С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
29 сеп 2018, 12:07, 7419 прочитания

Изиграй ми целия ми свят

Милена, Мариан, децата и чувството да порастваш в театър

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от специалното издание "K:ids", което е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 7-13 септември.
Някога ги наричахме кръжоци. Днес вече са ателиета, работилници, майсторски класове, школи. Както и да им казваме обаче, това си остават онези малки и по-големи места за изкуство и творчество извън училище, където децата учат изяществото на живота. И колкото и понякога да ни се струва, че тези "извънкласни форми на обучение" не са толкова важни, колкото самото училище, те често са пространства, в които малките бъдещи големи се чувстват истински щастливи.

Тази година ви представяме две такива места, където - неусетно и забавно - момчетата и момичетата срещат, създават и потребяват изкуство. Едното си го представете като театрална игра, която формира взаимоотношения, създава приятелства и учи на естетика. А другото - като дървена играчка, с която може да се фантазира, да се учи на търпение и взаимопомощ и да се говори на "дървешки".

Познавам лицето му от детските МУ и МИ години, когато заедно играехме в Пионерския театър на Двореца на пионерите при режисьора Николай Априлов. И мога да ви уверя, че си беше точно такова, каквото е и днес - игриво, винаги усмихнато, само сега е възмъжало и от време на време брадясва. Мариан Бачев може и да е познат предимно като "смешния актьор от телевизията и театъра", но истината е, че той е от малкото творци, чиято публичност отразява едва една четвърт от артистичната дейност, с която се занимава. И понеже съм наясно с това, истински се учудих, когато преди няколко години каза, че заедно със съпругата си Милена ще правят детска театрална школа. Защото да работиш с деца (разбирай от срамливи дребосъци до инатливи тийнейджъри), когато и без това непрекъснато за нещо някъде отговаряш, си е таралеж в гащите! Театрална работилница "Аркадия фюжън арт" на семейство Бачеви обаче не само заработи, но е на път да се превърне в нещо като самостоятелно действащ истински детски театър с екип, репетиции, премиери и редовни представления. В момента в групата на"бачевчетата", както се шегуваме, са четиридесет и пет деца на възраст между осем и осемнайсет години, разделени в три възрастови групи. Идват след прослушване, затова са и силно мотивирани. Въпреки това в началото на всяка учебна/театрална година година чуват едно и също пояснение от преподавателите си: "Знаете, че това е работилница, т.е. тук полагаме сериозен труд и накрая имаме продукции, в които сме вложили освен талант сериозен финансов и човешки ресурс."Фотограф: Капитал
Милена и Мариан са убедени, че актьорският талант се развива чрез многократно представяне пред различна публика, затова и нито един от седемте спектакъла в репертоара на работилницата не се играе един-единствен път. Отговорността да си на сцена пред публика и да си част от екип е нещо, на което хлапетата се учат тук. Затова и онези, които идват с простото желание да ги показват по телевизията и да станат известни, или променят нагласите си, или отпадат автоматично. "Театърът изисква време, творческо "втасване", както при хляба и виното", смятат Бачеви. Впрочем като жив свидетел на онова детско творческо начало на Мариан мога с ръка на сърцето да кажа, че кариерата му определено е успешна, след като е достигнал до най-висшата й степен - преподаването на занаята.

За децата и театъра, за емоциите на "новото поколение", за животът зад кулисите на работилницата и за това колко е важно да можеш да играеш ги оставям да разкажат от първо лице. На сцената: Милена и Мариан от детската театрална работилница!

Спектакълът на "бачевчетата"Първо действие: Началото

МИЛЕНА:

Преди седем години за пръв път започнах да се занимавам с деца в детската градина на голямата ни дъщеря. Правехме имитации на животни, малки куклени етюдчета, клоунада. След това дойде предложение да се занимавам с по-големи деца в едно столично училище и по заместване започнах работа в детската театрална школа към театралния колеж "Любен Гройс", който съм завършила в класа на проф. Елена Баева. Така постепенно, увлечена в работата с деца, започна да зрее идеята да си направим свое място. Успях да запаля Мариан и през есента на 2015 г. отвори врати нашата театрална работилница. И нито парите, нито славата могат да ти донесат такова духовно удовлетворение.

Изиграй ми целия ми свят

Фотограф: Капитал
МАРИАН:

Организацията на една такава школа е като тази на един театър, на една театрална трупа. Първо събрахме екипа, с който ще работим. Големият Леон Даниел бе казал, че за да е успешен един спектакъл, трябва да има компания от единомишленици. Така поканих като асистент при нас моя състудент и актьор в Театър "София" Росен Белов и Милена също покани своята състудентка Албена Начева, дълги години актриса в шуменския театър – мястото всъщност където се запознахме през 2000 г. по-отблизо с Милена. Виж как се навързаха нещата! След това към нас се присъедини и Албена Атанасова – хореограф и педагог, тя се грижи основно за двигателната култура на децата. После и сценографът Розина Макавеева – главен асистент в катедра "Сценография" в НХА. Заедно с Милена обикалят магазините за платове, разменят се скици по интернет, ходят на проби с шивачката Ники, която намира време и за нашите измишльотини. От тази година с нас е и хоровият диригент Крис Попов, с когото пък се запознах в Американския колеж, където преподаваме. А за всяко представление имаме и професионални гримьори – колеги от шоуто – Дани Петрова и Веселина Смочевска. Преди спектакъл изпадаме и в технически функции – ставаме осветители, озвучители, оператори на мултимедия и дим машини, реквизитори, гардеробиери, асистент-режисьори, връзки с медии и фестивали, кандидатстваме по различни програми.

Изиграй ми целия ми свят

Фотограф: Капитал
МИЛЕНА:

Наистина не е леко, но решихме, че няма да правим компромиси и ще работим професионално. Екипът ни е страхотен - гледаме в една посока, имаме сходен мироглед към живота и театъра, допълваме се, а сме и много различни. Никой не демонстрира и не налага егото си, а работим за общото мотивирано. До момента сме създали заедно 7 спектакъла с деца, три от които ще имат своята премиера през есента.

Второ действие: Децата

Изиграй ми целия ми свят

Фотограф: Капитал
МИЛЕНА:

В школата идват различни деца – някои са по-свити и плахи и им трябва време, за да се отпуснат, други пък са взрив от емоции, но всички – дали подсъзнателно или с помощта на родителите си – са разбрали, че театърът е онова място, на което можеш да съхраниш и развиваш фантазията си, да се опознаеш. Нагласата им за нашите занимания е като за забавление, но до забавлението се стига с много етюди, тренинги и репетиции. Работим и фантазираме и така си даваме сметка колко много съвременният ни живот и технологиите ограбват детската фантазия.

Изиграй ми целия ми свят

Фотограф: Капитал
МАРИАН:

Децата сериозно работят в екип - това е качество в свят, в който се изявяваме като соло кариеристи. Особена гордост са ми големите (14-18) – те вече не могат един без друг. Празнуват заедно рождени дни, излизат, имат си отделен чат, моля ви се Най-голям ефект предизвика тиймбилдингът ни в Смолян, където за втора поредна година се затваряме в театъра от сутринта до вечерта в продължение на 7 дни и работим, за да изкараме продукция, която да е основата за премиерата ни в София. Тъй като тази година дъждовете за малко да отменят пътуването до Смолян, не знаеш как на тийнейджър му увисват ушите от мъка! И като се разбра, че все пак времето е с нас, като влязоха на сцената, всички като един легнаха на нея и викнаха: "Нашата сценааааа!" Нали разбираш каква любов е това!

Децата са наше отражение. Имаме щастието, както и в живота си, така и с нашите деца (всеки ден с Милена ги коментираме и почти сме ги осиновили ;), че сме си създали своеобразен оазис, в който трептим на едни честоти. Всичките са с много добър и отличен успех в училище – за нас образованието е от изключително значение. Макар в началото да избягваха да показват емоции, за да не бъдат уязвими, тук не се притесняват да покажат и слабости, които съпреживяват всички заедно. Наскоро едно от децата емоционално разказа неприятна, несправедлива случка от училище и всички вкупом, без никакъв знак се качиха на сцената и го прегърнаха. Това беше много респектиращо и за нас. Знаеш, навсякъде интелигентните, чувствителните деца са под прицел и трябва да слагат маски, за да ги приемат. Тук са си те. И това е най-хубавото! Една от майките пък ми каза: "Нашият човек ми сподели, че живее от неделя до неделя, за да дойде на актьорско!" Мисля си, че точно тази им любов към театъра ги прави по-устойчиви през останалите 164 часа от седмицата – до следващата ни обща среща.

Изиграй ми целия ми свят

Фотограф: Капитал
МИЛЕНА:

Да, от едни плахи и неуверени хлапета се превръщат в едни отговорни, амбициозни и много комуникативни млади хора. Важно е да израстват в творческа среда. Забелязвам и една много тревожна за мен тенденция, че сегашните млади хора се чувстват по-самотни. Детската самота е проблем. Но пък ние си имаме своя малък оазис, където театърът сближава и създава приятелства завинаги.

Трето действие: Преподавателите

Изиграй ми целия ми свят

Фотограф: Капитал
МАРИАН:

И ние се учим от децата! Да сме по-търпеливи, по-толерантни, учим се да ги оставяме да бъркат. Едно от момчетата ми каза онзи ден: "Знаеш ли, в училище уж всички ни казват какво да правим, как да го правим и като сбъркаме, ни се сърдят! А ние искаме, като сбъркаме, да не ни се сърдят, а някак спокойно да го споделят!" И се вслушахме – вече им оставяме час или два в самоподготовка, да порепетират върху зададена задача и да ни покажат резултат. Даже понякога ни пускат съобщение: Забавете се още малко, пийте още едно кафе и елате след още 30 минути!" И ние какво да правим – жулим кафета и се радваме на тяхното си "горене" И има резултат

Изиграй ми целия ми свят

Фотограф: Капитал
МИЛЕНА:

Съботите и неделите ни са посветени изцяло на репетициите в школата. С две групи по-малки работим в събота, а неделята е ден за тийнейджърите. Забавляваме се, понякога е и страшно напечено, но пък резултатът винаги е страхотен. Празнуваме заедно рождените си дни, правим си изненади, в края на всяка учебна година си подаряваме книги. Хубаво ни е заедно. А ние се учим на най-важното - да не забравяме, че сме били деца!

Изиграй ми целия ми свят

Фотограф: Капитал
Спектаклите от настоящия афиш на ДТР:

"Крушата Рагаца" - сценична адаптация по пиесата на Станислав Стратиев "Не падай духом!" и повестта "Пътешествие без куфар"

"Филмирана провинция" - спектакъл по разкази на Чудомир

"Inside Out Teen" - единственият в българския театрален афиш в момента спектакъл по текстове на български автори, предназначен за и изигран от тийнейджъри. Премиерата е на 28 октомври от 19.30 на Камерната сцена на "Сълза и смях". Спектакълът ще се играе регулярно всеки месец там.

За Коледа излизат нови два спектакъла: "Ваше Въображение" от Албена Димова – с най-малките актьори във възрастовата група 7-10 години, и "Ние, врабчетата" от Йордан Радичков, с напредналите във възрастовата група 10-13 години.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

И какво ще стане, ако детето не прави нищо?! 3 И какво ще стане, ако детето не прави нищо?!

Родителите правят живота на децата си по-стресиращ, отколкото си представят. Все водени от добри намерения

6 окт 2019, 5400 прочитания

Кога е време да поговорим за пари с децата си Кога е време да поговорим за пари с децата си

Представители на финансови институции за това какво трябва да знаят децата за парите и какво прави финансовият сектор по темата

29 сеп 2019, 1647 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "K:ids" Затваряне
Д-р Светла Николова: Очните проблеми могат да доведат до изоставане в развитието и обучението

Детският офталмолог в интервю за "Капитал"

Още от Капитал
Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

София: този път има интрига

За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

Книга: Олга Токарчук - "Бегуни"

Една от ключовите книги на полската писателка, която получи Нобелова награда за литература

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10