Учители отличници
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Учители отличници

Тази година победителят сред учителите по цял свят e Маги Макдонъл – една изключителна жена от Канада, чиято професионална история изглежда като филм.

Учители отличници

Десет вдъхновяващи примера на преподаватели от цял свят, за които да научиш някого на нещо е далеч от това да му изпееш урока

10265 прочитания

Тази година победителят сред учителите по цял свят e Маги Макдонъл – една изключителна жена от Канада, чиято професионална история изглежда като филм.


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Стажът ми като преподавател се изчерпва с месец и половина учителстване в пети клас и още толкова – в НГДЕК, където като студенти водехме някои часове по литература. За времето зад катедрата успях да разбера, че учителството ми се удава. Наивното ми тогава вярване, че даскалът е човек, който прекарва живота си сред неблагодарни малолетни дивачета в една и съща сграда с едни и същи колеги, задачи и цели, обаче ме накара да избера друг път да научавам и стимулирам другите да учат. С годините осъзнах, че учителстването наистина е мисия. И за да можеш да я изпълниш както трябва, са необходими най-вече въображение и упоритост.

Въображението, за да създаваш идеи, и упоритост, за да ги превръщаш в твоя ежедневна работа.

Днес, когато цялото световно знание се намира на един клик разстояние от нас, учителите не са просто източник на информация. Тяхната роля е много по-значима в съвременния глобален свят, където мисленето, умението да съпоставяш и оценяваш факти, емоционалната зрялост и способността да си активна част от едно динамично и променящо се до налудничавост общество са жизнено важни. Учителят днес е много повече ментор и много по-малко енциклопедист. Много повече социален работник и много по-малко надзирател. Много повече вдъхновител и много по-малко квестор. Затова и в работата си най-добрите учители никога не се ограничават само в преподаването на една материя и следенето за нейното усвояване. Тяхната мисия излиза далеч извън рамките на тясната им специализация и се превръща в обществена кауза. Каузата не само да подобриш една част от обществото, но и да й дадеш модел как да превърне това във верижна реакция.

Най-добрият учител

От 2015 година всеки учител по света, дори и този, който преподава в най-малкото хималайско селце или пък води часове в някоя африканска джунгла, може да получи званието "Учител на годината". Global Teacher Prize се връчва всяка година от VarkeyFoundation, чийто патрон е шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, емирът на Дубай. Победителят се излъчва от подбрани десет кандидати след преценка на специално интернационално жури от преподаватели, учени, бизнесмени, журналисти и общественици. Наградата, която най-добрият учител получава, е един милион долара. Тази сума той следва да използва в работата си, като доразвива вече създадени свои проекти или реализира нови.

Тази година победителят сред учителите по цял свят беше обявен на 19 март на специална церемония. Журито връчи Global Teacher Prize на Маги Макдонъл – една изключителна жена от Канада, чиято професионална история изглежда като филм. Маги е родена и израснала в Нова Скотия, а след бакалавърската си степен получена там, работи пет години като доброволец в Африка, най-вече в областта на ограмотяване на населението и превенция на СПИН. След завършване на мастърска програма Маги решава да се върне в Канада и да работи като учител в малки и отдалечени населени места, където местните хора нямат достъп до качествено образование и често имат тежки социални проблеми. Така се установява в Салюи – арктическо канадско село с малко повече от хиляда и триста местни жители, където през зимата температурите падат до минус двадесет и пет градуса и до което се стига само по въздух, понеже дори няма прокаран път. Първата информация, която мисис Макдонъл получава, когато пристига в училището, е, че през 2015 година тук има цели шест самоубийства, всичките на младежи между осемнадесет и двадесет и пет годишна възраст. Учителите не се задържат дълго на това място, защото нивото на стрес и чувство за самота са убийствени. Дори училището, където Маги идва да преподава, няма директор, тъй като и той напуснал едва шест седмици след назначаването му...

В следващите няколко години обаче амбициозната учителка променя напълно средата. Организира специална обществена кухня, където ученици приготвят здравословна храна за съучениците си и помагат за изхранването на няколко социално слаби семейства в селото. Създава обучителни програми за момичета, където се обсъждат проблемите с ранното забременяване и джендър теми и се придобиват специални бойни умения за самозащита. Благодарение на Маги учениците от училището създават група за превенция на самоубийството, като партнират на местния център за дневна грижа. Интеграцията на учениците в обществото продължава и със създаването на спомагателен фонд за превенция на диабета. Освен като инициатор на всички тези нови за селото и населението му обществено значими дейности госпожа Макдонъл става и приемен родител или настойник на някои свои ученици. В разностранната си работа тя спазва един принцип – всеки проблем трябва да се превърне в решение, като ключът за това е обществената работа и милосърдието.

Световни учители за пример

Всъщност в списъка от десетте предложени за Global Teacher Prize за 2017 година има още съвременни герои от световните класни стаи. Всеки от тях е превърнал работата си в дейност, излизаща извън границите на конкретна школска дисциплина. И затова всяка професионална история, стояща зад което и да е от тези имена, е вдъхновение. Вижте ги!

Салима Бегун, Пакистан

Учителка в девическо начално училище в Гилджит, Пакистан. Преобразува училищната програма така, че тя да е свързана с ежедневните дейности, начин на живот и интереси на децата. В работата си ангажира родителите, като води широка кампания за разбирането на нуждата от образование при момичетата. Самата тя е обучила над петнадесет хиляди учители из цялата страна.

Давид Кайе, Испания

Учител по математика и точни науки от Мадрид. Създава свободна онлайн платформа за обучение Unicoos, за да подкрепя образованието на децата и извън класната стая. Видеата му, свързани с науката и предметите, които преподава, са гледани от над 30 милиона души.

Реймонд Чамбърс, Великобритания

Учителят по информационни технологии разработва нова софтуерна програма за учене. Тя бързо набира скорост и днес в неговия ютюб канал има повече от двеста и петдесет хиляди хита, гледани от ученици по целия свят, които търсят интересни и интерактивни методи на преподаване.

Йемерсон да Силва Нориега, Бразилия

Започнал е учителската си кариера като преподавател по точни науки в предградие с много висок процент на престъпност. Благодарение на създадения от него проект "Млади учени – Да измислим новото бъдеще" голяма част от учениците са въвлечени в обучението в класни и извънкласни форми на работа. Така цели деветдесет процента от учениците в училището са спасени от наркотиците и възможността да се влеят в криминалния контингент. Днес училището на Нориега е известно като едно от най-добрите в града.

Мари Кристин Ганбари Джароми, Германия

Мари използва действено ориентирани методи на обучение като Sportpatenproject, за да увеличи мотивацията на своите ученици. Създава няколко проекта за взаимопомощ между възпитаниците си, като по този начин заедно с тях помага на много деца от бежански семейства да се интегрират по-лесно в немското общество.

Трейси Ан Хол, Ямайка

Самата Трейси е била принудена да напусне училище, защото страдала от дислексия. Завършила специализирано обучение за автомобилни монтьори, по време на което решила сама да стане учител. В първата година от учителската си кариера взима клас от момчета, определени като напълно неподходящи за обучение, и успява напълно да трансформира тази представа за тях. Стартира програма сред учениците за изхранване на бездомни и социално слаби, създава младежки автомобилен клуб и дори работи върху училищното списание.

Кен Силбърн, Австралия

Кен е носител на награда от министър-председателя на Австралия за изявен учител в прогимназия през 2015 година. В работата си използва всякакви технологични постижения и преподава интердисциплинарно. Като активен участник в научни програми на НАСА в Индия обучава индийски учители по точни науки, филмира уроците си и ги предоставя на Индийския национален институт за отворено образование, благодарение на който висококвалифицирано знание може да достига и до най-бедните слоеве на обществото напълно безплатно.

Майкъл Ямая, Кения

Учител по танци, който създава и води училищен балет в най-бедния и опасен квартал на столицата Найроби "Кибера". Репетира с децата под временните навеси на изоставени сгради и въпреки това учениците му печелят стипендии и продължават образованието си като танцьори. Най-важното за него е, че чрез танца и семейното чувство в трупата успява да оттласне младежите от престъпния свят на улицата и мизерията. Сред малолетните танцьори са и деца сираци, както и такива, отглеждани на улицата. Неговите танцьори са били част от екипа на балета "Лешникотрошачката", поставен от Кенийския национален театър.

Боя Янг, Китай

В Китай е често срещана практика родителите, които имат нови служебни задачи или по-добри възможности в друго населено място, да оставят децата си на някое от предишните. Предпочитат да не ги карат да сменят постоянно средата си, като обаче поверяват възпитанието им на училището и пансиона, което никога не е най-добрият вариант. Боя Янг като учител в едно подобно училище създава специализиран център за тийнейджърки, където те могат да разговарят с психолози, да споделят притесненията и интересите си, да получават съвети и да имат неформален контакт с професионалисти от различни сфери на обществения живот.
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Стажът ми като преподавател се изчерпва с месец и половина учителстване в пети клас и още толкова – в НГДЕК, където като студенти водехме някои часове по литература. За времето зад катедрата успях да разбера, че учителството ми се удава. Наивното ми тогава вярване, че даскалът е човек, който прекарва живота си сред неблагодарни малолетни дивачета в една и съща сграда с едни и същи колеги, задачи и цели, обаче ме накара да избера друг път да научавам и стимулирам другите да учат. С годините осъзнах, че учителстването наистина е мисия. И за да можеш да я изпълниш както трябва, са необходими най-вече въображение и упоритост.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.