Най-бурният ръст
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-бурният ръст

През 2013 г. износът на житни и маслодайни култури е бил за 3.81 млрд. лв. Част от продукцията обаче е от предходната реколта

Най-бурният ръст

Компаниите отчитат феноменално увеличение на приходите от почти 50%, но ниски печалби

Деница Ватева
8612 прочитания

През 2013 г. износът на житни и маслодайни култури е бил за 3.81 млрд. лв. Част от продукцията обаче е от предходната реколта

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Сравнително добра земеделска реколта, увеличение на общия износ, но огромен ръст на приходите, съчетан с малки печалби. Това е картината за големите селскостопански компании през 2013 г. Естествено и тази година хегемонията на търговците на зърно е пълна. Разнообразието идва само от няколко дружества - представители на голям арендатор, производител на фуражи, търговец на семена и пестициди. Земеделският сектор е сред малкото, в които огромната част от компаниите са с изцяло български капитали, но основните играчи в търговията са с чужда собственост.

Износ от минали запаси

Големите компании в сектора отчитат повишение на износа, като при някои резултатите са впечатляващи. След колебливата 2012 г., която доведе до спад на приходите за част от най-големите компании в селското стопанство, най-вече заради сравнително слабите реколти от слънчоглед и царевица, през миналата лидерите в сектора са постигнали сериозно увеличение не само спрямо по-ниската база от миналата година, но и при предходни години. Данните на Националния статистически институт показват, че през 2013 г. износът на житни и маслодайни култури е бил за 3.81 млрд. лв. Това е сериозно увеличение спрямо предходната 2012 г., когато той е достигнал 2.73 млрд. лв. Тази разлика обаче не идва от драстичен скок в производството, макар и ръст да има. Според представители на сектора заради недобри цени през есента на 2012 г. част от производители и търговците са задържали продукция. Сделките с него са реализирани в началото на 2013 г., което е довело и до натрупване. Тези данни се потвърждават и от статистиката, тъй като в първото тримесечие на миналата година има необичайно висок износ на зърно. Така например в периода март-април извън страната е реализирано зърно за 260 млн. лв. при между 70 и 100 млн. лв. за предходните години. Ръст има още на износа през януари, февруари и май преди прибирането на новата реколта. По информация от пазара част от търговците също така не изкупуват само българска продукция. През местните клонове на дружествата се купува продукция и от други държави, най-вече от Румъния. 

Чуждите гиганти

През тази година най-голямата компания в сектора е германскaта "Алфред С. Тьопфер интернешънъл (България)". Дружеството търгува със зърнени и маслодайни култури и за миналата година има приходи от над 575 млн. лв. В отчета си компанията съобщава, че през 2013 г. е реализирала сделки за 1.42 млн. тона зърно и маслодайни семена, а за настоящата си е поставила за цел да достигне количества от 1.6 млн. тона. Всъщност макар и да е поделение на германска компания и за там да се прави основния износ, всъщност краен собственик е американската ADM. Въпреки това основната част от продажбите - 360 млн. лв., са насочени към германската шапка. Дружеството работи на българския пазар от 2010 г.

"Алфред С. Тьопфер интернешънъл" стартира в края на миналата година и проект за строителство на пристанище в Айдемир, край Силистра, на което ще бъдат обособени две корабни места, складови и силозни бази, сушилня за зърнени култури, както и лаборатория, в която да се изследва качеството на постъпващата продукция. Общата инвестиция е за 10.5 млн. лв. В топ 3 в сектора попадат още два търговеца на зърно. Клонът на международната компания Glencore за пръв път през 2013 г. е преминал прага от 500 млн. лв приходи, при това с огромен скок в продажбите от 45%. Въпреки гигантският си бизнес, основан от Марк Рич, три поредни години "Гленкор грейн България" завършват на загуба, макар и не голяма. През миналата година "Гленкор" финализира и сделка на местна почва. Швейцарската компания придоби окончателно едноличен контрол върху един от най-големите търговци на зърно в България - "Дефко". Това става чрез дъщерната й компания Renaisco, регистрирана в Холандия, чрез която през лятото на 2011 г. купи 60% от "Дефко". Дружеството беше основано от фамилията на бившия зам.-министър на земеделието от правителството ГЕРБ Преслав Борисов. Възможно е бумът в оборота на "Гленкор грейн България" да е резултат от тази покупка. Сред чуждите представители на най-големите компании е "Каргил България", която е част от американската Cargill (с оборот за 2013 г. от 137 млрд. долара). Тя развива дейност в страната от 2006 г., като изнася основно пшеница, царевица, слънчоглед, ечемик и рапица. Има също така сделки на вътрешния пазар. Изнася продуктите основно за Европейския съюз и Северна Африка. През миналата година "Каргил" отвори и офис във Варна, който извършва дейности, свързани с морски транспорт. Не е ясно дали оттам идва силният ръст на приходите - с 39%.
Сред най-големите компании попада още един търговец на зърно - дружеството "Витагрейн БГ", които имат оборот за миналата година от над 200 млн. лв. Резултатите на компанията са с повече от двойно увеличение както спрямо 2012 г., така и спрямо 2011 г. Това дружество е със смесена собственост - миноритарни дялове имат Мартин Русев и холандецът Бари Боетерс, а мажоритарният е на гръцката Soya Mills. От отчета на дружеството става ясно, че гръцкият акционер купува част от зърното - през 2013 г. покупките са били за 30 млн. лв. Пак там е записано, че компанията е търгувала с пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица. Едва 4% от продажбите са в страната, останалите са за страни от Европейския съюз. Обяснението за ръста и тук е, че дружеството е успяло да изтъргува по-големи количества стока.

През 2013 г. дружеството се е разширило - изградило е нова зърнобаза в Свищов. Инвестицията е била за 3.3 млн. лв., а финансирането - комбинация между средства на компанията и банков заем. Другата зърнобаза на търговеца е в Генерал Тошево. Тя е била закупена през 2007 г. срещу 7.2 млн. лв.

Местният лидер

Сред най-големите фирми в сектора и през тази година е бургаския търговец на зърно "Севан", който е реализирал над 441 млн. лв. приходи за миналата година. Постигнатият ръст на годишна база е от 35%. В секторната класация попада и друга свързана със "Севан" компания - "Хранекспорт БГ", която е реализирала оборот от над 122 млн. лв. Така дружеството е постигнало впечатляващите над 128% увеличение спрямо предходната година и надминава и силния си резултат от 2011 г. Сумарно оборотът на двете дружества е почти колкото и на лидера - "Алфред С. Тьопфер". 2013. година е била ключова за търговеца - преминал е границата от 1 млн. тона изтъргувана продукция.

Управителят и собственик на "Севан" и "Хранекспорт БГ" Артур Акопян коментира, че основният износ на дружеството е за Испания. Силните резултати на двете дружества имат общо обяснение - успели са да договорят и продадат на външни пазари по-големи количества зърно.

Най-едрият арендатор

Най-многобройно е участието в класацията на групата "Октопод", която е представена от три фирми сред топ 20 на сектора. Дружествата, собственост на Светозар Дичевски, формират най-големия зърнопроизводител в страната и най-големия получател на европейски субсидии на площ. Холдингът на практика е активен във всички региони, където се отглеждат житни култури, като се смята, че обработва между 1 и 1.5 млн. дка земеделски земи. Макар медиите често да му се приписва собственост на до 500 хил. дка от тях, източници на "Капитал" описват Дичевски по-скоро като крупен арендатор, отколкото собственик, и твърдят, че пряко и през свързани дружества притежава не повече от 50 000 - 80 000 дка. През 2005 г. дружеството от групата "Октопод-С" бе избрано за концесионер на пристанищен терминал Сомовит в конкуренция с още седем фирми, като договорът е сключен за 30 години. Две години по-късно свързаната с групата компания "Слънчев дар" бе избрана и за концесионер на пристанище Оряхово за 25 години.

Най-големият ръст за миналата година е постигнала компанията "БГ Агро търговска компания" - приходите на дружеството са 194 млн. лв, което е близо 300% спрямо предходната година. Варненската група "БГ агро" всъщност обединява седем дружества, чрез които затваря цикъла на производство търговия - складово съхранение - растителна защита - лабораторни изследвания. През 2013 г. е реализирала на пазара 500 хил. тона зърнени и маслодайни култури. Дружеството вече развива дейност върху 90 хил. дка земеделски земи, след като през миналата година увеличи размера на обработваните площи, което донесе по-големи приходи. Аграрната компания развива дейност в областите Варна, Шумен, Разград, Силистра и Добрич, където освен като арендатор се проявява и като купувач на земеделски земи. Основателят на "БГ агро" Ненко Ненков е и неин мажориторен собственик и притежава 66.68% от капитала й. Даниел Ненков контролира друг голям дял от 17.8%, а в ръцете на по-малки инвеститори са останалите 15.48%.

Друга местна група със силен ръст е варненската "Агрия", която е сред най-големите собственици на земя. Тя расте и с нови придобивания - през 2014 г. в две сделки добави още над 30 хил. обработваеми площи в портфейла си.  "Агрия груп холдинг" е основана през 1996 г. като търговец на горива. Има три основни направления в дейността – обработка на земя, съхранение и търговия със зърно, като имаше планове да развива и възобновяеми енергийни източници и производство на биодизел, засега замразени.

Малко разнообразие

Производителят на фуражи "Вианд", който също попада сред лидерите през тази година, е 100% собственост на Иван Трифонов, който го придобива от холандската Provimi Holding през 2010 г. (с която преди това си партнират). Компанията има три клона в страната и един в Румъния, където реализира голяма част от износа си. През 2011 г. отвори фуражен завод в района на Русе, а през юли миналата година компанията се е разширила, като е закупила активите на фуражен завод в с. Ситово, област Силистра. Монтирала е и ново оборудване. Ръстът в бизнеса на компанията идва по линия на производството, а не на търговията, която запазва почти сходни нива. При това голям клиент на компанията в Румъния е фалирал и продажбите там са се свили. Сега от "Вианд" търсят нови клиенти там, като през 2014 г. смятат да се завърнат и на гръцкия пазар. Най-големият проблем за дружеството са просрочията в плащанията, като от дружеството отбелязват, че и голям български клиент е фалирал през годината. Негатив е и че много ферми са изчезнали през годината заради влизане на нови евроизисквания за хуманно отглеждане на птици и животни.

Добри очаквания

Макар в селското стопанство прогнозите да са трудни заради силното влияние на климатичните условия, засега се очакват сравнително добри резултати. Пролетните дъждове нанесоха поражения върху реколтата от зърно в някои региони, в други имаше проблеми с болести. Но като цяло производителите казват, че се е запазило относително добро качество на прага на жътвата.

Търговците на зърно имат и позитивни очаквания на износа. Управителят на компанията "Витагрейн БГ" Мартин Русев коментира, че според него износът на житни култури през тази година ще бъде поне същият като миналата. Артур Акопян от "Севан" обаче обръща внимание на

украинската ситуация. По думите му фактът, че Европа е разрешила безмитен внос на зърно от Украйна, която е огромен производител в региона, означава, че българският бизнес вече трябва да се съобразява с техните цени. "Докато предходни години имахме няколко евро на тон ценово предимство, сега трябва да се конкурираме с тях. Така българското зърно се обезцени със 7-8 евро на тон", каза още той.

Дружествата от групата "Октопод", собственост на Светозар Дичевски, формират най-големия зърнопроизводител в страната и най-големия получател на европейски субсидии на площ. Той държи на концесия и две пристанища 
Фотограф: ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Източник: Капитал

Сравнително добра земеделска реколта, увеличение на общия износ, но огромен ръст на приходите, съчетан с малки печалби. Това е картината за големите селскостопански компании през 2013 г. Естествено и тази година хегемонията на търговците на зърно е пълна. Разнообразието идва само от няколко дружества - представители на голям арендатор, производител на фуражи, търговец на семена и пестициди. Земеделският сектор е сред малкото, в които огромната част от компаниите са с изцяло български капитали, но основните играчи в търговията са с чужда собственост.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK