Бебето плувец
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бебето плувец

Бебето плувец

Според треньора по ранно плуване Деница Чобанова в басейна децата и родителите им се учат на доверие, партньорство и взаимопомощ

17769 прочитания

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Деница Чобанова

е треньор по плуване, чиито плувци често все още не могат нито да говорят, нито да се хранят самостоятелно, нито дори да ходят. Те пристигат в басейна за тренировка в бебешките си колички и в компанията на родителите си. Често носят и по някоя и друга любима играчка за допълнително удоволствие, а когато не са доволни, че тренировката е свършила, протестират с откровен и силен плач. Всъщност детският плач в работата на Деница е много малко и винаги е свързан с излизането от водата. Защото тя е човекът, който учи бебетата да плуват. Който им припомня какво е да обичат водата и да се чувстват уютно в нея така, както са се чувствали в утробите на майките си.

Иначе Деница Чобанова е дългогодишен професионален състезател с множество награди в синхронното плуване. Тя е дипломиран BIRTHLIGHT инструктор по плуване за бебета и управител на "ПлУвАм с МаМа и ТаТи" – компанията, която организира бебешко-родителските обучения във водна среда. Освен това Деница е майка на три деца – две момичета на дванадесет и девет години и едно момченце на осем месеца. Така че, когато ви разказва за метода си на работа, притесненията на майките и бащите, ползите от бебешкото плуване и смисъла на това да преодолееш ограничените си вярвания в родителството, тя определено знае за какво говори.

Помните ли първата си "професионална" среща с водата? Опишете ми я.

- Беше на състезание по синхронно плуване още когато бях на шест години. След счупване на крак ми препоръчаха спортуване във вода и така вече тридесет години съм основно свързана с басейните и водната среда.

Първата ми непрофесионална среща с плуването за бебета беше при раждането на първото от трите ми деца – преди дванадесет години.

А преди четири години открих басейн, който да отговаря на моите изисквания, и тогава започнах "професионалната" си работа и с други бебета и деца. Беше вълнуващо и обнадеждаващо. Знаех, че е нужно време и търпение, но резултатите сега са прекрасни - удоволствие е да ги наблюдаваш. Вече на две-три годинки те се придвижват спокойно и уверено във водата.

Как стигнахте до идеята да учите малки деца и бебета да плуват?

- При пътувания до Щатите и в Европа открих с изненада колко много бебета и малки деца посещават занимания по плуване. Има различни подходи за обучение на всеки басейн. А пък аз изпитвам огромна любов към водата, имам тринайсет години като професионален състезател по синхронно плуване, горя от желание за работа с малки деца. Имайки предвид и нуждата в България от повече занимания във вода за най-малките, в които да се набляга на връзката, взаимоотношенията и изграждането на доверие между родител и дете, поех пътя на преподаването на тези чувства и техники.

Какво е образованието, което трябва да получи един треньор като вас, и кои са дипломите и разрешенията, които трябва да има, за да практикува?

- Няма специално образование в университет по обучение по плуване за бебета, но има специализирани курсове, при които се получава диплома и се изучават техники и упражнения за плуване.

Моята диплома като инструктор по плуване за бебета получих от Birthlight, Англия. Те имат изградена цялостна система за предродилния период, за нежно родителство и отглеждане на здравомислещи деца и родители. Дипломата за обучен спасител също помага в работата ми. Методът на Birthlight, който ние използваме в нашите занимания, е насочен изцяло към запазване любовта към водата, развитие на техники за безопасност и плувни умения в зависимост от желанието, възможностите и готовността на детето, съответно и на родителя.

Кое е най-вдъхновяващото в работата ви?

- Блясъкът в очите на бебенцата и подрастващите дечица, когато видят басейна, учудването на родителите, когато видят способностите на децата си, усмивките и приятната умора след излизане от водата. А когато видиш напредъка на малките плувци, преодоляващи все по-големи препятствия и искащи все повече и повече да плуват – тогава няма думи, които да опишат усещането.

Сигурно родителите все още се страхуват да учат децата си да плуват толкова малки. Как ги успокоявате, какво бихте им казали?

- "Обясненият страх е наполовина страх" казват психолозите. Всеки родител е нужно да знае, че децата се раждат с вроден инстинкт за водата и колкото по-рано започнат с уроците, толкова по-рано детето им ще се научи да се придвижва във водата, дори още преди да е проходило. От сравнително статичната среда на сушата бебетата имат възможност да усетят безтегловността и приятната топла и нежна водна среда, в която още от рано могат да разполагат с по-голям обхват на действие.

При нас е от огромна важност спокойствието на двойката родител – дете. Ние, родителите, винаги прехвърляме несъзнателно чувствата си и затова за нас е от изключителна важност да отпуснем първо родителя, за да отделя той необходимите хормони на щастието, които детето да усети.

Как протичат първите ви срещи с малкия плувец, какво правите заедно?

- Първата среща в басейна е опознавателна и за родителя, и за детето, за да свикнат с новата среда, с новите звуци, хора и стимули. В заниманията ние заедно се движим във водата, пеем песни, играем, забавляваме се, учейки, възпитаваме се на търпение, доверие и споделяне. Винаги оставяме време двойката родител - дете да свикне с новата обстановка, да се настроят един към друг и да се почувстват спокойни и в безопасност по време на нашите занимания. Нашият подход е изцяло основан на взаимно доверие между инструктор, родител и дете и създаване на приятна водна среда.

Родителите на какво се учат?

- Най-добрият начин за обучение на малко бебе или дете е с човек, на когото то има най-голямо доверие. Присъствието му в басейна с детето е жизненоважно, тъй като създава веднага чувство за сигурност. Ние от "ПлУвАм с МаМа и ТаТи" вярваме, че родителите са най-добрите учители на бебето – на сушата, и във водата. Подходът, който използваме, поставя детето в центъра на обучението. Децата се научават и развиват плувни умения чрез игри, песни, смях, награди. Родителите следват скоростта на детето и стъпка по стъпка напредват заедно в приключението, наречено плуване. Учат какво е нужно да тренират, когато са във водна среда заедно с детето си. След това могат да практикуват навсякъде, като децата винаги показват на какво са способни, ако родителят е подготвен и знае какво да очаква. Всеки родител знае, че детето му се променя ежедневно и с малко насочване и упоритост от всяко дете ще се развие прекрасен плувец. Плуването има множество предимства за децата - както физически и емоционални, така и социално-психологически. То развива мускулния тонус, подобрява координацията и кръвообращението, увеличава белодробния капацитет, регулира сърдечния ритъм, повишава имунитета. В емоционален план изследвания показват по-голяма независимост, по-малко притеснение в нова и непозната среда, по-добра увереност, по-бързо справяне с разочарования, подобряване на интелектуалното развитие и концентрация в сравнение с деца, които не плуват. Изследвания сочат, че при заниманията по плуване за бебета се подобрява основно връзката дете – родител, а чрез движенията, допира и игрите се изгражда доверие.

Кое дете не е подходящо за уроците по плуване?

- За нас няма неподходящи деца – има неподходящ подход. Именно затова предлагаме и възможност за индивидуални занимания, при които се изучават техники за безопасност във водата, изграждат се усилено плувни умения, които поставят началото на едно прекрасно детство – толкова уверени и смели, колкото когато проходят и проговорят.

Със сигурност уроците ви не учат само на плуване...

- Много е приятно, когато възрастният отдели време да усети как се чувства детето му и да го насочва и окуражава. При нас действаме основно с одобрение и награди – няма викове, сравнения и наказания. След заниманията децата си тръгват с увеличен апетит, обикновено по-добър и спокоен сън. Родителите променят нагласата и предубежденията си след няколко занимания, след като усетят ефекта на водата върху своите деца.

Каква е световната практика в уроците по ранно плуване?

- Плуването за бебета е широко разпространено в световен мащаб. То се осъществява практически навсякъде, където има водоизточници. Има го и като обичай, предаващ се чрез поколенията в някои страни, като Бразилия например. Тъй като е ясно, че то подпомага не само физическата сила, емоционалното развитие и социална активност, но и цялостното здравословно състояние, като стимулира всички системи в тялото. Използва се много активно и за деца с физически проблеми, като им влияе изключително добре.

Интервюто взе Мария Касимова-Моасе

Фотограф: Капитал
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Деница Чобанова

е треньор по плуване, чиито плувци често все още не могат нито да говорят, нито да се хранят самостоятелно, нито дори да ходят. Те пристигат в басейна за тренировка в бебешките си колички и в компанията на родителите си. Често носят и по някоя и друга любима играчка за допълнително удоволствие, а когато не са доволни, че тренировката е свършила, протестират с откровен и силен плач. Всъщност детският плач в работата на Деница е много малко и винаги е свързан с излизането от водата. Защото тя е човекът, който учи бебетата да плуват. Който им припомня какво е да обичат водата и да се чувстват уютно в нея така, както са се чувствали в утробите на майките си.

Иначе Деница Чобанова е дългогодишен професионален състезател с множество награди в синхронното плуване. Тя е дипломиран BIRTHLIGHT инструктор по плуване за бебета и управител на "ПлУвАм с МаМа и ТаТи" – компанията, която организира бебешко-родителските обучения във водна среда. Освен това Деница е майка на три деца – две момичета на дванадесет и девет години и едно момченце на осем месеца. Така че, когато ви разказва за метода си на работа, притесненията на майките и бащите, ползите от бебешкото плуване и смисъла на това да преодолееш ограничените си вярвания в родителството, тя определено знае за какво говори.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK