С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 30 сеп 2017, 13:02, 19344 прочитания

Толкова малък и вече възпитан

Добрите маниери се учат от раждането, а родителите са първите учители по етикет

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Да възпиташ детето си в елементарни етикетни правила означава първо да възпиташ себе си като родител и да не си позволяваш дори и малки отстъпления от правилото.

В училище да се въведе оценка по възпитание и тя да е балообразуваща за кандидатстване във висше учебно заведение. Тази идея на синдикатите се прокрадна плахо през април, премина за ден през медиите и на свой ред се забрави. "Това, което става в междучасията между учениците от пети до дванадесети клас, не може да бъде оценено", казаха учителите. "Събраната и потискана агресия от децата, които са силно мотивирани да продължат образованието си, може да избие на друго място, незнайно как", обясниха психолозите. А самите ученици контрираха така: "Възпитанието ни зависи от родителите, ние не сме виновни за това дали сме възпитани или не."
И така темата за възпитанието отново потъна. Вероятно до следващия случай на необяснима проява на детска жестокост в училище.

Като говорим за възпитане и добри маниери у хлапетата, най-често си представяме мирнички и сресанки на път мамини дечица с чисто бели опънати чорапки и колосани панделки, които поздравяват изкуствено, благодарят, извиняват се и молят за щяло и нещяло. Представата за добро възпитание толкова девалвира през последните две десетилетия, че учтивостта започна да се възприема като слабост, а усмивката и приветливостта – като лицемерие. Въпреки това обаче децата на прехода, които днес вече са родители, ясно си дават сметка, че в съвременния свят доброто възпитание е ценност и отличителен белег за прилежание към лидерското общество и класата на хората, които променят статуквото. Децата на първите мутри завършиха европейски училища и престижни световни университети и донесоха както в семействата си, така и в обкръжението си идеята за етикетните умения като ценност. Да бъдеш добре възпитан започна да става модерно, затова, макар и спорадично и все още с непостоянен успех, започнаха да се създават школи по добри обноски и да се рекламират извънкласни занимания по етикет. Тук обаче се появи и голямата грешка – голяма част от родителите повярваха, че палавникът ще се превърне в джентълмен, а глезлата – в дама, само и единствено чрез усилията на въпросните учители по маниери и етикет.


Така правим вкъщи

Доброто възпитание не е нещо, което децата усвояват отделно от цялостния процес на социализация през първите седем години. То е част от ежедневието на семейството и хората, с които те са в постоянен контакт. Обноските се приемат първо от родителите. Затова и има значение дали, когато кихате или кашляте (пред детето или дори сами), си слагате ръката пред устата, дали се храните винаги с прибори и ползвате салфетки, дали сте любезни с останалите хора и мили един към друг у дома. Известно е, че хлапетата са като попивателни и всичко, което се случва пред очите им, се регистрира завинаги и много скоро се появява като норма в общуването им. Ако у дома ядете с ръце и мляскате шумно, няма как да очаквате, че детето ви няма да го прави или пък че двучасови седмични занимания ще го отучат от семейния навик. Да възпиташ детето си в елементарни етикетни правила означава първо да възпиташ себе си като родител и да не си позволяваш дори и малки отстъпления от правилото. Може да имате носталгия по времето преди децата, когато спокойно можехте да си оставите дрехите на купчина на пода, а леглото си стоеше неоправено със седмици. Но когато наоколо щъка малкият човек, когото искате да възпитате добре, подобни волности трябва да си останат само за дните, в които дребосъкът е при баба и дядо. Същото се отнася за всичко, което описва ежедневния ви семеен живот – обръщенията един към друг, отправените молби за всякакви делнични неща, поддържането на дома и реда в него, взаимопомощта, личната хигиена, вниманието към навиците и живота на членовете на фамилията, общите делнични събития и семейните празници. Всичко има значение и всеки детайл е важен.

Бебета по етикетДобрите маниери не са нещо, което децата трябва да ползват само в определена среда. Етикетът не е въпрос на правилно и неправилно, а на подходящо и неподходящо, затова първото и най-важно нещо, което трябва да направите за хлапетата си, е да ги ориентирате какви са правилата в различните житейски ситуации, най-вече чрез личния си пример. Така те ще разберат, че етикетните правила са удобни, защото с тях ще могат адекватно да реагират и присъстват във всякаква среда. Този вид възпитание започва още с раждането на детето и създаването на неговия режим. Часовете за спане са тихи, храненето си има ритуал, стаята се почиства ежедневно, разговорите са спокойни. Във възрастта на първите игри въведете правилото те да се организират само на определени за това места в дома. Ако от време на време позволявате някакви волности, показвайте на детето, че трябва след игра да разчисти общия терен, защото той ще се ползва и от останалите членове на семейството. Така както го учите да си мие ръцете преди хранене, не пропускайте да слагате правилно прибори и салфетки за всички около масата. Щом може да седи в столче, детето може да се храни заедно с всички останали на общата трапеза. Това е полезно за него, защото така ще може да свикне с общия дух и порядките около нея. Същото се отнася и до създаването на тоалетни навици – няма как една майка да изпишква тригодишния си син по градинките, пък после, вече в зряла възраст, той да се чувства неудобно да освобождава естествените си нужди до градските кьошета.

Игра на добри обноски

[Shutterstock]

Във възрастта, в която ходят на детска градина, децата са отлични имитатори. За да въведете неусетно етикетните понятия във възпитанието им, възползвайте се от тази тяхна способност и ги въвеждайте в ситуация на игра. Предложете им например да играете на ресторант или магазин – и в двата случая спокойно можете да въведете правилните поздрави и обръщения (задължително с учтивата форма Вие), да научите детето как да задава правилните въпроси, да уточнява желанията си, да се противопоставя възпитано и да благодари. Когато разигравате "наужким" какво се случва в един ресторант, можете да влизате последователно в ролята на клиент и сервитьор, за да подадете на детето правилните реплики и да го запознаете с реда в това място. По същия начин можете да пресъздадете атмосферата в театъра, на пазара, в автобуса или метрото. Всяка разходка в парка можете да оползотворите напълно, като я превърнете в забавен урок по общуване. Това е мястото, където детето ще се научи да се запознава с хора на различна възраст, да пази чистота, да се съобразява с правата на останалите да почиват, да се разхождат и да общуват. Учете го с личен пример и малки задачи – "хайде да изхвърлим кутийката от сладолед в кошчето", "нека да попитаме можем ли да погалим това кученце", "хубаво е да отстъпим място на тази дама (избягвайте думи като "жената", "лелята", "бабата" или "каката"), "добре е да говорим по-тихо, защото така притесняваме другите хора" и т.н.

Един от работещите трикове във възпитаването в добри маниери е закачливата забележка. Например, ако хлапето откровено се прозява, без да си слага ръката на устата, надникнете в гърлото му и кажете, че така виждате как се мели храната в коремчето му. Децата имат силно образно въображение и това определено ще ги заинтригува. Това е моментът да напомните, че хората си слагат ръката на устата, когато се прозяват, и защото никой не иска да гледа какво точно се случва в стомаха на другия!

В една определена възраст децата силно се впечатляват от нецензурни изрази и ги усвояват със завидна бързина. За съжаление няма как да избегнете това, тъй като още в първите дни в детската градина или при първата си невинна детска игра с някое дете в парка малкият ви наследник може да се върне въоръжен с цял арсенал взривоопасни думи. Най-добрият начин да поставите този речников запас настрана е, като го легитимирате като усвоен, но ненужен. Спокойно и на игра накарайте детето да ви каже всички "лоши" думи, които знае, и заедно запишете всяка от тях на листче. Сложете готовите листчета в буркан, затворете го и го сложете настрана, като оповестите официално, че това са "грозните думи", които оставяме настрана, за да оставим място на "хубавите думи", които заедно ще научите. За да накарате детето само да съпоставя и прави оценки на поведението, разказвайте му приказки, в които става дума за добро възпитание ("Макс и Мориц", "Принцесата и граховото зърно", "Принцът и просякът", "Снежанка", "Пепеляшка") и разграничавайте заедно моралната поука и различното поведение на героите. Стимулирайте малкия човек сам да влиза в различни обществени роли и да ги изиграва. Сменяйте си ролите – играйте глезеното малко дете, което трябва да бъде възпитано – ще се изненадате колко доволно и отговорно собственото ви хлапе ще се превръща във вас самите. Подреждайте заедно масата, избирайте дрехи за различни поводи заедно и мимоходом споменавайте какви са кодовете на поведение на съответното място. Водете децата на ресторант или театър тогава, когато сте сигурни, че няма да пречат на останалите и след като сте проиграли няколко пъти у дома под формата на ситуационен етюд правилата за поведение там. Никой не иска от вас да тренирате детето си до пълен стрес само и само да се представи като малък престолонаследник в обществото – важното е да умее да оценява правилно ситуациите и да се включва в тях адекватно, със стил и уважение към останалите. Така ще знае, че у дома пред телевизора пицата може да се яде направо от кутията и с ръка, но в ресторанта за това ще му трябват прибори и хранене по етикет.

Академия за малки буржоа

Така се рекламираше една от поредните детски школи за възпитание по етикет. Всъщност това е най-отблъскващото нещо, което можете да вмените на етикета – че е знание, от което и заради което се ползват само хора, принадлежащи към т.нар. висше общество. Възпитанието в добри обноски отдавна не е привилегия само на богатите, интелектуалците или хората с дворцово потекло. То е необходимост да живееш красиво и в хармония с другите. То е код, който те кара да се чувстваш навсякъде на мястото си. Когато това се разбере напълно както от учителите и психолозите, така и от родителите и синдикатите, можем да въведем в училище оценка по възпитание. Дотогава обаче трябва да правим най-важното – отговорно да възпитаваме децата си.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

И какво ще стане, ако детето не прави нищо?! 3 И какво ще стане, ако детето не прави нищо?!

Родителите правят живота на децата си по-стресиращ, отколкото си представят. Все водени от добри намерения

6 окт 2019, 6757 прочитания

Кога е време да поговорим за пари с децата си Кога е време да поговорим за пари с децата си

Представители на финансови институции за това какво трябва да знаят децата за парите и какво прави финансовият сектор по темата

29 сеп 2019, 2258 прочитания

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "K:ids" Затваряне
Остави ме да опитам сам!

Прекалената родителска грижа е симптом за страх и болест у родителя, с която той лично трябва да се справи, смята детският психолог Павел Тодоров

Още от Капитал
Свинското: скъпо и дефицитно

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България

Маневрите на Путин: Той си тръгва, за да остане

Руският президент не мисли да изпуска властта през 2024 г., а да си запази лостове за влияние и да си намери друга силна роля в новата политическа схема

Грета Тунберг и пророците на климатичния апокалипсис

Световният икономически форум в Давос отново показа пропастта между думи и дела в областта на борбата с глобалното затопляне

Възраждането на "Пирогов"

В болницата бяха открити нови клиники и приходите я нареждат на първо място в София

Кино: "18% сиво"

През Европа към себе си със стил и чувство

Берлинска ръченица

Електронният артист Стефан Голдман за новаторския си поглед към музиката и защо винаги ще имаме нужда от човека в технологията

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10