Три сладки урока

Любка Атанасова, или дамата зад LUbakery представя рецептите за три коледни сладкиша

Марина Караконова
9416 прочитания
Може да се каже, миналата година Любка Атанасова излиза "от прикритие". Нещо повече - тогава смътно се оформя и идеята за LUbakery, която днес е факт. Случката е, че тогава е поканена да направи малки сладки за събитие на Bon Marché. Представя се с три вида бисквитки – с теменужка, ревен и с ягода. На снимка изглеждат толкова красиви, колкото вероятно са и вкусни, защото поканите за участие във всякакви събития започват да идват една след друга още от следващия ден.

Люба е от хората, които създават хармония, баланс и красота около себе си ей така – без капка усилие. Вероятно затова работата й е свързана с архитектурата и дизайна, а хобито й, което е на път да се превърне във втора професия – със сладкарството. Готви всеки ден, така е вече повече от десет години. Идеите й идват отвсякъде - няма никакво значение дали е пътуване до Тоскана или до родния й Ивайловград, нова книга, любим блог или случайно попаднала снимка.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Коледен Light. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Домът й се намира сред сиви и скръбни слатински блокове. Трудно може да те споходи мисълта за възможен уют, вкус и топлина зад камарата панели. Кухнята й е девет квадратни метра и последната ти мисъл е, че оттук излизат понякога по 800 сладки. И точно тук получих първия урок на Люба - всяко пространство, независимо къде е, може да стане красиво и работещо, стига да се насели с ум, мисъл и ведро настроение. Веднъж влезли в дома й, после няма да ви се напуска дори гледката към онези блокове, а миниатюрната кухня всъщност е разпределена рационално до последния милиметър. Нищо не е излишно, нищо не липсва и всичко е на разстояние от едно посягане.
В предварително подготвена намаслена и добре набрашнена форма за печене изсипете 2/3 от сместа на кейка. Внимателно изсипете и пълнежа, а върху него и останалата част от сместа на кейка. Най-отгоре натрошете орехите на едро и прибавете кубчетата ябълка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 75 - 90 мин. или до пълното изпичане на кейка. Оставете го във формата за 10 мин. извън фурната, след което го извадете и охладете напълно върху решетка.
Елхички
Тези елхички всъщност тръгват от обикновени бисквити. Летният им вариант е с крем от ягоди и матча, и са потопени в оцветен в бледозелен или бледорозов цвят бял шоколад. За зимата шоколадът става черен, пълнежът - от кестени, а формата - на елхички. Необикновеното при тях щампата. Преди няколко години отива на Sofia Design Week. Сърцето й остава при два отпечатъка за тесто, изработени от маслинено дърво. Не след дълго им става притежател. Авторите на тези предмети, които трудно могат да бъдат наречени кухненски пособия, са гърци. Когато се научава да работи с печатите и със затворени очи, приготвя с тях една кутия с бисквити и я изпраща в Лондон, където живеят дизайнерите. Казали й после, че за пръв път им се случвало подобно нещо.
Бисквитки с крем от кестени, шоколад и шамфъстък
Продукти за бисквитките:
350 г брашно
1/4 ч.л. сол
225 г масло
185 г захар
1 яйце
2 ч.л. ванилов екстракт
Крем кестени:
70 г пудра захар
115 г меко масло
120 г крем от кестени
1/2 ч.л. канела
Глазура:
225 г шоколад (60-72 %)
40 г натрошен шамфъстък
За бисквитките: В голяма купа смесете брашното и солта. В друга купа с помощта на миксер на средна скорост разбийте маслото и захарта до пухкав крем. Добавете яйцето и ванилията. На ниска степен добавете брашното, докато се оформи тесто. Разделете тестото на две части, всяка завийте във кухненско фолио и поставете в хладилник за 1 час.

Загрейте фурната на 180 градуса.

Разточете тестото с 3 мм дебелина, щамповайте (ако имате подходящи щампи за тесто) и изрежете бисквитките в желана от вас форма. Печете около 10-12 мин. до златисто. Охладете бисквитките.
Крем: В купа с помощта на миксер разбийте до пухкав крем маслото и пудрата захар. Прибавете крема от кестени и канелата. Разбийте още малко.
Сложете върху една бисквитка крема, който се сипали в кухненски пош. Слепете с друга. Потопете бисквитките наполовина в предварително разтопен на водна баня шоколад и поръсете с шамфъстък. Оставете ги на изсъхнат добре върху хартия за печене. Най-добри са за консумация след няколко дни, когато хубаво са попили от крема и шоколада.
Шоколадови кубчета
Тези бляскави шоколадови кубчета, поръсени с розови листенца, започват живота си от нещо далеч не така бляскаво. Това е желанието на Люба да пресътвори един абсолютно непретенциозен сладкиш от детството си - жокейче. Това е нещо подобно на малка суха паста в шоколадова глазура, завити в станиол. Първо само си ги мисли, после започва с няколко експеримента, докато накрая вкусът от детството се получава. Е, почти. В средата на сладката има сливов конфитюр, който донякъде я доближава до "Сахер", и марципан, който всъщност я отдалечава от жокейчето. Резултатът е хапка, която в началото е по-суха, и с времето, напоявайки се все повече с конфитюра и бадемовата паста, става все по-сочна.
Жокеи с марципан, сливов конфитюр и шоколад
Продукти
Блатове:

120 г мед
20 г захар
60 г масло
1 яйца
150 г брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1.5 с.л. натурално какао
1.5 с.л. микс подправки (канела, бахар, джинджифил, карамфил, индийско орехче, анасон)
140 г марципан
400 - 500 г шоколад
180 г сливов конфитюр
Начин на приготвяне:
В тенджера с дебело дъно сложете меда, захарта и маслото. На слаб огън се разтварят продуктите до получаването на хомогенна смес. Отстранете от котлона и оставете настрани.

Пресяват се брашното, содата, какаото и подправките.

Внимателно прибавете разбитото предварително яйце към медената смес на тънка струя с непрекъснато разбъркване. След това прибавете и сухите съставки. Разбъркайте добре. Получава се много лепкава смес, която се изсипва в правоъгълна тава с размери 23х23 см с хартия за печене отдолу и се заглажда сместа. Пече се в предварително загрята на 170 - 180 градуса фурна около 12-15 мин. Блатът се оставя да се охлади за 10 минути, след което се изважда от тавата върху решетка до окончателното му охлаждане.
След като блатът се охлади напълно, с помощта на много остър нож се разрязва хоризонтално на две равни части. Марципанът се разточва на тънък слой върху предварително поръсен с малко нишесте плот с големината на блата.
Поставете алуминиево фолио под първия блат. Намажете с помощта на шпатула равен слой конфитюр върху долния блат, поставете вече разточения марципан, намажете от вътрешната страна и горния блат и слепете двете половини, притиснете леко. Завийте добре вече слепените блатове, конфитюр и марципан. Оставете десерта поне за няколко часа, а най-добре за една нощ в хладилника. Разрежете на равни части – 3 х 3 см, вече охладения десерт.

Разтопете на водна баня шоколада, който предварително сте нарязали на парчета.

Потопете всяко парче в него, декорирайте с нарязани сушени кайсии, сливи или нещо друго по желание и ги оставете да се изсъхнат върху хартия за печене. Получават се много сочни, с наситен вкус на подправки и марципан десертчета.
Третият урок на Люба идва точно от жокейчето: ако истински харесваш нещо и е преседяло достатъчно в главата ти, то - независимо под каква форма - пристига в живота ти. Пример е един кулинарен блог и една музика.
Сред най-любимите й кулинарни блогове е този на Мими Торисън. Един ден прочита препоръката й за ресторант за ризото в Милано. Това остава в главата й. Идва пътуване до Милано и, разбира се - посещение в ресторанта. Първото нещо, което вижда, е самата г-жа Торисън заедно с цялото си огромно семейство.

Същото се случва и с любимата й певица Ан Брюн. Люба е в Букурещ за концерта й, но малко преди него се оказва в един и същ бар с Ан Брюн.

И това са малките житейски чудеса за Люба, които трябва да ценим.
Вторият урок идва от избора й на коледни сладки. Очакването, разбира се, е за щолен, за медени човечета и за шепи карамфил, канела и джинджифил. "Не, Коледата е възможна и без тях. Красотата и празникът спят и в най-семплите неща - въпросът е да ги събудим." Ето как:

Ябълков кекс
Той може да бъде направен и с тиква, а съветът на Люба е, че изобщо може да направите вашия си любим ежедневен кекс. Единственото условие е да имате красива форма - в случая тя е на Nordic Ware. От пръв поглед си личи, че този съд с изящно насечена спирала ще надживее всички ни. Тайнството с коледното превъплъщение настъпва с украсата. Първо е заливането със захарна глазура ("най-скучната ми, но няма по-подходяща за случая"). Следва щедро поръсване със зрънца от нар. Накрая – посипване със златен прашец. Резултатът след тези семпли кулинарни процедури е почти неправдоподобен в красотата си.
Ябълков кейк с крема сирене и глазура
Продукти за кейка:
300 г брашно
7 г бакпулвер
3 г сода бикарбонат
20 г канела
5 г индийско орехче, настъргано
5-6 зърна карамфил, смлян
340 г пюре от ябълки
340 мл слънчогледово/гроздово олио
330 г захар
4 средни яйца
щипка сол
30 - 40 г орехи
1-2 бр. ябълки (обелени и нарязани на малки кубчета)

Пълнеж от крема сирене:
200 г крема сирене
1 яйце
30 г захар
Глазура:
100 г пудра захар
50 мл вода
нар
В купа смесете пресятото брашно, бакпулвера, содата, подправките и солта. В друга купа смесете олиото, захарта и с помощта на миксер разбийте за 1-2 мин. Добавете ябълковото пюре, яйцата - едно по едно, а накрая и сухите съставки.

Пълнеж: В друга купа смесете крема сиренето, яйцето и захарта, разбийте на ръка до образуването на хомогенна смес.
Глазура: С помощта на миксер разбийте пудрата захар и водата.
Залейте вече напълно охладения кейк с глазурата и декорирайте с нар.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход