Спор(т)ни надежди
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спор(т)ни надежди

Shutterstock

Спор(т)ни надежди

Какво да предвидим, когато търсим подходящ спорт за децата

Георги Филипов
4232 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Статията е част от специалното издание "K:ids", което е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 7-13 септември.

На какъв спорт да запиша детето си? Когато търсите отговор на този въпрос, в интернет ще намерите от всичко - идеи за подходящи спортове за различните възрасти, предложения на школи, мнения на майки за треньори... И понеже това едва ли ще ви ориентира, вероятно ще превключите на режим "колебание" и "търсене на контакти".

Много често обаче родителите, които дебютират в областта на детския спорт, не си дават сметка за множеството изпитания по пътя към детското спортно щастие. И ако не се калкулират различните фактори, то може много бързо да се превърне в нещастие и за детето, и за възрастния.

Предлагаме ви три ключови теми, върху които да обърнете внимание, когато търсите подходящата физическа активност за детето си. Така положителната емоция и очакване няма да се превърнат в спортно разочарование. Или поне е по-малко вероятно

Желанието на детето или на родителя

Обичайно родителите планират бъдещето на децата си и се опитват да го моделират според своите представи за тяхното развитие.

Родителската визия обаче често няма нищо общо с възможностите на детето, а още по-малко с желанията му.

Ако се заслушате в интервюта на бивши спортни величия, често на въпроса "Синът ви ще стане ли футболист" или "Дъщеря ви ще стане ли гимнастичка" можете да чуете отговор от типа: "Оставил съм го сам/сама да избере". Това не е демонстрация на прекален родителски либерализъм, а идва от устата на хора, които знаят колко е тежко да си професионален спортист, колко време и работа изисква да се стигне до върховете, както и това, че не всяко дете е подходящо за всеки спорт. И последното не е за пренебрегване, защото всеки спорт има определени изисквания към физическото развитие и възможността вашето желание да не съвпада с тях е голяма. Най-общо казано, баскетболът и волейболът са за високите, а гимнастиката за по-дребните деца и това трудно може да се промени.

Когато говорим за практикуване на спорт, без непременно да изискваме от детето да стане златен медалист, най-важно е неговото желание.

Спортът е обвързан с емоцията от практикуването му и малчуганите са много по-ангажирани в него, ако изпитват удоволствие. И ако детето стане жертва на родителски амбиции, шансът интересът му към активния начин на живот да остане и когато стане възрастен, силно намалява. Имайте предвид също, че децата често сменят спортните си интереси. Започват да се занимават с едно, но след няколко месеца решават, че им е интересно друго, а родителите изпадат в обяснителен режим от типа "трябва да се концентрираш в едно нещо" или "тъкмо ти купих кимоно, сега какво да го правя". Примирете се с тази детска непостоянност - тя е част от стремежа на хлапетата да търсят нови неща, да разбират кое им носи наслада, както и да се ориентират дали новата среда, в която попадат, им допада. Затова и е съвсем в реда на нещата в ранна възраст да сменят няколко спорта, докато намерят своя. Плюсът от това детско лутане и пробване е, че в различните занимания ще развият различни умения, които със сигурност ще ги обогатят като социален опит, спортни знания и дори обща култура.

Професионално или за здраве

Дайте си сметка какво планирате - дали детето да става спортист, или просто да тренира, за да расте здраво и активно. И не спирайте да се питате за това, дори когато вече сте избрали място и школа. Задавайте често този въпрос и на детето си. Това е важно, защото има школи и треньори, които целенасочено и систематично работят за развитието на високопрофилни спортисти. Такъв е смисълът на дейността им и те се опитват да намерят най-талантливите деца, които да развият максимално добре. Ако обаче вашето дете попадне на такова място, но няма подходящите качества, то бързо може да се окаже в зоната на разочарованите. Нерядко треньорите пренебрегват тези деца, изолират ги от основната работа и ги оставят без необходимото внимание. Съвсем скоро може да установите, че целта им е само да ви вземат таксата за обучение, без да имат каквото и да е желание да работят усърдно за спортното щастие на детето ви.

Валиден е и друг казус – да очаквате детето ви да се превърне в следващия Кристиано Роналдо или Григор Димитров, но да попаднете на място, където това не е фокусът. Затова най-добре е още в самото начало да разговаряте с треньорите и да разберете какви са техните цели и дали съвпадат с вашите идеи и възможностите на детето.

Вече могат да се открият доста места, където хлапетата тренират усърдно независимо от нивото си, и на всяко от тях се обръща необходимото внимание. В процеса на работа по-талантливите получават шанс за професионално развитие, като преминават в различни по умения групи. Ако например детето ви попадне в голям тенис клуб с екип от повече треньори, със сигурност ще има групи за начинаещи, независимо от възрастта им, за средно напреднали и за бъдещи състезатели. Ако малкият човек е в правилната среда с правилното отношение, той ще изпитва удовлетворение от спорта и ще бъде щастлив. И ако покаже талант, той ще бъде развиван. В случай че стои в ъгъла и само подава топките обаче, едва ли ще заобича тениса, нали?

Когато правите проучванията си, добре е да разберете какви са квалификациите на треньорите и дали имат опит в работата с деца. Все повече федерации систематично работят за дообучението на своите специалисти именно в работата с по-малките, където методиките се развиват непрекъснато. Много време в тази посока например инвестира Българската федерация по тенис, която редовно преквалифицира своите детски треньори чрез курсове с лектори от чужбина, въвежда съвременните методики да детски тенис и го прави много по-достъпен.

Близо или далече

Един от факторите, който като родители трябва да прецените, преди да запишете детето на спорт, е разходът на време. Особено важно е да го пресметнете, ако живеете в голям град, където разстоянията са големи, а трафикът – натоварен.

Обичайно разположението на спортните школи е такова, че не е възможно да пускате детето си само да се придвижва от и до залата, игрището или стадиона. Затова трябва да предвидите време за отвеждане, изчакване и взимане, което в София може да отнеме над два и повече часа при стандартна тренировка от един час. В някои спортове обаче тренировките може да са и по-дълги – до час и половина, така че и вашето изразходвано време се увеличава значително. Ако детето трябва да тренира три пъти седмично, ангажиментът се превръща в занимание на "половин работен ден".

Един от най-сложните за организация спортове например е фигурното пързаляне. Въпреки бума в интереса към този спорт покрай успехите на Албена Денкова и Максим Стависки в София не се направи нищо за подобряването на базата и целогодишно (почти) функциониращите пързалки си останаха само две – Зимният дворец и "Славия". И освен че са крайно недостатъчни, те са и отдалечени за огромна част от софиянци. На практика е невъзможно едно дете да тренира фигурно пързаляне, ако някой не се посвети на това да го транспортира до и от пързалката. Добавете към това и факта, че в следработно време тренират само хокеистите, а за фигуристите остава само ранният следобед, и ще ви стане ясно защо някои наричат фигурното пързаляне бабешки спорт. Не защото вълнува само дами от трета възраст, а защото, за да може детето да прави пируети на кънки, трябва да му се подсигури самоотвержена баба, която да обгрижва спортното му израстване.

Сходно е положението със спортове, в които инфраструктурата е бедна. В София има само две годни писти за лека атлетика – на националния стадион "Васил Левски" и НСА. Успехите на Ивет Лалова и Мирела Демирева мотивираха доста хлапета да се поинтересуват от този спорт, но истината е, че възможностите да развият този интерес са ограничени. Ако до националния стадион може да се стигне с метро и треньорите да посрещнат и изпратят детето, до НСА се изисква родителски съпровод. Тоест вече имате проблем.

Плуването – друг на теория много достъпен спорт - поставя сходни препятствия поради липсата на достатъчно съвременни и комфортни басейни. И така, вместо да е рутинно занимание, то може да се превърне в приключение за родители и деца. При това говорим все за "малки кахъри" - има спортове, които изискват още по-трудна логистика и затова на практика не могат да се тренират в реални условия. Такъв е случаят с планинското колоездене. Тъй като ще се наложи да водите детето в планината и след това да си го прибирате, за този спорт специализирани тренировки почти няма да намерите.

Все пак да обобщим, че на най-базово ниво могат да се практикуват например спортове като баскетбол, футбол или пък бойни спортове. За тях най-стандартното училищно оборудване или физкултурен салон върши работа, а и тренировките обикновено са в късните следобедни или късните сутрешни часове. В момента, в който решите обаче да запознаете детето си с някакъв по-различен и специфичен спорт, отново се връщате в кота нула. И тогава всичко започва отначало

Статията е част от специалното издание "K:ids", което е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 7-13 септември.

На какъв спорт да запиша детето си? Когато търсите отговор на този въпрос, в интернет ще намерите от всичко - идеи за подходящи спортове за различните възрасти, предложения на школи, мнения на майки за треньори... И понеже това едва ли ще ви ориентира, вероятно ще превключите на режим "колебание" и "търсене на контакти".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK