Спокойно, детето е веган!

Спокойно, детето е веган!

И не се срамува да бъде

48865 прочитания

© Капитал


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.

"А защо пилето от пилето с ориз има крила", попита веднъж тригодишният ми син. И след това наблюдавах как изражението му добива все по-ужасЕн вид, докато слуша как пилето е имало и крила, и крака, и глава... Видях с очите си онзи миг, в който детето прави връзка между сладките жълти пиленца на село и това в чинията му. Точно тогава синът ми разбра, че това не е просто съвпадение на думи. Спря да яде пилето с ориз и известно време питаше откъде е дошло това или онова на масата.

В този момент можеше да вземе решение никога повече да не яде нито пиленца, нито каквито и да било животни. Както всъщност се случва с много малки деца, които сами избират да не приемат никаква храна с животински произход.

Как да реагираме, когато децата ни сами изберат този начин на хранене?

На първо място е важно да овладеем собствената си реакция към този избор. Причините за него могат да бъдат напълно уважителни и обосновани – хлапето не иска да се убиват животни за храна, не харесва вкуса на месото (или животинските продукти), не се чувства добре, когато приема такива храни. Нали именно това все ги учим – да са наясно със себе си, с тялото си и желанията си и да се вслушват във вътрешния си глас. Не искаме да се поддават на натиск отвън от страна на приятели и познати и да приемат субстанции и да пробват неща, които не желаят. Е, може би млякото и яйцата този път са част от нежеланите неща. А нашите добри родителски намерения не оправдават желанието ни да караме малкия човек да се храни по наша програма. В противен случай трябва да си признаем, че прилагаме двоен стандарт във възпитанието и размиваме някак иначе хубавите принципи, които се опитваме да следваме заедно.

Причините могат и да са притеснителни – детето иска да се хареса на приятелите си, да направи впечатление, да отслабне или да не пълнее, неинформирано копира навиците на хора, които са му симпатични, следва нечии съвети В този случай е важно да стигнем до самата основа на проблема и да разберем какво поражда това убеждение, за да можем да помогнем на детето да бъде наясно със себе си и да вземе правилните решения.

За веганството

Като родители със сигурност се притесняваме, че веганският начин на хранене не би бил достатъчен за един подрастващ организъм, какъвто е детският. Фактите обаче сочат точно обратното. В тази сфера вече работят много асоциации, правят проучвания върху веган начина на живот от десетилетия. Сред тях са и Американската академията по хранене и диететика (организация, създадена за подкрепа на специалисти в областта, лекари, които биха искали да специализират, пациенти и здравни организации), Веган обществото (The Vegan Society – най-старата веган организация в света), Вегетарианското общество (The Vegetarian Society), PETA и много други. Според проучванията, правени многократно и проследяващи живота и здравето на целия поколения вегани, този режим е напълно подходящ не само за деца, но и за подрастващи, възрастни, както и за хора с определени заболявания. Разбира се, при условие че е внимателно изграден, за да осигурява балансирано хранене и да набавя всички необходими вещества за здравословен живот.

Какво показват измерванията

Резултатите от този начин на хранене са не само безопасни, но и обнадеждаващи по отношение на борбата с някои от най-разпространените болести на съвременното общество като диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, някои от най-разпространените форми на рак, хранителни алергии (най-вече такива към животински протеини и към белтъка на млякото). Дори наскоро проведено изследване от експерти от престижното училище "Оксфорд Мартин" към Университета в Оксфорд установява, че до 2050 г. преминаването към предимно растително базирана храна в глобален мащаб би предотвратило 8.1 милиона случая на преждевременна смърт годишно. Това биха били резултатите от намаляването на консумацията на червено и преработено месо, което дори Световната здравна организация е класифицирала като канцерогенно заради риска от рак на дебелото черво.

Тук някъде се намира и окуражителната теза на българските специалисти по здравословно хранене, според които веганството е всъщност връщане назад към по-мъдрия и естествен за човека начин на хранене. Нутрициологът д-р Георги Гайдурков е помогнал на хиляди пациенти да се справят със здравословните си проблеми чрез промяна единствено в храненето. Според него това, което затлачва най-вече организма ни и отслабва имунитета, са отпадните продукти от млечните храни. Млякото поначало е храна, подходяща за първите месеци от живота ни, и то само при положение че е от същия животински вид. Консумирайки храни, базирани на мляко от животни, ние внасяме в тялото си чужди за него елементи. Затова специалистът съветва да намалим до минимум консумацията им и да дадем предимство на растителната и най-вече на суровата храна, която е добре да представлява 80% от общата храна, която приемаме.

Често у нас в уплах се повдига въпросът: "Как така без мляко? Нали от стотици години българинът се е хранил с мляко..." Но ако се вгледаме назад в историята и традициите си, ще видим, че нещата стоят малко по-различно. Традиционно християнските ни обичаи повеляват да се храним веган през четирите дълги поста годишно плюс два дни в седмицата през цялата година. Това прави над двеста дни годишно, в които българите не са приемали никакви храни от животински произход. Млякото, производните му храни и месото са станали част от храненето ни едва през последния век.

Как да подкрепим детето, ако то е решило да бъде веган?

Здравословна сделка

Ако детето вече се е насочило към веган диетата, по-добре да го подкрепим, дори и това да не отговаря на нашите представи на "нормално хранене". Нека разбере, че освен свободата да избира за себе си трябва да се наеме и с отговорността за този избор. Практически това означава заедно с вас да проучи какъв е режимът, който трябва да си създаде, за да не се лишава от важни хранителни вещества. Това включва и сделка за пазаруването и приготвянето на храната вкъщи, както и ангажимента да се осигурява подходящо меню за училище или детската градина, тъй като повечето учебни и детски заведения не предлагат веган варианти в хранителните си програми. В този случай е важно младши да знае, че има още едно домашно за следващия ден – приготвянето на балансирана закуска за училище.

В следването на вегетариански или веган модел на хранене трябва да имаме предвид, че тези системи са по-бедни откъм калории. Това означава, че децата, хранещи се така, трябва да имат повече приеми на храна от останалите. Ако на не-веган децата са им достатъчни четири-пет хранения дневно, веганите би трябвало да имат между шест и осем – което отново представлява един вид връщане към естествения начин на хранене на хората. От съществена важност е още учителите и възпитателите да бъдат информирани за тази особеност в отглеждането на детето ви, за да могат да му осигурят специално време за допълнителните закуски.

Много смешно, няма що

Важна част от този избор е да научим детето си как да го защитава. Когато си различен (левичар, имаш дислексия, със заложби на гениален математик или пък си веган), обществото прекарва доста време, за да се забавлява с това, макар и незлобливо. Добра идея е да подготвим детето си как да отговаря на натиска – от молбите на баба ("ма как без месо, бе, баба?!") да пробва "поне лъжичка" от супата топчета до шегите от приятели, че бедното броколи плаче всеки път, когато го убиваме за вечеря. На пръв поглед е забавно, но след третия път вече не толкова. Точно затова е особено важно за детето, избрало да е веган или вегетарианец, семейството да го подкрепя и в този избор.

Проверката

Когато детето е веган (а и не само), трябва да сме по-стриктни в рутинните прегледи при личния лекар. Това означава веднъж или два пъти годишно да се прави пълна кръвна картина, за да се проследи дали всички показатели са в норма. Обикновено добре планираният режим в комбинация с прием на детски витамини е напълно достатъчен за задоволяване на нуждите на един израстващ джедай. При посещение на личния лекар е важно да напомним, че детето има по-специални хранителни навици, за да може да се направи по-детайлно изследване за наличието на важните за растежа витамини D и В12. Добре е да прекарват повече време на слънце, за да събират витамин D в естествена форма, като децата с по-тъмна кожа имат нужда от повече слънчеви лъчи в сравнение с по-бледите си веган другари. Често се налага да приемат допълнително витамин В12, като дневната доза зависи от възрастта им: от 0.4 микрограма на ден за кърмачета (с веган майки) до 2.4 микрограма за тийнейджъри над 14 години (данните са на Националния здравен институт/National Health Institute, САЩ).

Предимства и недостатъци

Има ги и двете, когато става дума за веганство. Но можем да ги обобщим така:

Веганите са по-слаби заради богатата на фибри и бедна на калории храна. Затова рисковете от сърдечно-съдови заболявания и такива, произтичащи от наднормено тегло, при тях на практика са елиминирани. Обаче нискокалоричната храна води до по-бързо огладняване, а това, особено при новобранците вегани, често води до избор на неправилна храна – сладко, бял хляб и още куп варианти, които са веган, но не и полезни.

Веганството е полезно, когато е добре обмислено и ни предпазва от множество болести. Ако обаче не е добре планирано, може да нанесе също толкова щети на здравето, колкото и всички останали вредни навици, които не-веганите поддържат. Най-съществените са липсата на важни суплементи.

Веганството не означава липса на протеини, а прием на растителни такива. А да се намират те е все по-лесно. Светът на бобовите храни е цяла нова глава в полезното хранене, която малко познаваме. От друга страна, за да си набавят всички вещества, които са им необходими, за да са здрави, веганите трябва да са повече от специалисти в сферата на комбинирането на едни продукти с други, отмерването на правилните количества и приготвянето на храните, така че да запазват хранителната си стойност. Това е сложна наука. Но пък важи и не само за веганите.

Да се отгледа здрав и пълноценен веган не е трудно, напротив. Това е гаранция за здравословен живот и грижа за себе си. Ако имате веган дете, то най-вероятно ще израсне с навик да се грижи за балансираната си диета и ще има осъзнатост за храненето си.

Със сигурност и ще порасне като човек, готов да опита нови възможности и нови вкусове. И най-важното – ще бъде етично осъзната личност по отношение на третирането на животните и опазването на планетата.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.

"А защо пилето от пилето с ориз има крила", попита веднъж тригодишният ми син. И след това наблюдавах как изражението му добива все по-ужасЕн вид, докато слуша как пилето е имало и крила, и крака, и глава... Видях с очите си онзи миг, в който детето прави връзка между сладките жълти пиленца на село и това в чинията му. Точно тогава синът ми разбра, че това не е просто съвпадение на думи. Спря да яде пилето с ориз и известно време питаше откъде е дошло това или онова на масата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


39 коментара
 • 31
  malamir avatar :-|
  Boris Dikov

  Е, няма такава абсурдна статия.

 • 32
  raylight avatar :-|
  raylight

  Не рискувайте живота и здравето на детето, като го храните като веган, вие като родители сте и възпитатели и трябва да му обясните колко е опасно. Минимум яйца и мляко трябва да яде, за да може да порасне нормално

 • 33
  venrus_2008 avatar :-|
  Bicho Raro

  Как да подкрепим детето, ако то е решило да бъде веган?
  *********************

  Едно дете, особено 3 годишно, както споменатото в статията, не може да реши само, че иска да бъде веган. Дори е силно съмнително, че разбира смисъла на тази дума. Задължение на родителите е да му осигурят подходяща за растежа му храна, която задължително трябва да включва и месо. Изобщо, не разбирам защо продължава тази истерия с веганството за деца, след толкова много случаи на отнети от родители-веганци деца, с различни степени на недохранване? Като порасне това дете, ако реши да стане веган - добре, ама докато расте се нуждае от месо, каквото и да разправят радикалните вегани.

 • 34
  venrus_2008 avatar :-|
  Bicho Raro

  [quote#17:"dggm"]Много ми е интересно от къде идва това силно желание да се пращат хората по затвора за решението им да не дават месо на децата си. [/quote]

  Ам... може би поради факта, че много деца на вегани страдат от недохранване, забавено физическо развитие и прочие "красоти"?

  "В Италия има вече четири случаи на недохранени деца, приети в болници след екстремната диета, наложена от родителите им. При последният от тях - този юли - 14-месечно дете беше отнето от родителите си, след като властите открили, че на година и два месеца то е с теглото на тримесечно бебе. Съдът отне родителските права на хората, които го отглеждали на диета, "несъвместима с възрастта му". Миналата година отново в Италия съдът задължи майка-веган да готви месо на детето си веднъж седмично, или също да се прости с родителските си права."

  http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/08/09/2808748_zatvor_za_roditelite_koito_nalagat_veganstvo_na_decata/?ref=rss

 • Vorknkx

  Как може малко дете съзнателно да избере да бъде веган?

  Очевидно родителят е натрапил религиозните си възгледи на детето - нещо, което в някои държави се счита за тормоз.

  И да, веганството е вид религия - догматична, агресивна и враждебна.

 • 36
  vvr1487669087517625 avatar :-|
  Plamen Antimov

  За първи път попадам на слаба статия в Капитал, написана в стила на секира.бг, Блиц и другите Пеевски медии, а именно представяне на неверни факти с цел пропагандиране на един нездравословен начин на живот. Направи ми впечатление, че няма сериозен източник, който авторката е цитирала. Има няколко пропагандни вегански организации, които в никакъв случай не можем да наречем научни. Цитирано е и мнението на лекар, който (по данни на биографията му, която намерих в интернет) се самоопределя като специалист по хранене, без да има специалност Хранене и диетика от медицински университет. Това е все едно очен лекар да дава съвети по гинекология. За сметка на това Са пренебрегнати източници, където може да се намери вярна информация като национални и европейски консенсуси по хранене или мнения на лекари, специалисти по Диетика и хранене. Особено що се касае за чувствителни групи хора като деца, бременни жени и пр. Надявам се, че това ще е последната подобна статия в Капитал, защото съм убеден, че това е сериозна медия, която държи на репутацията си и не допуска неистинни и манипулативни статии в изданията си.

 • 37
  bolyara avatar :-P
  Bolyara

  -Пух?
  - Да, Прасчо?
  - Аз съм веган.
  - Ти си свиня!

 • 38
  bolyara avatar :-|
  Bolyara

  Веганът е сектант от особен тип. Надъхан, с ограничен умствен капацитет /поради отсъствието на важните протеини и аминокиселини нужни за мозъчната дейност/, душевно объркан и неосъзнато осфирепял от недояждане.
  Трябва да бъдат държани под мониторинг, когато режът да се заиграват с децата си !

 • 39
  rvd00475976 avatar :-|
  Ipolit

  Вероятно посочените референции са валидни, но едва ли неоспорими. Капитал като авторитетен източник, би следвало да подхожда по-отговорно към публикуването на подобни материали. Привидно неутралната позиция на автора всъщност е крайно радикална експлоатация на дадената трибуна и следва да бъде приложено становище на редакцията, уточняващо, че има безброй официални нормативни разпоредби, класифициращи подобен хранителен режим като опасен за здравето на децата и подлежащ на институционална корекция. Иначе, детето като не ще да яде бутче, може да яде кюфтенце или шкембе чорба.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал