Коледно, с подаръци – Ритуалите на Галя Лозанова
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коледно, с подаръци – Ритуалите на Галя Лозанова

Коледно, с подаръци – Ритуалите на Галя Лозанова

Влизаме в дома на три дами, за да ни покажат и разкажат за подаръците, които правят и подаряват по празниците

Марина Караконова
10789 прочитания

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Коледен Light. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Когато повечето от нас се сещат за Коледа, Галя Лозанова вече е приключила с приготовленията. Подаръците са налице най-късно в края на ноември. Тогава са ясни и опаковките им, ясна е и украсата на дома, и покривката, и салфетките за масата...

"Един-единствен път ми се наложи да осигурявам подарък в последния момент. Навън имаше поледица и си осигурих за празника натъртена опашка. Това ми беше за урок."

Огън в камината и димящ чайник вътре, тънка мъглица и падащи листа в двора навън. В този дом слагането и подреждането на маса е ежедневие, въпрос на отдавна изработен и установен стереотип. Но коледните маси не са шега работа.

Разказва за тях Галя Лозанова, която е главният отговорник и организатор на празника в семейството.

Фотограф: Анелия Николова

Една година на някого се паднал късмет в баницата: "80/120". Посланието било отгатнато на секундата. "Такова да ти бъде кръвното налягане през цялата година!" Галя специално няма проблем с кръвното, защото не оставя нищо за последния момент, това е гаранция, че всичко ще е по конец. Дните преди Коледа са за да създаваш атмосфера, да излъчваш и да носиш радост и добронамереност.

Коледа като театър

Рождеството е тайнство, но празнуването му е и театър. В случая става дума за голям театър, защото семейството е многолюдно и празничната вечеря се дава в две къщи едновременно – на Галя и Георги и тази на сестра му в същия двор. И тук Бъдни вечер започва както в повечето домове – с прикадяване и молитва. Доайенът на фамилията арх. Лозан Лозанов лично меси кулачета, каквито навремето селяните са носили на кулаците. Всяка година Лозанов-баща настоява да направят истинска, съвсем автентична Бъдни вечер върху слама на пода. Така, както се е случвало в детството му във Връбница. Лозанов-син обаче не е ентусиазиран от тази идея: "В детството на татко наистина са празнували върху слама, но в обора, в което има смисъл, а ние тук обор отдавна нямаме. Така че ще прилича на някаква възстановка, каквито аз по принцип не харесвам. Най-отвратителната възстановка на Рождеството, която съм виждал, беше на витрината на един ресторант в Рим, където и яслата, и сламата, и Младенецът, и въобще всичко беше направено от спагети"

Ритуалът, разбира се, винаги е един и същ. Това, което се променя в коледната пиеса на Лозанови, е декорът. Една година цветовете ще са злато и шампанско, друга – в традиционните зелено и червено, трета – в бяло и сребърно. Покривката, салфетките и опаковките на подаръците Галя Лозанова задължително шие от един и същ плат.

"Не искам никого предпразнично да плаша, в крайна сметка дори и една бяла ленена покривка, украсена с няколко дрянови или борови клонки, и сервизът от баба са достатъчни! Ако пък успеете да минете покрай борсата за цветя, идеите сами ще ви дойдат. Колкото до елхите – задължително ги купуваме с корените, после ги засаждаме в двора, случва се за съжаление и да не се хванат."

Менюто за Бъдни вечер е традиционно, но при семейство Лозанови има и нещо необичайно – Георги го нарича таратор за бедни, а Галя – жетварска чорба. И него го приготвя Лозанов-старши по спомени от детството си. Рецептата е "махаш от таратора млякото и краставиците и каквото остане - това, а то е вода, оцет, чесън и орехи". Бил вкусен, поне така твърдят и двамата.

Менюто и на Коледния обяд е традиционно – печено прасенце или пуйка с кисело зеле. Но и тук има "прегрешения". Като 10 стриди например.

Слип с чип

Подаръците обикновено просто се купуват, но тук първо се обмислят, после се поръчват и най-накрая се купуват. Правилото при тях е: доза консервативен лукс, лично отношение, прагматичност, въпреки че се допуска и фриволност.

Преди няколко години всички мъже получили шалове от кашмир и коприна. Първо Галя подбрала платовете – различни за всеки. После ги занесла да бъдат ушити. А за жените на възраст от 7 до 83 поръчала на своя приятелка дизайнерка бижута. Случвала се е и година с тематични подаръци – всеки получил пакет с луксозни продукти заедно с рецепта към тях, така че още на следващия ден да могат да бъдат приготвени и поднесени.

Десетте стриди също са подарък. Георги трябвало да получи специален нож и ръкавица за отварянето им. В ранната утрин на 24 декември Галя отишла да купи стридите към тях, за да са съвсем пресни. Неприятната изненада била, че в "Метро" те до една били предварително запазени от скандинавските посолства. До обед след обикаляне на ресторанти успяла да събере десет стриди. Така спасила положението.

А един съвсем невинен и фриволен коледен дар се превърнал в криминален сюжет. Георги Лозанов получил слип с изненада. В задния му джоб имало чип, от който при натиск зазвучавала Jingle Bells. Слипът обаче останал неразопакован няколко години. Накрая дошъл и неговият ред. Случило се през лятото точно преди заседание на СЕМ, на което Лозанов го усетил и скришом го измъкнал. Било времето на скандалите със СРС-тата и неговата първа мисъл била, че това е подслушвателно устройство. След заседанието веднага отишъл да се оплаче на Галя. Тя взела в ръка и се чудела, и докато се чудела, батерията се затоплила и от ръката й се чула – Jingle bells, Jingle bells... Двамата много се смели, особено като си представяли реакциите на членовете на СЕМ, ако песента беше зазвучала по време на заседанието им посред лято.

Съветите на Галя

- Пригответе подаръците колкото се може по-рано, но не по-късно от края на ноември. Така, край другото, ще живеете с духа на Коледа не един, а поне два месеца.

- Не подценявайте опаковките. Мисля, че е добра идея да са в тон с декорацията на дома, например със салфетките или покривката.

- Дните непосредствено преди Коледа са за да създаваш атмосфера, да "затопляш" къщата.

- Сменяйте декора и украсата всяка година.

- Дори и една бяла ленена покривка, украсена с няколко дрянови или борови клонки и сервиза от баба са достатъчни.

- Правилото при подаръците ми е доза консервативен лукс, лично отношение, прагматичност. Но понякога допускам и фриволност
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Коледен Light. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Когато повечето от нас се сещат за Коледа, Галя Лозанова вече е приключила с приготовленията. Подаръците са налице най-късно в края на ноември. Тогава са ясни и опаковките им, ясна е и украсата на дома, и покривката, и салфетките за масата...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    Bramasole avatar :-P
    Bramasole

    И моите подаръци са купени и опаковани, в очакване на Рождество.
    Харесах съвета "Дори и една бяла ленена покривка, украсена с няколко дрянови или борови клонки и сервиза от баба са достатъчни". Акцентът е върху "бабиния сервиз". Когато можем да се похвалим с фини и красиви предмети, предавани от/на поколения, в много домове, ще смятаме, че сме изминали стотина години от отглеждането на английската морава. :) Трябва да си създаваме традиции у дома.

  • 2
    hodounski avatar :-P
    hodounski

    До коментар [#1] от "Bramasole":

    Весели и щастливи празници ! Като прочетох 80/120 си помислих ,че са мерки талия -бюст.Вчера накупих малко подаръци на панаира на книгата и както стана традиция в нашата фамилия -всичко в последния момент.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK