Докторът с машинката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Докторът с машинката

Докторът с машинката

За битката с Чук и Пук, ранната грижа за зъбите и как да помогнем на хлапето да преодолее страха от стоматолога

21398 прочитания

© Цветелина Белутова


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.
В зъболекарския кабинет на доц. д-р Николета Маркова оживява приказката за търсенето на Немо. Малки шарени рибки плуват по стените сред корали и водорасли и естествено будят усмивка у всеки, прекрачил прага на това място. Страшните за хлапетата зъболекарски "мъчения" с прословутата зловеща машинка са просто част от щастлив приказен сюжет, в който всеки предмет оживява. Всъщност това не е медицинско място в онзи строг и плашещ смисъл, защото малките пациенти идват с мисия – заедно със стоматолога да се борят с Чук и Пук, които безчинстват по зъбите им. За това как се разрешават стоматологичните неволи на децата, има ли алтернатива на "онзи страшен доктор с машинката" и как да се грижим за зъбите на бебетата и децата разговаряме с доц. Маркова, специалист по детска стоматология.

Доц. Маркова, във вашия кабинет една приказка оживява. Това помага ли ви в работата с децата и какво им влияе, преди да дойдат тук?

- Много са факторите, които влияят върху поведението на едно дете, което идва за пръв път тук. Всичко започва от вкъщи, изключително важно е поведението на майката и на бащата в семейството. Много често изпуснати думи от недобър опит при стоматологично лечение на възрастните се отразяват неблагоприятно върху поведението на децата. Родителите често не могат да си обяснят защо, след като никога не е било на зъболекар, едно дете на 2-3-4 години е толкова негативно. Оказва се, че самите страхове на родителите се отразяват по абсолютно категоричен начин. Детето не знае точно какви са заплахите, но знае, че има заплаха. Безпокойството на родителя се улавя безпогрешно от малчугана и той подсъзнателно се подготвя за неприятно изживяване. Майките много често казват: "Там няма да те боли", а това е груба грешка. Защото, когато например водим детето на цирк, казваме ли му същото "Там няма да те боли"? Или на театър? Не! Насочването на вниманието в неправилна посока е опасно.

Какво трябва да каже и направи родителят, преди да заведе детето си на зъболекар за пръв път?

- Ако родителят се притеснява, е добре предварително да се обади по телефона на избрания от него детски стоматолог. Така ще разбере как ще протече първият преглед и ще получи напътствия за собственото си поведение и за поведението на детето. Има няколко важни неща. Първо, важно е по кое време от денонощието идват родителите с децата си. Не може едно дете на две години да дойде тук в 7.30 вечерта или в 2 часа на обед. Второ, идват родителят и детето и сядат в чакалнята. Ако има малчугани, които плачат, важно е родителят веднага да изведе детето навън, докато му дойде редът. Трето, важно е излъчването на зъболекаря. Не можеш като специалист да гледаш строго, намусено или фалшиво, защото децата веднага разпознават и отхвърлят лицемерието. Малчуганите обръщат внимание на дрехите на зъболекаря, на маската - всичко им прави впечатление! Обстановката в кабинета също.

Как стоматологът да накара детето да си отвори устата? Трябва ли да говори с него по време на прегледа?

- Задължително. Децата са много любопитни и когато човек знае как да им поднесе нова информация, на тях им става интересно и сами участват в лечението. Аз започвам със специалните вълшебни възглавнички, на които зъбчетата ще спят. Продължавам с вълшебното огледало и т.н. Постепенно детето се запознава кое за какво е. От най-простото към най-сложното. Казвам им също кога е началото, кога е краят на прегледа. И още нещо – абсолютният максимум едно дете да стои в кабинета – между 3 и 6-годишна възраст – е 15 минути. От мига, в който е седнало на стола, докато излезе - 15, максимум 20 минути. Прекаляването с времетраенето на лечебните процедури може да се превърне в катастрофа, защото детето се уморява и често реагира с плач и негативно поведение, които може да се мултиплицират при следващите посещения. Препоръчително е също така при необходимост срещите при денталния лекар да се провеждат веднъж седмично, а не в няколко последователни дни.

Бебешки неволи

Кога е препоръчително детето да посети зъболекар за пръв път?

- Всички водещи асоциации – американска, скандинавска, европейска асоциация на детските дентални лекари - препоръчват първата среща на детето със зъболекаря да стане около първия му рожден ден. Това означава между година и година и половина най-късно. На първия преглед се оценяват конкретните индивидуални рискове. Ако детето е на годинка, специалистът в рамките на минута може да погледне и да каже на родителя има ли грешка в поведението при хранене, точно какви профилактични средства да се използват, как, кога. Зависи от конкретната ситуация. И тогава тази среща няма абсолютно никакво травматично въздействие върху психиката на детето, родителят е наясно, че няма да се тръгне към интервенция, и така всичко е под контрол. За съжаление много родители ни търсят едва след като е възникнал проблем и детето вече изпитва болка.

И тогава идва ред на т.нар. машинка, която всява ужас във всички деца...

- Опитът ми показва, че е по-добре да не се използва тази дума. Лекувах дете на 2 и половина години, което не можеше да говори правилно, но притеснено казваше "тинка,тинка" и плачеше. Разбрах, че "тинка" е "машинка". Отнякъде беше дочуло, че машинката е страшна, и още преди да я види, беше разстроено. Добре е да въведем детето в нашата среда, като му обясним, че при нас има само "вълшебни самолети", "въдички", специални пастички и лакове, които са "любими" за зъбчетата.

Как трябва да се поддържат първите зъби на бебето?

- Най-доброто, което една майка може да направи за детето си, е да го кърми поне една година. В периода между 6 месеца и годинка обикновено се появяват долните и горните резци на бебето. Внимание - горните резци се разрушават много лесно и заради това е особено важно те редовно да се почистват, за да не остава кариесогенен субстрат по тях. (т.е. всички течности и храни, които съдържат захар, в т.ч. и кърмата). Ако кърмим на поискване, без да почистим зъбките на бебето, особено през нощта, в рамките на няколко месеца може да се появят дефекти и кариеси. За да се избегне това, има ксилитолови кърпички, с които, когато бебето заспи, майката може с пръст да почисти зъбките.

Какво трябва да се избягва в кърмаческия период и ранното детство?

- Приспиване със шише с биберон, което съдържа каквото и да било освен вода, винаги ще има неблагоприятен ефект. Не е желателно детето да заспива често на гърдата на майка си, от момента, в който зъбите са пробили в устната кухина. И най-добрият емайл, когато е подложен на постоянни киселинни атаки, в един момент се разтваря и се стига до кариес. Петнадесет минути след прием на храна в течна или твърда консистенция, която съдържа някакъв вид захар, микроорганизмите в зъбната плака я трансформират в киселини. Колкото по-често се подават такива субстрати на детето, толкова по-чести са киселинните атаки върху зъбния емайл.

Откога трябва да въведем четката и пастата за зъби?

- От първата годинка. Връчваме на детето четката и го учим да се мие. Силиконовите накрайници, които понякога се препоръчват за този период, не са подходящи за устна хигиена. Те служат за облекчаване при пробива на зъбите, когато има дразнещ сърбеж, за да могат да се масажират венците. Те не могат да премахнат плаката върху зъбните повърхности, тъй като тя е силно леплива. Трябва механично да се отстрани. Затова има прекрасни четки. Препоръчвам на майките на бебета под една година вечер, след последното хранене, да обтриват зъбките с навлажнена с вода марля, навита около пръста.

Каква да бъде пастата за зъби?

- Наблюдавам истинска истерия около наличието или отсъствието на флуор в пастите за зъби. Мога само да кажа, че тук важна е дозата. Отдавна се знае при какви дози флуорът вреди и при какви не. Нелоялна търговска практика е да се налагат на пазара едни пасти, които не съдържат флуорид, като се казва, че другото е отровно. Какво ще бъде количеството на флуоора, дали въобще ще се предпише, дали ще бъде локално, това може да го реши само специалистът. И аз ви уверявам, че никога не съм видяла (имам практика над 20 години) флуорът да има негативен ефект, когато човек знае кога и как да го използва. Другото – да не се вземат мерки е по-опасно. Всеки знае, че когато се оставят зъбите да се развалят и не се поправят, с времето ситуацията става по-тежка, по-болезнена и по-скъпа. Никога няма вариант да бъде обратното!

"Вече съм на 2 и половина..."

Как препоръчвате да се грижим за зъбите на децата след кърмаческия период? Те вече мият зъбите си...

- Едно дете на 2 и половина – 3 години трябва да има всичките си временни зъбчета. 20 на брой. Приключва кърменето, детето е захранено. Храната в този период е с леко кашава консистенция, в която се съдържат значително количество въглехидрати, а това благоприятства залепването на хранителните остатъци по повърхността на зъбите. Тук препоръчвам да не се лишава детето от всичко сладко, което обича, но то да бъде давано в основните хранения – на закуска, на обяд, на вечеря. Задължително е измиването на зъбите сутрин (при възможност след закуска) и вечер преди заспиване. Между основните хранения препоръчваме вода, айрян или плодове, но не под формата на сок.

По колко минути трябва децата да си мият зъбите сутрин и вечер?

- При бебетата – половин минута е достатъчна. Целта е да се разкъса лепливият слой, в който живеят бактериите. Повече от 2 минути не са необходими за децата на 2-3-4 години. Но съвестно миене. За над 6-годишна възраст – по 3 минути. Количеството паста за зъби при деца от 1 до 3 годишна възраст трябва да бъде колкото грахово зърно.

Можем ли да даваме близалки на децата си?

- Ако искате да останат без зъби, може! (смее се) Истината е, че 1-2 пъти в месеца може. Разрешаваме сладолед, любими лакомства за децата, различни сладкиши, но консумацията трябва да е в основните хранения, за десерт, а не през целия ден. Препоръчвам след прием на въглехидратна храна през деня да се изплаква устата с вода или да се дава парченце сиренце или кашкавал. Сокът, който пият, не трябва да се поглъща често, а през няколко минути. Чаят с мед и компотът също. Тези напитки трябва да се пият наведнъж, еднократно, сутрин например. Газираните подсладени напитки оказват силно неблагоприятно действие върху зъбния емайл поради високата киселинност и значително количество захари в тях. Те трябва да се избягват.

"Вече имам постоянни зъби..."

Какво се случва след 6-ата година на детето?

- Това време е крайъгълен камък и в него се определя дали един човек ще бъде щастлив или не по отношение на зъбите си. Идват постоянните зъби. След 5 и половина години започват да пробиват най-важните кътници, които са в дъното на устата. Пробиват тихомълком, някъде отзад, хората не знаят за тях. Тези зъби са основният дъвкателен център за цял живот. Те никога не се сменят. С много дълбок релеф. По-слабо минерализирани са първите 4 години след пробива. Ние си пием сокчета, бабите дават на детето бонбонче, кексче, остава плака (биофилм) по зъбите. Децата често не ги мият с четката, защото са назад, трудно достъпни и никой не се сеща за тях. И в тези дълбоки участъци буквално след няколко месеца започва кариес. Много ми се иска в този период родителите да бъдат особено внимателни. Детето няма да каже, че нещо се случва в устата му. Много рядко тези зъби болят по време на пробива в устната кухина. Разполагаме с богат набор от профилактични средства, леки приятни процедури за защита на постоянните молари, които не позволяват развитието на кариес, а това е нашата основна цел като специалисти по детската дентална медицина.

По ваши наблюдения обръщат ли внимание родителите на денталната култура и здраве на децата си?

- Едва когато възникне проблем. А не бива да е така! Зъбното здраве – това не са просто някакви зъби, които са сами за себе си. Зъбното здраве е част от общото здраве.

От какво зависи появата на кариеси

От качествата на емайла, които се определят от гена, количество и качество на слюнката като защитен фактор.

От начина на хранене. Да си представим една кутия бонбони и 2-3-годишни деца с относително еднаква здравина на емайла на зъбите си. Едното дете изяжда тази кутия бонбони на закуска, на обяд и на вечеря. Измива се с необходимата паста, определена от специалиста – сутрин и вечер. Това дете няма да има кариеси. Другото дете, което си взима по едно бонбонче през 15 -30 минути, малко сокче, дори една глътка, малко чайче с мед, то ще развие кариеси.

От времетраенето на престой на захарта по зъбните повърхности. Особено през нощта.

От наличието на микроорганизми от групата на мутанс стрептококи в устата на детето. Колкото по-рано се появят, толкова по-голям е рискът това дете да развие кариес. Как става това? От слюнката на този, който целува детето, при облизване на биберона, при облизване на лъжицата. Майки, не целувайте децата си по устата!

Коя е доц. д-р Николета Маркова?

Доц. д-р Николета Маркова е магистър по дентална медицина. Тя завършва Стоматологичния факултет към Медицинския университет в София през 1993 г. Придобива специалност "Детска дентална медицина" през 1997 г. От 1993 до 1994 г. специализира "Детска дентална медицина" в Италия, след това през 1999 г. специализира и в САЩ, а между 1998 и 2000 г. - във Франция. През 2006 г. е призната за доцент към Катедрата по детска дентална медицина, Варна. Членува в Българския зъболекарски съюз, BASS и IAPD. Участва в редица международни форуми по детска дентална медицина и има над 50 научни публикации по проблеми на детската дентална медицина. Автор е на монографията Caries infantiae. Печели награда на международен конкурс в Париж през 2001 г. със създаването на профилактична програма за лечение на кариеса в ранното детство - "Ранно детство без кариес". Основател и дългогодишен ръководител (2006 - 2015 г.) на Катедра "Детска дентална медицина" във Факултета по дентална медицина към МУ - Варна. Член на Комисията по информация на Българския зъболекарски съюз, член на редакционната колегия на списание "Дентамедика", председател на Асоциацията на говорещите френски дентални медици в България.
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.
В зъболекарския кабинет на доц. д-р Николета Маркова оживява приказката за търсенето на Немо. Малки шарени рибки плуват по стените сред корали и водорасли и естествено будят усмивка у всеки, прекрачил прага на това място. Страшните за хлапетата зъболекарски "мъчения" с прословутата зловеща машинка са просто част от щастлив приказен сюжет, в който всеки предмет оживява. Всъщност това не е медицинско място в онзи строг и плашещ смисъл, защото малките пациенти идват с мисия – заедно със стоматолога да се борят с Чук и Пук, които безчинстват по зъбите им. За това как се разрешават стоматологичните неволи на децата, има ли алтернатива на "онзи страшен доктор с машинката" и как да се грижим за зъбите на бебетата и децата разговаряме с доц. Маркова, специалист по детска стоматология.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 2
    bai_toz avatar :-|
    Без коз

    Малко в страни,кое наложи промяната от стоматология на дентална медицина?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.