Бебето плувец

Според треньора по ранно плуване Деница Чобанова в басейна децата и родителите им се учат на доверие, партньорство и взаимопомощ

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Деница Чобанова

е треньор по плуване, чиито плувци често все още не могат нито да говорят, нито да се хранят самостоятелно, нито дори да ходят. Те пристигат в басейна за тренировка в бебешките си колички и в компанията на родителите си. Често носят и по някоя и друга любима играчка за допълнително удоволствие, а когато не са доволни, че тренировката е свършила, протестират с откровен и силен плач. Всъщност детският плач в работата на Деница е много малко и винаги е свързан с излизането от водата. Защото тя е човекът, който учи бебетата да плуват. Който им припомня какво е да обичат водата и да се чувстват уютно в нея така, както са се чувствали в утробите на майките си.

Иначе Деница Чобанова е дългогодишен професионален състезател с множество награди в синхронното плуване. Тя е дипломиран BIRTHLIGHT инструктор по плуване за бебета и управител на "ПлУвАм с МаМа и ТаТи" – компанията, която организира бебешко-родителските обучения във водна среда. Освен това Деница е майка на три деца – две момичета на дванадесет и девет години и едно момченце на осем месеца. Така че, когато ви разказва за метода си на работа, притесненията на майките и бащите, ползите от бебешкото плуване и смисъла на това да преодолееш ограничените си вярвания в родителството, тя определено знае за какво говори.

Помните ли първата си "професионална" среща с водата? Опишете ми я.

- Беше на състезание по синхронно плуване още когато бях на шест години. След счупване на крак ми препоръчаха спортуване във вода и така вече тридесет години съм основно свързана с басейните и водната среда.

Първата ми непрофесионална среща с плуването за бебета беше при раждането на първото от трите ми деца – преди дванадесет години.

А преди четири години открих басейн, който да отговаря на моите изисквания, и тогава започнах "професионалната" си работа и с други бебета и деца. Беше вълнуващо и обнадеждаващо. Знаех, че е нужно време и търпение, но резултатите сега са прекрасни - удоволствие е да ги наблюдаваш. Вече на две-три годинки те се придвижват спокойно и уверено във водата.

Как стигнахте до идеята да учите малки деца и бебета да плуват?

- При пътувания до Щатите и в Европа открих с изненада колко много бебета и малки деца посещават занимания по плуване. Има различни подходи за обучение на всеки басейн. А пък аз изпитвам огромна любов към водата, имам тринайсет години като професионален състезател по синхронно плуване, горя от желание за работа с малки деца. Имайки предвид и нуждата в България от повече занимания във вода за най-малките, в които да се набляга на връзката, взаимоотношенията и изграждането на доверие между родител и дете, поех пътя на преподаването на тези чувства и техники.

Какво е образованието, което трябва да получи един треньор като вас, и кои са дипломите и разрешенията, които трябва да има, за да практикува?

- Няма специално образование в университет по обучение по плуване за бебета, но има специализирани курсове, при които се получава диплома и се изучават техники и упражнения за плуване.

Моята диплома като инструктор по плуване за бебета получих от Birthlight, Англия. Те имат изградена цялостна система за предродилния период, за нежно родителство и отглеждане на здравомислещи деца и родители. Дипломата за обучен спасител също помага в работата ми. Методът на Birthlight, който ние използваме в нашите занимания, е насочен изцяло към запазване любовта към водата, развитие на техники за безопасност и плувни умения в зависимост от желанието, възможностите и готовността на детето, съответно и на родителя.

Кое е най-вдъхновяващото в работата ви?

- Блясъкът в очите на бебенцата и подрастващите дечица, когато видят басейна, учудването на родителите, когато видят способностите на децата си, усмивките и приятната умора след излизане от водата. А когато видиш напредъка на малките плувци, преодоляващи все по-големи препятствия и искащи все повече и повече да плуват – тогава няма думи, които да опишат усещането.

Сигурно родителите все още се страхуват да учат децата си да плуват толкова малки. Как ги успокоявате, какво бихте им казали?

- "Обясненият страх е наполовина страх" казват психолозите. Всеки родител е нужно да знае, че децата се раждат с вроден инстинкт за водата и колкото по-рано започнат с уроците, толкова по-рано детето им ще се научи да се придвижва във водата, дори още преди да е проходило. От сравнително статичната среда на сушата бебетата имат възможност да усетят безтегловността и приятната топла и нежна водна среда, в която още от рано могат да разполагат с по-голям обхват на действие.

При нас е от огромна важност спокойствието на двойката родител – дете. Ние, родителите, винаги прехвърляме несъзнателно чувствата си и затова за нас е от изключителна важност да отпуснем първо родителя, за да отделя той необходимите хормони на щастието, които детето да усети.

Как протичат първите ви срещи с малкия плувец, какво правите заедно?

- Първата среща в басейна е опознавателна и за родителя, и за детето, за да свикнат с новата среда, с новите звуци, хора и стимули. В заниманията ние заедно се движим във водата, пеем песни, играем, забавляваме се, учейки, възпитаваме се на търпение, доверие и споделяне. Винаги оставяме време двойката родител - дете да свикне с новата обстановка, да се настроят един към друг и да се почувстват спокойни и в безопасност по време на нашите занимания. Нашият подход е изцяло основан на взаимно доверие между инструктор, родител и дете и създаване на приятна водна среда.

Родителите на какво се учат?

- Най-добрият начин за обучение на малко бебе или дете е с човек, на когото то има най-голямо доверие. Присъствието му в басейна с детето е жизненоважно, тъй като създава веднага чувство за сигурност. Ние от "ПлУвАм с МаМа и ТаТи" вярваме, че родителите са най-добрите учители на бебето – на сушата, и във водата. Подходът, който използваме, поставя детето в центъра на обучението. Децата се научават и развиват плувни умения чрез игри, песни, смях, награди. Родителите следват скоростта на детето и стъпка по стъпка напредват заедно в приключението, наречено плуване. Учат какво е нужно да тренират, когато са във водна среда заедно с детето си. След това могат да практикуват навсякъде, като децата винаги показват на какво са способни, ако родителят е подготвен и знае какво да очаква. Всеки родител знае, че детето му се променя ежедневно и с малко насочване и упоритост от всяко дете ще се развие прекрасен плувец. Плуването има множество предимства за децата - както физически и емоционални, така и социално-психологически. То развива мускулния тонус, подобрява координацията и кръвообращението, увеличава белодробния капацитет, регулира сърдечния ритъм, повишава имунитета. В емоционален план изследвания показват по-голяма независимост, по-малко притеснение в нова и непозната среда, по-добра увереност, по-бързо справяне с разочарования, подобряване на интелектуалното развитие и концентрация в сравнение с деца, които не плуват. Изследвания сочат, че при заниманията по плуване за бебета се подобрява основно връзката дете – родител, а чрез движенията, допира и игрите се изгражда доверие.

Кое дете не е подходящо за уроците по плуване?

- За нас няма неподходящи деца – има неподходящ подход. Именно затова предлагаме и възможност за индивидуални занимания, при които се изучават техники за безопасност във водата, изграждат се усилено плувни умения, които поставят началото на едно прекрасно детство – толкова уверени и смели, колкото когато проходят и проговорят.

Със сигурност уроците ви не учат само на плуване...

- Много е приятно, когато възрастният отдели време да усети как се чувства детето му и да го насочва и окуражава. При нас действаме основно с одобрение и награди – няма викове, сравнения и наказания. След заниманията децата си тръгват с увеличен апетит, обикновено по-добър и спокоен сън. Родителите променят нагласата и предубежденията си след няколко занимания, след като усетят ефекта на водата върху своите деца.

Каква е световната практика в уроците по ранно плуване?

- Плуването за бебета е широко разпространено в световен мащаб. То се осъществява практически навсякъде, където има водоизточници. Има го и като обичай, предаващ се чрез поколенията в някои страни, като Бразилия например. Тъй като е ясно, че то подпомага не само физическата сила, емоционалното развитие и социална активност, но и цялостното здравословно състояние, като стимулира всички системи в тялото. Използва се много активно и за деца с физически проблеми, като им влияе изключително добре.

Интервюто взе Мария Касимова-Моасе

Още от Капитал