Историята на една розова чертичка

За онова родителство, което наричаме "самотно", през погледа на художничката Ния Пушкарова

Личен архив
Личен архив
Личен архив    ©  Личен архив
Личен архив    ©  Личен архив
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Ния и Ян

Ния Пушкарова е артист в пълния смисъл на тази дума. През годините, в които я познавам – вече цели осемнадесет – никога не се отказа от рисуването и никога не клекна пред конюнктурата. Създаде и продължава всяка година да пълни с живот арт фестивала "Водна кула". Пътува непрекъснато по различни артистични проекти и излага работите си навсякъде по света. Рисува, участва в каузи, дава уроци, не спира да прави неща в страната, където правенето на каквото и да било е трудно занимание. През цялото това време около нея беше и продължава да стои един особено важен човек – синът й Ян.

Когато се запознах с Ния, той все още обитаваше тялото й. Роди се няколко месеца по-късно в един зимен ден. Когато го видях за пръв път, разбрах, че магичният Малък принц най-после си има майка – Ния. Сините му очи я следяха неотлъчно с такава любов, за каквато няма намерени думи. Русите му къдрици стояха като негатив върху тъмната й коса и сякаш трептяха в унисон с нейните емоции. А Ния - иначе буйна, чувствителна и своенравна - просто притихваше и се стопяваше под тях. Отгледа го сама, с безценната помощ на родителите си. Беше му и майка и баща, приятел в игрите, учител в ежедневието, мека играчка за заспиване нощем. Ния и Ян – другите имена на Ин и Ян – цялото, създадено от две самостоятелни, съвършени и независими, завинаги свързани и привличащи се противоположности.

Този текст Ния написа по покана на "Капитал Kids". Както очаквахме, съгласува го първо със сина си Ян. Така че четете го като "техния" текст.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал