С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
 • K:Reader - изданията
16 сеп 2019, 10:00, 3782 прочитания

Докторът е силен, когато болестта е слаба

Профилактиката на зъбното здраве започва още от пренатална възраст и продължава цял живот, твърдят стоматолозите д-р Кафелова и д-р Горбунова

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Профил:
Д-р Деница Кафелова е завършила Факултета по дентална медицина към Медицински университет - София, като магистър лекар по дентална медицина. Професионалните й интереси още от студент и след това, както и многобройните й следдипломни квалификации в България и чужбина са в областта на пародонтологията, пародонталната хирургия, превенцията и профилактиката на оралното здраве. Учила се е от опита на световно признати пародонтолози като Джовани Дзукели, Массимо де Санктис, Пиерпаоло Кортелини, Марк Данан. Тя е един от основателите и собственици на клиника "Сведент"

Д-р Мила Горбунова също е завършила Факултета по дентална медицина към Медицински университет - София, като магистър лекар по дентална медицина. Клиничните й интереси, всички следдипломни квалификации и практиката й са изцяло насочени към грижата за малките пациенти и тези, които търсят ортодонтско решение на своите естетични и функционални проблеми.
Как оценявате като специалисти съвременната култура за профилактика на денталното здраве при децата?

- Д-р Горбунова: Опитът ми показва, че в последните години културата на хората по отношение на денталното им здраве значително се повиши. Голяма част от родителите вече разбират добре, че профилактиката и превенцията са ключът към възпитаването на здрави, усмихнати, позитивно настроени и най-вече отговорни към собственото си здраве деца. Тук е и отговорността на нашето съсловие да образоваме, обучаваме и да развенчаваме някои остарели представи и митове по отношение на зъбите, венците и оралното здраве като цяло.


Кои са проблемите днес с родителите и самите деца, когато се налага да провеждате профилактика или лечение?

Д-р Кафелова: Точно тези митове и остарели представи, за които спомена д-р Горбунова. Например митът, че ако родителят е имал зъбни проблеми, непременно и детето ще ги има. Стига се до позицията, че проблемите със зъбите са "съдба" и нито сам пациентът, нито зъболекарят може да помогне. Истината е, че по-голямата част от заболяванията са придобити и в повечето случаи са заразни – така е с най-често срещаните проблеми при децата и възрастните – кариесът и заболяванията на венците. Затова е важно създаването на правилни навици за устната хигиена и оптимален хранителен режим още от най-ранна детска възраст.

Друг такъв мит е, че посещението при зъболекар е свързано с болка и дискомфорт и затова такова посещение трябва да се прави само в случай на забелязан проблем или при оплаквания. Точно обратното. Докторът е силен, когато болестта е слаба. Колкото по-навреме и по-рано се открие даден проблем, толкова по-бърза и щадяща ще е намесата на лекаря. Нещо повече – първият преглед при зъболекар на нашите малки приятели е добре да се случи преди изобщо да се е появил проблем. Това ни помага да изградим връзка и доверие помежду си, да създадем приятно и запомнящо първо впечатление и да спечелим кооперативността на малкия пациент.

В работата ни с децата ние преди всичко работим с техните родители и се стремим да изградим един екип, който включва детето, неговия зъболекар, родителите и всички, които имат отношение към отглеждането на детето, в името на обща цел – да преминем през периода на детството и юношеството с усмивка и постоянна грижа. И така да създадем не само красива и здрава усмивка, но и усещане за лична отговорност.С какво днес децата вредят на зъбите си?

Д-р Кафелова: Ако отговорът на този въпрос може да бъде синтезиран в един израз, то той ще бъде: вредни хранителни навици. Българските деца са на едно от първите места в Европа по развалени временни зъби. В основата на този проблем стои неправилното хранене и по-точно храненето, в което присъстват безразборно и огромно количество въглехидратни храни.

Казано на неспециализиран език, временните, както и постоянните зъби, веднага след като пробият, са доста по-слабо минерализирани от постоянните зъби. Като прибавим и факта, че те се появяват в момент, когато хигиенните навици не са още установени или липсват, трябва да се фокусираме върху изграждането на правилна хранителна култура.

Приемът на въглехидратни храни трябва да бъде ограничен до минимум в детска възраст, като особено трябва да се внимава с простите захари, които бързо се разграждат в устната кухина до киселини и престояват с часове, залепени върху зъбите. Кои са "забранените" храни - близалките, всякакви желирани и смучещи се бонбони, газираните напитки, бозата и пакетираните сокове и др. Значение има и честота на консумация на такива храни. Всякакви междинни закуски и похапвания се възприемат като нов въглехидратен импулс и затова десертите е добре да бъдат включени към основните хранения на детето.

Освен състава от съществено значение е и консистенцията на храната. Трябва да учим децата да дъвчат, да хрупкат, да си откъснат ябълка от дървото и да могат да я изядат, без да е обелена и нарязана. Меката и лепкава храна не е полезна нито за зъбите, нито за венците. Денталното здраве започва още от този миг, в който бебето е в утробата на майката, продължава през най-бебешките месеци и затова вървим заедно с родителите през годините.

От какво най-често боледуват зъбите на децата ни?

Д-р Горбунова: Кариес и неговите усложнения. Други често срещани проблеми са ортодонтските аномалии и възпалението на венците. То е свързано с това, че децата имат нужда от време, за да се научат как да се грижат за устната си хигиена, и мотивация да го правят още от малки.

В последните години има засилена и видима грижа за естетиката на усмивката. Кои са най-съвременните методи, които се използват в тази област, и често оскъдните финанси на родителите пречат ли на провеждането на адекватно лечение?

Д-р Горбунова: Родителите често сами обръщат внимание на кривите зъбки и търсят лечение, зъболекарите също насочват пациентите си за консултации, а нерядко самите деца искат зъбите им да са красиво подредени и ме питат дали ще носят шини. Ортодонтията като всички други области в стоматологията търпи бурно развитие и начините за лечение са много. Използват се различни снемаеми апарати – шини, трейнъри, прозрачни вакуумно оформени алайнери, както и залепените върху зъбите апарати с пръстени или пък брекети и т.н. Възможностите са много, важно е проблемът да се диагностицира рано, за да можем да използваме растежа в наша полза. Тогава лечението е по-лесно и резултатът е по-стабилен.

Лечението на зъбно-челюстните деформации не е евтино, да. Това е свързано най-вече с квалификацията на лекаря, зъботехника и целия екип, с голямата продължителност, с отговорността, която носим, и, разбира се, с високотехнологичните материали, които се използват. Някои от тях са разработвани за нуждите на НАСА например, но ортодонтията е открила в тях големи възможности за висококачествено и комфортно лечение и си ги е "присвоила". Не цената обаче е водеща, когато родителите се обръщат към нас, а осъзнаването, че добре подредените зъби са красота, но най-вече здраве.

Как на практика да образоваме децата си така, че да се грижат сериозно за зъбите си през целия си живот?

Д-р Кафелова: В този процес на първо място е личният пример на родителите. Когато детето вижда своя родител, който е негов безспорен авторитет, да мие зъбите си два пъти дневно, да полага грижи, да се опитва да се храни балансирано и правилно, да пие вода, а не газирани напитки – това е най-ясното послание.
В практическото обучение важна роля имаме и ние, зъболекарите. В нашата практика играем много с децата, използваме всякакви онагледяващи модели и материали, с които упражняването на правилните движения е лесно и достъпно. Говорим с тях за рекламите и красивите опаковки на тези "сладости", от които искаме те да стоят по-далече. Четем книги, показваме им снимки. Използваме всички канали, по които можем да достигнем до детето и до това то да ни стане "съучастник" в грижата за собственото здраве.

Периодично през годините имаме посещения в детски градини и училища, където прекарваме време с децата и им обясняваме, играем, учейки ги. Ще останете изненадани колко много знаят днешните деца за зъбите и за това какво е необходимо да са здрави.

Съпоставено с развитите световни практики, къде сме ние по адекватност на зъбната профилактика при децата ?

Д-р Горбунова: Българската дентална медицина направи огромен скок през последните две десетилетия по отношение на профилактиката и превенцията на заболяванията при децата. Иска ми се в следващите години да видим как на всички нива обединяваме усилията си – родители, зъболекари, учители, педиатри, здравна каса, с една цел – по-добро дентално здраве на децата. От своя страна всеки от нас, влизайки сутрин в клиниката си, прави малки, но важни крачки, една съществена промяна за своя кръг от пациенти. Така че моят съвет към децата и родители е да бъдат любопитни, да питат своите зъболекари. Здравите и щастливи пациенти са всъщност нашата най-красноречива визитка.

И един страничен въпрос – как се преодолявате страхът на децата от зъболекаря?

Д-р Кафелова: Изобщо не е страничен. Самата аз съм зъболекар, защото бях страхливо и наплашено дете и не успях до ранните години на пубертета да срещна своя доктор, който да ме предразположи. Затова в четвърти клас реших, че аз самата ще стана доктор.

Днес преодоляваме този страх с обич, спокойствие, честност и много разговори с децата. Всъщност те се страхуват от непознатото – ние правим така, че всичко в клиниката да им стане близко – запознаваме се, позволяваме им да пипнат апаратурата, инструментите, разказваме им всяка стъпка, която ни предстои, никога не ги лъжем и не им говорим, използвайки мрачната дума "болка" и "няма да боли". Това е и нашата молба към всички родители - не използвайте тези думи в старанието си да успокоите детето! То не чува думичката "не" и "няма" и онази другата остава да кънти в съзнанието му. Ние имаме своите "магически" думи за инструментите и процедурите, така че посещението се превръща в приказка. Понякога са необходими няколко срещи, преди детето да ни разреши да работим, но когато това се случи, печелим най-верните си фенове. Доказателството са десетките детски рисунки, в които екипът ни е изобразен като феи, елфи, ангели
ДЕТСКИ СТОМАТОЛОГИЧЕН КАЛЕНДАР
Според д-р Горбунова

Пренатално развитие и новородени

Още докато майката е бременна, е важно тя да получи както грижа за собственото си орално здраве, така и подробна информация за това какво е важно за зъбите на детето, което очаква. Това включва кърменето, захранването, изборът на шишета, биберони др., почистването на устата, което започва още от първия ден, и т.н. Най-честият въпрос обикновено е кога се започва миенето с четка и паста? А отговорът е - когато има зъб, дори един. Има и подходящи средства – силиконови напръстници, кърпички, бебешки пасти без флуорид, меки мънички четки

Първи преглед: Най-често първият преглед е около първия рожден ден. Тогава вече има няколко пробили зъба, а малкият човек е готов да открива света. Основният смисъл на тази наша първа среща е да се опознаем взаимно и да дадем на родителите още някои полезни насоки за здравето на устата.

Ранно детство и млечни зъби

Стоматологичната клиника е чуждо и непознато място за децата в началото. Идеята е те постепенно да свикнат с шумовете в кабинета, да видят нещата, които бръмчат, движат се, светят, духат вятър и пръскат вода. Когато могат да пипнат и да усетят, за тях престават да бъдат чужди, престават да са плашещи, превръщат се в приказни герои и приятели. Важно е и да свикнат с екипа, с хората, които при едно лечение са мнооого близо до тях. Така децата започват да свързват ходенето на зъболекар с нещо приятно и весело.

При започване на смяната на зъбите: Това е най-често около 6-7-годишна възраст. Тогава децата са достатъчно пораснали и самостоятелни и са започнали сами да полагат грижи за зъбите си. Затова в тази възраст често се появяват кариеси, дори досега да не ги е имало. Нашата задача е да научим децата да се грижат правилно за устната си хигиена и рано да откриваме проблемите.

На тази възраст най-често се забелязва необходимостта от ортодонтско лечение и обикновено това е правилният момент за започването му. Затова обръщаме внимание на родителните не само за здравето на зъбите, но и за захапката. Когато се виждаме с малките ни пациенти два пъти в годината, няма как да пропуснем момента за лечение.

Юношество

Това е труден период – и за децата, и за родителите, а и за зъбите. При пробива си твърдите зъбни тъкани не са достатъчно минерализирани и лесно се атакуват от всякакви вредни фактори. Затова е необходимо "да не отпускаме редиците", а отново да насочваме към правилно хранене и почистване, да решаваме проблемите с кариесите и възпалението на венците, докато те не са се задълбочили. Забелязала съм, че децата, които лекувам от малки и виждам редовно за профилактични прегледи, около 16-17-годишна възраст вече имат до такава степен изградена отговорност към собственото си здраве, че сами се обаждат за час, когато забележат и най-малък проблем. Това са деца, които ще се грижат за себе си и като големи, а и ще бъдат отговорни и към своите деца.

Kids

Tекстът е част от специалното издание Kids. Изданието се разпространява заедно със седмичния брой на "Капитал" в периода 30 август - 6 септември и е част от абонаментните планове Капитал и Капитал PRO.

В изданието ще прочетете:

 • Кои са българските учители, които вдъхновяват
 • Идеи за образователни събития, приложения, книги и джаджи
 • Кога е време да говорим с децата за пари

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

И какво ще стане, ако детето не прави нищо?! 3 И какво ще стане, ако детето не прави нищо?!

Родителите правят живота на децата си по-стресиращ, отколкото си представят. Все водени от добри намерения

6 окт 2019, 5116 прочитания

Кога е време да поговорим за пари с децата си Кога е време да поговорим за пари с децата си

Представители на финансови институции за това какво трябва да знаят децата за парите и какво прави финансовият сектор по темата

29 сеп 2019, 1639 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "K:ids" Затваряне
Децата учат чрез правене и забавление

Арабският пробив на IPS

Българската семейна компания "Интернешънъл пауър съплай" завърши ключов проект за Saudi Aramco

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

В Белград, на чисто

С изложбата The Cleaner Марина Абрамович показва творчеството си в родния Белград след 44-годишно отсъствие