Прегрупиране
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Прегрупиране

Прегрупиране

Приходите растат скромно, но рентабилността се подобрява значително

Николай Стоянов
1572 прочитания

© Капитал


Скромен ръст на приходите, гарниран с доста по-внушителен скок на печалбата и подобряваща се рентабилност. Това показва в най-едър план картината при индустриалните холдинги. А тези оптимистични данни за големите групи са важен ориентир за пулса на цялата икономика, защото под техните шапки са концентрирани компании от най-различни сектори. Друга положителна тенденция е събуждането на апетита на холдингите за нови придобивки. Ако в годините на кризата портфейлите бяха сравнително статични, като се търсеше основно възможност за продажба на активи, с които да се изплатят задължения, през 2013 г. голяма част от ръста не е органичен, а се дължи на новопридобити дъщерни дружества.

Източник: Капитал

И макар числата да говорят за стабилно възстановяване, има и няколко неща, които може да посмекчат приповдигнатото настроение. На първо място данните са непълни, защото поради ранния срок на класацията още някои от големите холдинги не са готови с консолидираните си отчети и съответно не са включени. В тази графа попада и традиционният лидер - държавният Български енергиен холдинг, който предвид влошените резултати на дъщерните си дружества може изцяло да промени сумата на печалбата в сектора.

Освен това данните нормално леко се изкривяват нагоре, тъй като традиционно групи, отчели по-слаба година, избират да не предоставят данни.

Широкоспектърно подобрение

При все тези странични ефекти топ 20 на холдингите (за които има данни) отчитат близо 5% ръст на приходите и почти 60% скок на печалбата. Това нормално се отразява и на измерителите за ефективност, като общо маржът на печалбата се увеличава с над 1.5 процентни пункта до 5%. Още по-позитивно е, че едва при четири от групите има спад на приходите, като в един от случаите той е чисто механично следствие от продажбата на дъщерно дружество. Това говори, че подобрението обхваща по-скоро цялата икономика, а не се дължи на конкретен сектор. Разбира се, различия има и в конкретните случаи те могат да се отдадат на конюнктурата или на адекватни мениджърски действия.

Броят на компаниите, отчели загуба, намалява от 5 на 3, като при повечето от тях отрицателният финансов резултат се свива чувствително. Това напълно компенсира негативите от свиващите се печалби на пет от холдингите, като така общо за двайсетицата печалбата достига 460 млн. лв. при 288 млн. лв. за 2012 г.

Растителни добавки

До голяма степен повечето приходи не се дължат на органичен ръст на бизнеса, а на извършени покупки през годината. Така например зад 75-80-процентовите скокове в приходите на земеделските "БГ Агро" и "Агрия груп холдинг" седят както повече арендовани площи, така и придобити по-малки дружества през 2013 г. Тази тенденция може и да продължи, като през април от "Агрия" вече обявиха и покупки на нови по-малки дружества, които също са собственици на земеделски земи. Покупка е и основната причина за отчетения от търговеца на метали "Хъс" 40% ръст. От миналата година той консолидира и придобитото "Кльокнер Металснаб" (прекръстено на "Металснаб България"). Покупките са в основата на ръста и на "Еврохолд България" - застрахователната компания на групата "Евроинс" придоби бизнеса на "Интерамерикан", българското поделение на холандската Achmea, а в края на годината - и този на QBE в България и Румъния.

От другата страна на тази тенденция е "Алфа финанс холдинг", която през миналата година финализира продажбата на едно от основните си дъщерни дружества - "Каолин". Това сви приходите на групата, а еднократният ефект от сделката изкара холдинга на близо 45 млн. лв. печалба, което му докара и внушителните 24% марж на печалбата.

Непълна картина

В данните за холдингите традиционно в К100 има липси. Консолидацията изисква повече време и отчетите на дъщерните дружества да са готови, което е и причината много компании да не успяват да се включат. А не липсват и случаи, когато някои компании просто не желаят да предоставят данни. Това е и обяснението защо в класацията не са представени някои големи групи, за които сме сигурни, че биха попаднали в топ 20. Най-силно се усеща липсата на БЕХ, чиито 6.5 млрд. лв. приходи за 2012 г. са колкото следващите девет холдинга в класацията. И ако година по-рано финансовият й резултат е на малък минус (10 млн. лв.), тази година с нарасналата 3.5 пъти загуба на ключовото й дъщерно НЕК до над 330 млн. лв. (по неофициални данни) загубата вероятно се е увеличила чувствително. В класацията не влизат и някои компании, които изготвят консолидирани отчети, но основната дейност е във водещото дружество и при тях практически не може да се говори за холдинг. За да се избегне двойното броене, са изключени са и такива, които са част от по-голяма група. Така например не са представени данни за "Топливо", защото фигурира мажоритарният му акционер "Синергон холдинг". Същото важи и за "Монбат" (присъства компанията майка "Приста ойл").
Други отсъстващи холдинги, които на база резултатите им от минали години вероятно биха влезли в топ 20, са "Овергаз", "Главболгарстрой", "Сиенит холдинг", "Е. Миролио" и "Фикосота синтез". Няма годишни данни и за публичния "Холдинг Пътища", който въпреки трудностите си, започнали още от 2010 г., към средата на годината има над 100 млн. лв. приходи, но към края вече е в процедура по несъстоятелност.

Именно поради неподадената информация класацията е доминирана от публични дружества, чийто нормативен срок за публикуване на одитиран консолидиран отчет е 30 април. От 20-те 13 са публични или с публично търгувани емисии облигации.

Плацебо ефект

Дали засилените резултати през 2013 г. са устойчиви зависи от много трудно предвидими вътрешни и външни фактори. Не липсват оптимистични мениджъри, но, от друга страна, стоят и реални рискове.
Със сигурност 2014 г. се очертава предизвикателна за двете държавни холдингови структури. При БЕХ проблемите, породени от административното понижаване на цените на тока, вече са ясни и те продължават да трупат огромни дупки в групата, които се компенсират също така с трупане на задължения - нещо, което няма как да е устойчиво дългосрочно. При холдинг БДЖ въпреки предприетите мерки по намаляване на дълга също има реална опасност ценни активи на дружеството да бъдат разпродадени от кредитори - предимно чужди банки.

Ключово за резултатите на компаниите, заложили на експанзия, ще е колко бързо ще успеят да интегрират новите бизнеси в структурите си и да постигнат нужните синергии.

Друг фактор, който ще засяга всички, е дефлационният натиск. Ако той продължи да е силен в България, а и в ЕС, за където е над 60% от износа, това ще ограничава ръста на приходите. Същевременно обаче основните фиксирани разходи се запазват и това може да влоши финансовите резултати на някои компании. Или да предизвика нови преструктурирания и прегрупирания.

Скромен ръст на приходите, гарниран с доста по-внушителен скок на печалбата и подобряваща се рентабилност. Това показва в най-едър план картината при индустриалните холдинги. А тези оптимистични данни за големите групи са важен ориентир за пулса на цялата икономика, защото под техните шапки са концентрирани компании от най-различни сектори. Друга положителна тенденция е събуждането на апетита на холдингите за нови придобивки. Ако в годините на кризата портфейлите бяха сравнително статични, като се търсеше основно възможност за продажба на активи, с които да се изплатят задължения, през 2013 г. голяма част от ръста не е органичен, а се дължи на новопридобити дъщерни дружества.

Източник: Капитал

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK