Когато знанието започва с "можеш"

"Когато светът дойде при теб" е история за място, в което децата обичат да учат. От есента "Материка" идва и в София.

Материка
Материка
Материка    ©  Материка
Материка    ©  Материка
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В 14-годишната история на образователния процес в "Материка" успехът е в радостта да учиш. Ученето е изведено от принудителния подход на "трябва" и се създава в силата на "ти можеш". Тази образователна философия подкрепя децата да развиват знания чрез емоция. Любопитно е, че, основан и на сугестопедия, учебният процес преминава също през истории от света. През миналата учебна година седмокласниците в "Материка" се подготвят за матура по математика със задачи, чиито решения намират екипно, изследвайки историята на Древен Вавилон.

Основи на учебния процес в "Материка": Вяра Николова е учител по математика 23 години. Успява да покаже красотата на математическите модели, върху които учениците й да построят уверено света на своите успехи. Счита, че средата е изключително важна за качествено емоционално преживяване на учебния процес. Вяра не приема, че образованието е статукво, определящо как е правилно или неправилно да се учи. В момента, в който заявява открито това, създава и фондация "Материка" – образование и сугестопедия, непосредствено след което основава и център за обучение "Материка". Годината е 2005 във Варна.

Моделът "Материка": Сугестопедия, неформално учене и учене чрез преживяване са трите стълба. Самият модел не излиза извън съдържанието на материала, утвърден от МОН. Различно е, че не резултатът е цел, а ученето като път и движение. В него пасивното знание по модела "казвам - запомняш" няма място. В центъра е активното знание, в което всичко ново и ценно се усвоява през игра, емоция, споделяне на опит в групова среда, любопитство и лична активност, правото да си критичен и да се съмняваш. Вяра нарича това създаване на функционална грамотност и в опита на математиката го обяснява така: "Развиваме активна памет, с която учениците не гледат всеки път как аз решавам дадена задача, а имат умението да видят откъде да започнат сами."

Учене в екип: В "Материка" споделят, че най-ценно е човешкото отношение, създавано в група, и вярват, че умението да се свързваме с останалите чрез емоционални преживявания ще бъде качество на бъдещето, необходимо за успех.

"Материка" вече и в София: През юни учебният център започва работа с две групи за извънкласна дейност в 122-ро училище "Николай Лилиев". Резултатите от пилотния за София проект са отлични и това е аргумент за продължаващо партньорство. От октомври предстои да бъдат организирани допълнителни школи по математика и английски език, базирани на сугестопедия, неформално учене и учене чрез преживяване – всичко, което "Материка" е. Тези извънкласни групи ще бъдат отворени и за децата извън 122-ро училище. В "Материка" вече са в процес и на създаване на собствена "образователна къща" в центъра на София. В нея ще има целогодишни курсове по креативна или състезателна математика за деца от 2-ри до 4-ти клас. "Материка" вече ще бъде партньор на международното математическо състезание "Математика без граници" и за София, освен за Варна и Бургас. Планирана е подготовката за матура след 7-и, 10-и и 12-и клас. При седмокласниците обучението ще бъде пакетно: едновременно и в група, и индивидуално с цел да се разгърне целият потенциал на учениците и те да бъдат подготвени за високи резултати. Сугестопедични езикови курсове за всички възрасти, възможност за партньорство с училища по програми за извънкласна дейност, обучения за създаване на мотивираща образователна среда са застъпени в календара на "Материка" за учебната 2019 - 2020 г. във Варна и в София.

Подробна информация и контакти са публикувани на www.materika.bg>

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал