Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Аз и моят личен тийн

Някои от най-характерните комуникативни тактики на подрастващия юноша с наболи мустаци и фалцетиран глас, представени от горката му майка

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лято е. Юли. Слънцето блести и ведро се разхожда по яркосиньото небе, играе си на федербал с пухкави белоснежни облачета, а вълните закачливо приплясват по брега, гъделичкайки с весели пръски хората на първа линия. Ведрост и радост извира, докъдето поглед стига. Но почакайте! Момент! В центъра на тази безметежна идилия е посадено странно същество, облечено от горе до долу в черни дрехи, зачулено с качулка, от която се подава само сбърчен недоволен нос. Обуто е с високи кецове и е скръстило сърдито ръце пред гърдите си. До него невъзмутими мили хора опъват хавлии, подмятат си шеги, смеят се, а при всеки звук на ведър глас или смях странното същество се разтърсва в конвулсии на отвращение и досада. ДА! Правилно сте се досетили, уважаеми дами и господа, това е ТИЙНЕЙДЖЪРЪТ! Довлечен насила на плаж от жестоките си родители, той се старае с всички сили нито един слънчев лъч да не проникне под катовете текстил и да докосне бледата му като на туберкулозно болен кожа. Родителите, ако са умни, не обръщат грам внимание на тая драма, дори когато тийнейджърът откъртва няколко дълбоки въздишки, тръшва се на пясъка и се завива допълнително с 3 хавлии. Приятелите, свидетели на спектакъла, вдигат въпросително вежди към родителите (нали разбирате, никой не смее гласно да попита) и получават успокоителна гримаса в отговор, в смисъл "Не обръщай внимание!". Разговорите на възрастните около сърдит тийнейджър винаги са безмълвни. Говори се с вежди, мимики и гримаси - същински модерен театър НО.

Изобщо животът с тийнейджър е истински сървайвър, изпълнен с изненади, неочаквани обрати и екстремни изпитания. Той започва внезапно и без предупреждение. Стартът може да бъде даден някоя невинна сутрин на събуждане, когато заспалата къща бива огласена от сърцераздирателен рев "МАМО ИМАМ ОГРОМЕН ЧЕРЕН КОСЪМ НА ПОДМИШНИЦАТА, ГОСПОДИ, КАКВО ДА ПРАВЯ СЕГА?!", но може и да ви сполети вечер, когато детето доброволно и без подканяне влезе в банята и вместо обичайните 6 секунди престои там 2 часа, изразходвайки наведнъж 100-литровия бойлер.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал