Новият брой: Магистрален грабеж

Как да убедим децата да заменят пакетираните сладости за полезна храна

Как да убедим децата да заменят пакетираните сладости за полезна храна

Финансистът и кулинарен блогър Божана Петрова пред "Капитал"

9879 прочитания

© Капитал


Статията е част от специалното издание "K:ids", което е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 7-13 септември.

В лъскавия свят на красиво опакованите Е-та, трансмазнините и останалите върхови достижения на съвременната химия иди обяснявай на малкия човек колко вкусни са морковите например. Виж, ако ги продаваха с някоя и друга татуировка или поне с бонус стикерче (например хрупаш и събираш семейство зайци), кой знае, може би щяха да имат по-висок рейтинг в детската класация на магазинните вкусотии. Телевизионните реклами, разбира се, удобно помагат. И се започва една безкрайна война със снаксове, вафлички, чипс...

Когато си родител с мисъл и ясна здравословна позиция, не спираш да измисляш хитри стратегии как да предложиш вкусна и полезна храна. Много родители обаче се предават още в началото. Трудно да въведеш добри правила за здравословно хранене у дома, особено пък ако ти самият трудно ги спазваш. Децата са не само наше продължение, но и отражение на начина ни на живот. Затова, ако нещо не ви се получава, най-напред разгледайте себе си.

А аз ще ви запозная с Жани, майка на две момченца, петгодишни близнаци, която засега виртуозно удържа "джънк фуд" фронта в своето семейство и щедро разпространява лесни и вкусни рецепти за пълноценното хапване вкъщи.

Божана Петрова е финансист по образование и професия и кулинарен блогър по призвание и душа. Не воюва нито в кухнята, нито в живота. Опитът й като родител е категоричен - чрез война не се постигат промени за добро. С мъжа си преди няколко години напускат София и заживяват в Козлодуй. Именно там тази година сбъдва една голяма своя мечта – организира детски кулинарни работилнички, където показва на деца и родители, че пълноценната и здравословна храна може да бъде както вкусна, така и интересна.

Жани, как се става добър родител в категорията здравословно хранене?

- Не обичам да използвам етикета "здравословно хранене" поради простия факт, че нещо, което е подходящо за мен, може да не е добре за друг. Храната ни е нужна, за да сме здрави и да си набавяме енергия, но и за да си доставяме удоволствие. Затова предпочитам да говоря за пълноценно хранене – такова, което ти дава всичко необходимо за доброто функциониране на организма. Моето разбиране за такова хранене определено изключва 99 процента от пакетираните храни – вафли, чипсове, близалки и т.н.

И все пак не съм крайна – и аз купувам от време на време някой шоколад или бонбони от магазина. Но като цяло следя храната, която предлагам на децата си. Стремя се тя да бъде както вкусна и пълноценна, т.е. бедна на "подобрители" и "заместители", и същевременно богата на полезни вещества. Важно е да не забравяме, че ако имаме проблеми отвътре, те се проявяват винаги и отвън. С килограмите в повече си създаваме не само естетически проблем, но и работа с различни болести. Тялото дава знак, когато нещо излиза от строя.

Наша е отговорността да го чуем и да се погрижим за здравето си. Когато говорим за малки деца, отговорността се пада изцяло на родителя. Ежедневният ни пример за всичко, което правим, е от изключително значение за това как децата ни възприемат света. Ако аз ям пържена храна, и децата ми ще ядат. Ако пия газирано, и те ще пият. От мен зависи да им дам добра и стабилна основа, защото след време, когато сами ще решават как да се хранят, те ще имат вече изградени база, познание и опит. Не обичам да държа отговорни трети страни – институции, държава и пр. Вярвам и доказвам ежедневно на себе си, че моите избори днес определят моето утре. В тази връзка ние като родители следва да даваме именно днес най-доброто на децата си в името на техните утрешни здраве, щастие и развитие.

Коя беше най-омразната ти храна като дете? Помниш ли?

- За омразна храна не се сещам. Хапвах си всичко, което ми сервираше мама. Но виж чай никога не съм харесвала.

Като каза мама, тя ли възпита твоя вкус към готвенето и храната – като емоция и здраве?

- Да, влечението към готвенето като цяло съм наследила от нея и вече го надграждам. С ясно изразен свой почерк относно съставките и начина на приготвяне. Иначе в стремежа си да предложа най-доброто на своите деца се възпитавах и сама.

Когато станах майка, започнах да чета етикети. Тогава започнах да правя един вид хигиена на храненето ни вкъщи. До този момент не бях обръщала кой знае какво внимание на опаковките. Смятах, че щом нещо е одобрено като хранителен продукт в търговската мрежа, то е окей и за мен. Бях се запалила по сладкарството и по това време си купувах различни цветове хранителни бои. Помня добре как един ден попаднах на информация, че в искрящо синия цвят се съдържа вещество, което може да предизвика астма или други дихателни проблеми. Бях шокирана, че нещо такова може да се предлага на деца! Така започнах да се интересувам от предлаганите продукти на пазара все повече и повече...

Когато децата ми бяха достигнали периода на захранване, вече ясно знаех какво няма да им слагам в чинията. В свободното си време бях започнала да пиша блог, който в началото нямаше обособена тема, но с годините все повече клонеше към кулинарен, отразяващ постоянно новостите, които научавах и исках да споделя с другите. Преди година си пожелах идеите ми да "излязат" от виртуалното пространство и да достигнат повече хора. И понеже промяната идва винаги когато е желана, през пролетта с помощта на фондация "За храната" организирах кулинарна работилница за деца под мотото "Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар" за отбелязване на Деня на хранителната революция и още една през юни, този път в рамките на програмата на Световния ден на йога.

Разкажи за тези работилнички, за реакциите на децата. Лесно ли им беше да опитват твоите здравословни предложения?

- Първата работилница се случи като празник за отбелязване на Деня на хранителната революция в България. Това е кауза за детското хранене, в която участват доброволци от цял свят, създадена от известния готвач Джейми Оливър. Моята работилница я проведох с една група дечица от детска градина в град Козлодуй, където живея в момента. Забавлявахме се много. Децата "рисуваха" с храна – правеха различни фигурки на усмихнати личица и животни от храна, а след това сладко си похапваха творенията. Проведохме игри, чрез които опознавахме заедно различни плодове и зеленчуци, а за край и десерт направихме заедно бонбони от стафиди.

Децата бяха очаровани и опитваха от всичко. Тогава ми направи впечатление, че някои от тях в началото не искаха да ядат определени зеленчуци и плодове, които вкъщи не им бяха предлагани или поне не и по привлекателен начин. Като броколи например. Когато обаче някои деца започнаха да обясняват, че броколите приличат на дръвчета, които може да си гризеш, и недоверчивите се включиха и казаха, че им харесва. Ето един нагледен случай за това колко е важен добрият пример за децата. Те искат да опитат нова храна, но често са плахи и ако не са виждали друг да я яде, и то с удоволствие, като че ли предпочитат да не "рискуват". Ако децата виждат, че други ядат, например пържен чипс или солети, изглежда сякаш тези продукти са "проверени" и затова лесно решават, че и те могат да ги ядат.

Мнението ми се затвърди особено на втората работилница, когато си правиха сандвичи с пастет от цвекло. В началото имаше такива, които не желаеха да пробват. Когато ги питах дали са опитвали преди, отричаха, но ми казваха, че не обичат. Обаче когато видяха, че други деца си хапват с удоволствие, започнаха да искат и те. Едно момиченце дори ми сподели, че ако вкъщи й е било предлагано цвеклото по този начин, е щяла да го заобича от малка.

Казваш, че не децата са проблем, когато говорим за здравословни навици и храна, а техните родители, с които често "воюваш" по детски площадки и градинки. Защо?

- С децата се работи изключително лесно. Трудно е да обърнеш посоката на разговора с възрастен човек, който има изградени дългогодишни навици. Често има неразбиране на различното от това, което масата следва. Попадала съм в ситуация, в която майка, даваща снакс на двегодишното си дете, се опитваше да ме убеди, че е скъпо да му предложи нещо по-добро. Обясних й, че за същите пари може да купи две ябълки и един банан.

Достъпна ли е наистина според теб здравословната храна за българските семейства?

- Често давам примера с ябълките и банана, защото това са нещата, които моите деца са свикнали да имат винаги подръка. Когато пътуваме, винаги нося торба с плодове и домашно приготвени закуски. Други деца обаче са научени, че извън основните хранения се хапват неща от шумящи опаковки и те струват приблизително същите пари като закуската на моите. Недопустимо е за мен, когато видя наскоро проходило детенце вече с близалка в устата. Поинтересувах се от цената ѝ и отново затвърдих тезата си, че за тези пари може да му се предложи плод.

Но, да, ако решите да сервирате всеки ден котлети от сьомга със сос от кленов сироп и шафран (на момента измислих съчетанието), със сигурност ще е извън бюджета на средностатистическото семейство в България.

Вкусната и пълноценна храна обикновено е достъпна, но не се сещаме за това. С една кофичка кисело мляко и шепа плодове например, ако ги пасирате заедно, ще получите чудесен десерт на по-ниска цена от готовия пакетиран. Един пакет стафиди обикновено е на по-ниска стойност от тази на десерт, пълен с подобрители на вкуса. Вместо да купуваме готови тестени закуски, може да си ги приготвяме вкъщи. В моя блог е пълно с рецепти за различни сладкиши, които са лесни за приготвяне и подходящи за училищна или офис кутия за обяд, за закуска – сутрешна или следобедна.

Добре, ако броколите са дръвчета, цвеклото е пастет Как да изглеждат апетитно останалите полезни неща в детското съзнание?

- За да бъдат апетитни и броколите, и цвеклото, и всичко, което се смята за полезно в детското меню, следва много да се говори за храната още от най-ранна детска възраст. Да се обяснява по разбираем за децата начин за какво служат на организма протеините, въглехидратите и мазнините, витамините и минералите. За това какво се случва с тялото, особено с порастващото, ако се прекалява със захарта. Да се говори с тях от мънички, че има голяма вероятност зъбките им да пострадат, ако в менюто им присъстват често подсладени храни и напитки. И разбира се, храната винаги трябва да е интересна! Добре е да включваме децата си даже в процеса на приготвянето й, доколкото това е възможно. На пазара и в интернет има много материали, много книжки с игри, картинки и лесни разяснения за полезността на различните плодове и зеленчуци, например.

Твоите момчета какво обичат да хапват?

- Моите момчета обичат храната, която приготвям за тях у дома. Мусака, пиле с ориз, пълнени чушки, супи, но понякога желаят и по-прости и бързи решения като пица-омлет или сандвич със сирене и настъргана ябълка. Много обичат и пресните плодове. Когато бяха на 2-3 години, по детските площадки често излизахме с кутия с нарязани плодове.

Сподели някои стратегии, с които си успяла да "промотираш" успешно полезните и супернепопулярни за децата храни!

- Най-пресен пример за това е цвеклото. За него знаем, че е кореноплоден зеленчук, съдържащ в себе си ценни вещества, помагащи на стомаха, черния дроб, далака, бъбреците и жлъчката да бъдат здрави. Реших да го включа в онази работилница под формата на пастет, с който децата да си правят сандвичи. Имах известни съмнения дали ще се приеме добре, но явно розовият цвят на крема за мазане се оказа достатъчно привлекателен и всички, включително и родителите на децата, го харесаха.

Най-лесната детска рецепта на Жани

Стафидени бонбонки

Продукти (за около 20 средно големи бонбони):

- около 300 г стафиди;

- 2 супени лъжици кокосово масло;

- 1 и 1/2 супена лъжица какао/рожково брашно;

- кокосови стърготини за овалване.

Приготовление:

Първо в кухненски робот/мощен блендер смилате на дребно стафидите, добавяте към тях маслото и какаото и отново пасирате. Оформяте топчета като от пластилин и ги овалвате в кокосовите стърготини. За по-чувствителни стомаси и деца под една година смятам, че е добре да се ползва рожково брашно. Рожковото брашно не съдържа кофеин и е богато на калций и желязо, както и на витамини.

Статията е част от специалното издание "K:ids", което е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 7-13 септември.

В лъскавия свят на красиво опакованите Е-та, трансмазнините и останалите върхови достижения на съвременната химия иди обяснявай на малкия човек колко вкусни са морковите например. Виж, ако ги продаваха с някоя и друга татуировка или поне с бонус стикерче (например хрупаш и събираш семейство зайци), кой знае, може би щяха да имат по-висок рейтинг в детската класация на магазинните вкусотии. Телевизионните реклами, разбира се, удобно помагат. И се започва една безкрайна война със снаксове, вафлички, чипс...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал