Три сладки урока
Любка Атанасова, или дамата зад LUbakery представя рецептите за три коледни сладкиша

от Марина Караконова

Люба е от хората, които създават хармония, баланс и красота около себе си ей така – без капка усилие. Вероятно затова работата й е свързана с архитектурата и дизайна, а хобито й, което е на път да се превърне във втора професия – със сладкарството. Готви всеки ден, така е вече повече от десет години. Идеите й идват отвсякъде - няма никакво значение дали е пътуване до Тоскана или до родния й Ивайловград, нова книга, любим блог или случайно попаднала снимка.
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Коледен Light. Всички текстове по темата може да откриете тук.



Тези елхички всъщност тръгват от обикновени бисквити. Летният им вариант е с крем от ягоди и матча, и са потопени в оцветен в бледозелен или бледорозов цвят бял шоколад. За зимата шоколадът става черен, пълнежът - от кестени, а формата - на елхички. Необикновеното при тях щампата. Преди няколко години отива на Sofia Design Week. Сърцето й остава при два отпечатъка за тесто, изработени от маслинено дърво. Не след дълго им става притежател. Авторите на тези предмети, които трудно могат да бъдат наречени кухненски пособия, са гърци. Когато се научава да работи с печатите и със затворени очи, приготвя с тях една кутия с бисквити и я изпраща в Лондон, където живеят дизайнерите. Казали й после, че за пръв път им се случвало подобно нещо.

Продукти за бисквитките:
350 г брашно
1/4 ч.л. сол
225 г масло
185 г захар
1 яйце
2 ч.л. ванилов екстракт
Крем кестени:
70 г пудра захар
115 г меко масло
120 г крем от кестени
1/2 ч.л. канела
Глазура:
225 г шоколад (60-72 %)
40 г натрошен шамфъстък

Загрейте фурната на 180 градуса.
Разточете тестото с 3 мм дебелина, щамповайте (ако имате подходящи щампи за тесто) и изрежете бисквитките в желана от вас форма. Печете около 10-12 мин. до златисто. Охладете бисквитките.
Крем: В купа с помощта на миксер разбийте до пухкав крем маслото и пудрата захар. Прибавете крема от кестени и канелата. Разбийте още малко.
Сложете върху една бисквитка крема, който се сипали в кухненски пош. Слепете с друга. Потопете бисквитките наполовина в предварително разтопен на водна баня шоколад и поръсете с шамфъстък. Оставете ги на изсъхнат добре върху хартия за печене. Най-добри са за консумация след няколко дни, когато хубаво са попили от крема и шоколада.

Тези бляскави шоколадови кубчета, поръсени с розови листенца, започват живота си от нещо далеч не така бляскаво. Това е желанието на Люба да пресътвори един абсолютно непретенциозен сладкиш от детството си - жокейче. Това е нещо подобно на малка суха паста в шоколадова глазура, завити в станиол. Първо само си ги мисли, после започва с няколко експеримента, докато накрая вкусът от детството се получава. Е, почти. В средата на сладката има сливов конфитюр, който донякъде я доближава до "Сахер", и марципан, който всъщност я отдалечава от жокейчето. Резултатът е хапка, която в началото е по-суха, и с времето, напоявайки се все повече с конфитюра и бадемовата паста, става все по-сочна.

Продукти
Блатове:
120 г мед
20 г захар
60 г масло
1 яйца
150 г брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1.5 с.л. натурално какао
1.5 с.л. микс подправки (канела, бахар, джинджифил, карамфил, индийско орехче, анасон)
140 г марципан
400 - 500 г шоколад
180 г сливов конфитюр
Начин на приготвяне:
В тенджера с дебело дъно сложете меда, захарта и маслото. На слаб огън се разтварят продуктите до получаването на хомогенна смес. Отстранете от котлона и оставете настрани.
Пресяват се брашното, содата, какаото и подправките.
Внимателно прибавете разбитото предварително яйце към медената смес на тънка струя с непрекъснато разбъркване. След това прибавете и сухите съставки. Разбъркайте добре. Получава се много лепкава смес, която се изсипва в правоъгълна тава с размери 23х23 см с хартия за печене отдолу и се заглажда сместа. Пече се в предварително загрята на 170 - 180 градуса фурна около 12-15 мин. Блатът се оставя да се охлади за 10 минути, след което се изважда от тавата върху решетка до окончателното му охлаждане.
След като блатът се охлади напълно, с помощта на много остър нож се разрязва хоризонтално на две равни части. Марципанът се разточва на тънък слой върху предварително поръсен с малко нишесте плот с големината на блата.

Разтопете на водна баня шоколада, който предварително сте нарязали на парчета.
Потопете всяко парче в него, декорирайте с нарязани сушени кайсии, сливи или нещо друго по желание и ги оставете да се изсъхнат върху хартия за печене. Получават се много сочни, с наситен вкус на подправки и марципан десертчета.

Сред най-любимите й кулинарни блогове е този на Мими Торисън. Един ден прочита препоръката й за ресторант за ризото в Милано. Това остава в главата й. Идва пътуване до Милано и, разбира се - посещение в ресторанта. Първото нещо, което вижда, е самата г-жа Торисън заедно с цялото си огромно семейство.
Същото се случва и с любимата й певица Ан Брюн. Люба е в Букурещ за концерта й, но малко преди него се оказва в един и същ бар с Ан Брюн.
И това са малките житейски чудеса за Люба, които трябва да ценим.

Ябълков кекс
Той може да бъде направен и с тиква, а съветът на Люба е, че изобщо може да направите вашия си любим ежедневен кекс. Единственото условие е да имате красива форма - в случая тя е на Nordic Ware. От пръв поглед си личи, че този съд с изящно насечена спирала ще надживее всички ни. Тайнството с коледното превъплъщение настъпва с украсата. Първо е заливането със захарна глазура ("най-скучната ми, но няма по-подходяща за случая"). Следва щедро поръсване със зрънца от нар. Накрая – посипване със златен прашец. Резултатът след тези семпли кулинарни процедури е почти неправдоподобен в красотата си.

Продукти за кейка:
300 г брашно
7 г бакпулвер
3 г сода бикарбонат
20 г канела
5 г индийско орехче, настъргано
5-6 зърна карамфил, смлян
340 г пюре от ябълки
340 мл слънчогледово/гроздово олио
330 г захар
4 средни яйца
щипка сол
30 - 40 г орехи
1-2 бр. ябълки (обелени и нарязани на малки кубчета)
Пълнеж от крема сирене:
200 г крема сирене
1 яйце
30 г захар
Глазура:
100 г пудра захар
50 мл вода
нар

Пълнеж: В друга купа смесете крема сиренето, яйцето и захарта, разбийте на ръка до образуването на хомогенна смес.

Залейте вече напълно охладения кейк с глазурата и декорирайте с нар.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.