Д-р Светла Николова: Очните проблеми могат да доведат до изоставане в развитието и обучението
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Д-р Светла Николова: Очните проблеми могат да доведат до изоставане в развитието и обучението

Д-р Светла Николова: Очните проблеми могат да доведат до изоставане в развитието и обучението

Детският офталмолог в интервю за "Капитал"

22213 прочитания

© Вилияна Шопова


Визитка

Д-р Светла Николова най-добре знае какво виждат детските очи. Тя е офталмолог с над двайсетгодишен опит в грижа за детското очно здраве. Има няколко специализации, след които две по детска офталмология и страбизъм съответно в очната клиника към университета Ludwig Maximilian, Мюнхен, и към Moorfields Eye Hospital, Лондон, и по ретинопатия на недоносеното към Moorfields Eye Hospital, Лондон.

Член е Световната асоциация по детска офталмология и страбизъм, Международната страбизмологична асоциация, Европейската асоциация по детска офталмология, Европейската страбизмологична асоциация, Американската асоциация по детска офталмология и страбизъм и Българското дружество по офталмология.

От 2012 г. работи в детски очен център "Изгрев" във Варна, където заедно с д-р Диана Люцканова преглеждат, диагностицират и лекуват деца от цялата страна и малки пациенти от чужбина. С д-р Николова говорим за очното здраве на хлапетата, за детската пристрастеност към екраните и за начините, по които можем да избегнем онзи момент с "цайса" в училище.

Статията е част от специалното издание "K:ids", което е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 7-13 септември.

Какво трябва да знае един родител, за да следи адекватно как се развива и в какво състояние е зрението на детето му?

- Бебетата се учат да виждат както се учат да ходят и говорят. Способността да фокусират и да използват очите си заедно се развива. Детската зрителна система се усъвършенства по време на растежа на детето. За всяка възраст има определени параметри, които трябва да се достигнат, и за тях има срокове. Това налага периодични прегледи за оценка на състоянието на зрителната система. За едно дете светът е такъв, какъвто то го вижда. Често може да няма изразени признаци за зрително нарушение. Затова в детската възраст всичко се търси насочено. Периодичните прегледи позволяват навременното откриване на зрителните проблеми и осигуряването на условия за правилното развитие на зрителната система.

В други случаи към вероятни проблеми могат да ни насочат конкретни признаци и оплаквания: особен външен вид (различна големина на очите, бяла зеница), отклоняване на очите, накланяне на главата, често мигане, чести ечемици, главоболие, бърза умора при зрителна работа, проблеми с концентрацията, хиперактивност, нежелание за някои занимания като рисуване, книжки и други.

Здравите очи и доброто зрение играят важна роля в развитието на детето. Очните и зрителни проблеми могат да доведат до изоставане в развитието и обучението, затова своевременното им откриване е важно.

В какво се състои очната профилактиката при децата?

- Когато се следи здравословното състояние на едно дете, не трябва да се забравя и очното здраве, което включва правилното развитие на зрителната система. Много от ангажиментите на съвременния човек са свързани с натоварване на зрителния анализатор. Необходима е добра зрителна хигиена: адекватно осветление, дистанция (около лакът от текста), баланс в ежедневните занимания, защитни слънчеви очила от най-ранна възраст.

Периодичните профилактични прегледи са важни, за да сме сигурни, че зрителната система се развива правилно.

Основните периоди са:

- през първите месеци

- след това ежегодно.

В случаите с наследствена обремененост или други причини за повишен риск - по-често.

Поради невъзможността да се осъществят толкова специализирани прегледи се прилага очен скрининг. Той може да се осъществи от неспециалисти и цели да се определят децата с вероятни очни проблеми, като само тези с отклонения се насочват към специалист. Съществуват редица апаратни методи, позволяващи скрининг от ранна месечна възраст.

В света на екраните, в който живеем, и проблемите със зрението на младите хора и на децата се увеличават. Каква трябва да е политиката ни на родители, за да можем максимално да опазим зрението им?

- Компютрите са важна и практически неизбежна част от живота на съвременното дете. При добър контрол те имат своя положителен принос в развитието му: възможности за подобряване на обучението, отчита се подобряване на координацията очи - ръце, съществуват и програми за децата със специални потребности и различни проблеми. Предозирането може да доведе до проблеми. В тези случаи все по-често се говори за компютърен зрителен синдром (напрежение в очите, замъгляване, главоболие, сухота и боцкане в очите, които не бяха обичайни за детската възраст допреди няколко години, болка в раменете и гърба).

Има съобщения, че прекомерното използване на смартфон от деца може да доведе до рядка форма на кривогледство (остра придобита комитентна езотропия). С продължителната работа наблизо се свързва донякъде и по-високата честота на миопия (късогледство) през последните години. Но основния и по- важен проблем, който отчитат специалистите, е този с психоемоционалното развитие на детето, проблемите в общуването, социализацията, връзката с родителите и т.н.

Затова се препоръчва балансираното и разумно използване на тези технологии: до около 2 часа дневно в зависимост от възрастта, почивки на около 20 минути за избягване на напрежението, добра стойка, мониторът да е на 15 градуса под нивото на очите. Под въпрос е и ролята на синята светлина и необходимостта от предпазни средства.

Как изглежда картината на детското офталмологично здраве днес през вашите очи на професионалисти?

- В известен смисъл хаотична. Необходимостта от скрининг, специализирани прегледи и идентифицирането и обхващането на рисковите пациенти в различните възрастови групи трябва да е добре обоснована, обезпечена, организирана и ясно регламентирана на отделните нива - лични лекари и специалисти, както и да се осъществи по-добро взаимодействие между тях. Немалка роля за скрининга може да играе и медицинският персонал в ясли, детски градини и училища.

Фотограф: Вилияна Шопова

С какви проблеми най-често идват съвременните деца при вас?

- Те са различни за различните възрастови групи. За успешното справяне е необходимо те да се установят възможно най-рано. Чести са отклоненията в рефракцията (диоптрични проблеми) - далекогледство, късогледство, астигматизъм (различен диоптър в различните меридиани на окото), анизометропия (разлика в диоптрите на двете очи). Липсата на корекция, обикновено с очила, в тези случаи води до нарушения и изоставане в развитието на зрителната система.

Амблиопията (мързеливо око) е водеща причина за загуба на зрение в детската възраст и може да се лекува успешно само през първите години. Кривогледството също е често срещано в малка възраст. То не е само козметичен, а главно функционален проблем и засяга цялостното развитие на зрителната система. Затова изисква адекватно и навременно лечение. Лечението и проследяването на тези проблеми отнема години.

Кои са най-съвременните методи при диагностициране и лечение на детското зрение и къде сме ние в сравнение със световната медицина?

- На фона на непрекъснато навлизащите нови апаратни методи на изследване и лечение в офталмологията детската офталмология е относително консервативна. Тук все още за решаване на масовите проблеми е водеща ролята на детския офталмолог, неговата подготовка, опит и компетентност. Все пак от помощ са и ставащите все по-малки и леки портативни варианти на апаратите, позволяващи улесненото им използване и при децата. У нас в специализираните центрове се прилагат водещите диагностични и терапевтични методи при най-разпространените заболявания в детската възраст.

Имаме ли достатъчно добра здравна култура в това отношение - като родители, а и като пациенти?

- Парадоксално е, че на фона на заливащия ни поток от информация все още се наблюдават немалко закъснели или запуснати случаи. Може би точно тази неконтролирана и често подвеждаща информация обърква хората. Добре е въпросите, които ни вълнуват, да се обсъждат и споделят винаги с лекаря, на когото сме се доверили.

Какво бихте препоръчали на родителите и на децата от гледна точка на собствената ви практика?

- Да си зададат въпроса има ли очни проблеми в семейството и при наличие на такива да заведат детето си на преглед.

Да следят за белези на очни и зрителни проблеми.

Да водят децата си на профилактични прегледи или очен скрининг периодично.

Да търсят професионална помощ при нужда.

Всички ние имаме обща цел - по-доброто бъдеще на нашите деца.

Интервюто взе Ида Бахарян

Фотограф: Вилияна Шопова

Визитка

Д-р Светла Николова най-добре знае какво виждат детските очи. Тя е офталмолог с над двайсетгодишен опит в грижа за детското очно здраве. Има няколко специализации, след които две по детска офталмология и страбизъм съответно в очната клиника към университета Ludwig Maximilian, Мюнхен, и към Moorfields Eye Hospital, Лондон, и по ретинопатия на недоносеното към Moorfields Eye Hospital, Лондон.

Член е Световната асоциация по детска офталмология и страбизъм, Международната страбизмологична асоциация, Европейската асоциация по детска офталмология, Европейската страбизмологична асоциация, Американската асоциация по детска офталмология и страбизъм и Българското дружество по офталмология.

От 2012 г. работи в детски очен център "Изгрев" във Варна, където заедно с д-р Диана Люцканова преглеждат, диагностицират и лекуват деца от цялата страна и малки пациенти от чужбина. С д-р Николова говорим за очното здраве на хлапетата, за детската пристрастеност към екраните и за начините, по които можем да избегнем онзи момент с "цайса" в училище.

Статията е част от специалното издание "K:ids", което е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 7-13 септември.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK