останалите използвани от вас термини.

  Съжалявам, но цитираното от вас проучване не е нищо повече изследване на един от добре известните методи за стерилизация. И да, 800W микровълнова печка може да убие някой бактерии за една минута. Няма нужда да търсите печка с човешки размери за да го докажете, моля ви. Но телефона ви на батерия не може да убива бактерии.

  П.П. Ако искате да живете 'здравословно' на самотен остров или някъде в гората аз няма да ви преча, нито да ви давам съвети как да го правите. Само ви моля и вие да не ни пречите.

 • 3
  christoa avatar :-?
  christoa

  Добър отговор. Очевидно Павел не е успял да се консултира със специалисти и се е опрял на статия, която има друга цел. Но можем благодарим на Павел, че е посочил източник на мнението си. За пример; тези, които искат да строят АЕЦ, защото "току" щял да свърши след 30-40 години не привеждат никакъв писмен документ (анализ или изследване - с имена на авторите!), та дори и несъответстващ на темата.

 • 4
  veli7820 avatar :-|

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал