БалканСКИ прелести
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БалканСКИ прелести

Shutterstock

БалканСКИ прелести

Четири места на една граница разстояние, където можем да прекараме няколко дни по снежните писти или пък извън тях

18916 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Коледен Light. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Време е да избършем прахта от ските и сноубордовете и да се огледаме за интересни места за каране. И ако родните курорти са ни омръзнали, а Алпите ни изглеждат далече, се оказва, че има интересни и разнообразни места наблизо. За някои от тях е достатъчно да преминем само една граница и да си отделим няколко часа за път с кола. Резултатът може да се окаже много приятен за повечето скиори и бордисти, а като добавка към него да има балкански чар, че дори и местна екзотика.

Капаоник, Сърбия

"Скијачки центар Копаоник е еден од поголемите планински венци во Србија" - факт, с който сърбите хвалят своя най-голям и модерен зимен курорт. Той се намира в централната част на страната, в подножието на един от по-високите върхове на Сърбия – Панчичев връх (2017 м). Макар и курортът да не е разположен в особено висока планина, мащабите, с които се е разпрострял, съвсем не са за пренебрегване. Има около 55 км добре маркирани писти, както и общо 24 лифтове и влекове, сред които модерни съоръжения за по шест души с подгряване на седалките. Системите за изкуствен сняг компенсират ниското надморско равнище и сезонът е сравнително дълъг при по-студени зими. Заради разнообразието от писти, добрите условия, а вероятно и заради плескавиците в Копаоник могат да се срещнат все повече българи през последните години.

Три-четири пъти е бил там и един от по-популярните български скиори – Никола Чонгаров-Чонги. Той е най-добре представилият се роден състезател в алпийските дисциплини за периода 2012 - 2014 година и тренира усилено, за да стане първият българин, представял държавата ни на олимпиада в дисциплината ски крос. Интересно е, че това се случва не толкова заради пистите и съоръженията, а по-скоро заради балканския чар. Според скиора курортът създава много по-различно усещане от подобни места в Алпите например и е спокойно, лежерно място с приятни хора. Повечето писти в района са сравнително полегати и затова е подходящ и за абсолютно начинаещи скиори и бордисти. Препоръчва се и за семейства, които предпочитат по-спокойно и безопасно каране. Всички писти са маркирани и изгубването, дори при мъгла, според Чонги е почти невъзможно. Освен пистите има маркирани и около 12 км за крос-кънтри ски, както и сноуборд парк и детски център. Един от съветите на състезателя за всички, които тръгват към Копаоник, е да го направят с автомобил или да наемат такъв в района. Причината е, че много от хотелите се намират на 2 до 10 км разстояние от пистите. Другият съвет, разбира се, е да се опитат плескавиците – без тях "скијачите" не могат в Сърбия.

Разстояние от София: 290 км (~6 часа)

Надморска височина: от 1 057 до 2 017 м
Писти: общо 55 км 30 км са "зелени" и "сини" за начинаещи"; 20 км "червени" за средно напреднали; 5-6 км "черни" за напреднали Съоръжения: общо 24 (24.2 км), от които 13 са седалкови лифта и 11 влека Капацитет на съоръженията: 32 000 души на час
Нощно каране: по осветените писти на Malo Jezero

Цени: до 53 – 58 лв. за възрастни и 39 – 45 лв. за деца – целодневна лифт карта

Източник: Shutterstock

Маврово, Македония

"Мистично и романтично, во прегратката на високите врвови на планината Кораб" - така в съседна Македония описват кратко, но пък лирично, Мавроро и ски център "Заре Лазаревски". Мястото се намира на 346 километра от София и до него може да се стигне с кола за около 5 часа и половина. Ски центърът, както повечето зимни курорти в бивша Югославия, е изграден в средата на 80-те години на XX век. Базата е овехтяла, но за сметка на това – добре планирана. Районът не е сред най-популярните за българите, но се оказва една от любимите зимни дестинации за повечето хора, които са го посетили поне веднъж. Сред тях е и Косьо Иванов, който, когато не се занимава с екокампании, кръстосва със ските снежни била или пък пише за преживяното в блога си marshruti.com.

Косьо прекарва няколко дни в Маврово през миналата зима, когато включва курорта в балканската си ски обиколка. Едно от нещата, които най-много му харесват там, са двата двуседалкови лифта, които, колкото и антични да изглеждат, извеждат до красиво плато с няколко близки връхчета и така се откриват много и приятни възможности за каране. Освен пистите, които са с обща дължина около 25 км, има и много опции за туринг ски (т.нар. пантене), както и за извънпистово (фрийрайд) каране. Пистите и въобще склоновете за спускане са къси, но са изцяло открити. Според Косьо те са подходящи за хора, които нямат големи претенции и опит, но биха опитали нещо ново. Едно от преимуществата на района е, че е сравнително безопасен, включително за извънпистови приключения. Това се дължи на факта, че склоновете не са стръмни и по тях трудно може да тръгне лавина. Недостатък е, че при мъгла има по-голяма опасност от загубване. Друг минус е, че планината Бистра не е особено висока и не може да се очаква много сняг при мека зима, както и дълъг сезон. Макар и да е един от най-популярните зимни курорти в Македония, Маврово е бюджетно място. В него има хотели с 4-5 звезди, но и прилични къщи за гости с нощувки по 10 евро. Храната също е на цени по-ниски от българските, но качеството й не отстъпва. Според Косьо освен карането в района задължително програмата трябва да включва хапване на "тавче-гравче" (боб в глинен съд) както и при възможност отбиване до другия македонски зимен бисер – Попова шапка, и Охридското езеро.

Разстояние от София: 346 км (~5,5 часа)

Надморска височина: от 1255 до 1860 м
Писти: общо 25 км 17 км "зелени" и "сини"; 3 км "червени; 5 км "черни" Съоръжения: общо 14 (5.7 км), от които 3 седалкови лифта (два двуседалкови и един ретро лифт с една седалка), както и 11 влека Капацитет на съоръженията: 11 000 души на час
Нощно каране: след 19 ч. по осветени писти с 3 съоръжения, като най-високата точка за нощно каране започва от 1600 м

Цени: до 36 лв. за възрастни и 30 лв. за деца за целодневна карта

Източник: Shutterstock

Фалакро, Гърция

"Най-северният ски център в Гърция с най-дълъг ски сезон" – така накратко в южната ни съседка описват северния си курорт. Макар и да свързваме Гърция повече с лято, отколкото със зима, случва се тя да изненадва с по-добри условия за ски дори от България. Тайната е във високата влажност и голямото количество валежи близо до морето. Другата е, че снежното удоволствие не трае дълго и трябва да се дебне внимателно. Фалакро не е място, където някой може да гарантира, че ще имате цяла седмица перфектни условия за ски, но пък е толкова близо до България и зимните ни курорти в Пирин и Родопите, че е много добра възможност за добавяне на малко разнообразие в програмата. Намира се на 4-5 часа път от София и на не повече от 2 от Банско. Близо е до град Драма в Гърция и Гоце Делчев в България. Планината, в която е ски центърът, е интересна като релеф, висока 2232 м и лесно достъпна, защото по нея се вие двулентов асфалтов път.

Един от скиорите, решили да я посетят през миналата зима, е Димитър Беров. Той е морски еколог, доброволец в Планинската спасителна служба, както и част от хората, преследващи снеговете заедно с Българска асоциация ски екстремен и свободен стил. Митко не попада на най-добрите условия за ски във Фалакро – кара главно в мъгла, но пък остава с много приятни впечатления от мястото, неговото спокойствие и липсата на суматоха по лифтовете. Според него в тази планина времето е спряло някъде през 90-те, а карането на ски е като в детството му на Витоша. Склоновете са широки и разлети, а условията – подходящи както за съвсем начинаещи (на долните влекове), така и за по-напреднали на няколкото червени писти. При добър снеговалеж по склоновете от горна станция на лифта има много възможности и за фрийрайд. Пистите са общо 21, като 5 от тях са препоръчани и за сноуборд. Има 2 седалкови лифта и няколко влека. Според еколога може да се каже, че планината е безопасна за каране. Най-рисковото място – огромната пропаст до горната станция на лифта, е обезопасено с дървена ограда. Като една от основните опасности в района на Фалакро той посочва мъглите – когато те паднат и има снеговалеж, релефът и пистите просто "изчезват" и курортът рязко става негоден за ски употреба. Друг проблем с Фалакро е, че не предлага много възможности за настаняване. Има само две хижи до долната станция на лифтовете и още една при горната. Малки хотели и къщи за гости има в близкото село Волак (Volakis). Въпреки че не изобилства от места за настаняване, Фалакро е прекрасно място при подходящо време според Митко. Друго преимущество според него е, че е със "скандално ниски цени" - дневната лифт карта струва около 10 евро през част от сезона. Трябва да се има предвид обаче, че курортът работи от четвъртък до неделя, така че преди да тръгнете натам, е добре да проверете каква е ситуацията.

Разстояние от София: 268 км (~4,5 часа)

Надморска височина: от 1620 до 2232 м
Писти: общо 20 км 6 км "зелени" и "сини", 9 км "червени; 5 км "черни" Съоръжения: общо 9 (6.9 км), от които един 4-седалков експресен, един двуседалков, 4 влека и 3 детски влека Капацитет на съоръженията: близо 9 000 души на час
Нощно каране: през последните години е имало такава възможност веднъж седмично (в събота) със свободен достъп

Цени: около 20 - 30 лв. за възрастни (все още не са обявени актуални цени за сезона)

Източник: Shutterstock

Синая, Румъния

"Перлата на Карпатите" – така румънците наричат един от любимите си зимни курорти. Градчето в полите на Карпатите е на 10 км южно от Трансилвания и на 120 км северно от Букурещ. То заедно с прилежащите села Бущен и Азуга има интересна, специфична архитектура и е заобиколено от красиви отвесни скали. Самата ски зона на Синая не е голяма, няма международно значение, но има голям чар. В последното напълно уверен е Александър Серафимов, който е един от българите, посещаващи района всяка зима през последните четири години. Той работи активно като туринг ски водач и казва, че е непоправимо запленен от балканските и кавказките страни. Основател е на "Клуб на пътешественика", а съвсем скоро ще бъде такъв и на първия ски туринг клуб у нас – името му е "Следи".

Всяка година Александър се връща в Синая, защото мястото е спокойно и предлага добри условия за зимни ски преходи. Зоната по думите му е много разнообразна и всички лифтове в нея са нови с изключение на една стара кабина. Има различни по трудност писти, като повечето са стръмни и се препоръчват за средно напреднали. От едната страна на Синая се открива равно плато, което пък става все по-популярно за сноу-кайт. Има и малка, но много достъпна и приятна фрийрайд зона, в която, разбира се, трябва да се навлиза само с подходящата екипировка и при познаване на терена и условията. За любимото зимно занимание на Сашо – туринг ските, Синая е изключително подходящо място, включително за начинаещи. В близост до зоната са и няколко ниски върха с лесен достъп със ски с "панти" и колани, а навътре в планината – значително по-дълги ски туринг маршрути, някои от които с интересни, технични спускания. Тези места са за напредналите в туринг ските и предлагат прекрасни карпатски панорами.

Района на Синая освен гледките разполага и с голямо разнообразие от възможности за отсядане. Те варират от стари соц хотели, през малки бутикови хотелчета, до вили и хостели. Любими на Александър обаче са къщите за гости, повечето от които строени от писатели, творци и интелектуалци и притежават интересна атмосфера. Цените за настаняване на повечето места са с около 10-15% по-високи от тези в България, но качеството на услугата си струва, а тези в заведенията са сходни на тукашните, като не се забелязва характерното за други курорти изкуствено "надуване" на сумите. Освен със зимните спортове Синая е известен и с едноименната царската резиденция (замъкът Пелеш). Построена е в края на XIX век и определено си струва да бъде посетена дори от най-върлите противници на културния туризъм.

Разстояние от София: 533 км (~8 часа)

Надморска височина: от 880 до 2103 м Писти: общо 20 км писти и 5 км ски пътища. 3,5 км "зелени" и "сини", 12 км "червени; 5 км "черни" писти Съоръжения: общо 9 (13 км), от които 2 големи "гондоли" за по 38 и 30 души, 2 кабинкови лифта за по 8 души, 3 седалкови лифта и 2 влека

Капацитет на съоръженията: 9864 души на час

Цени: 64 лв. за възрасти и 44 лв. за деца - целодневна карта

Skiing the Balkans

Полезна информация за възможностите за извънпистово каране на територията на България е събрана в пътеводителя Skiing the Balkans. В него са включени 50 маршрута, таблици с параметри, много снимки и карти. Целта му е да запознае отблизо скиорите с практическите въпроси, касаещи достигането до красивите родни планини, върховете и маршрутите към тях. Засега изданието може да бъде намерено само на английски език. Автор на книгата е Димитър Димитров, а издател "Екс ко пъблишинг".
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Коледен Light. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Време е да избършем прахта от ските и сноубордовете и да се огледаме за интересни места за каране. И ако родните курорти са ни омръзнали, а Алпите ни изглеждат далече, се оказва, че има интересни и разнообразни места наблизо. За някои от тях е достатъчно да преминем само една граница и да си отделим няколко часа за път с кола. Резултатът може да се окаже много приятен за повечето скиори и бордисти, а като добавка към него да има балкански чар, че дори и местна екзотика.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  dessislavad avatar :-|
  Dessislava Dimitrova

  Супер, но първото изречение е на... македонски,а не на сръбски...

 • 2
  hui86101925 avatar :-P
  hui86101925

  Хаха толкова сте жалки и прозрачни. Всичко живо от тия държави се стича към Банско, същото което така силно ненавиждате и пропагандирате застоя му. Сега пък да сме били ходили в техните курорти на ски. Грантаджийски клоуни, и децата ви се смеят вече, откъде ли не взехте пари да плюете срещу родината си ...

 • 3
  hui86101925 avatar :-|
  hui86101925

  До коментар [#1] от "Dessislava Dimitrova":

  Напушените гранто-хипстъри едва ли правят разлика между сръбски и македонски ... Те са "граждани на света" и си го повтарят всеки ден, на английски с американска интонация ...

 • 4
  inaaaa avatar :-|
  Venelina Velichkova

  До коментар [#1] от "Dessislava Dimitrova":

  Този текст е цитат от официалния уебсайт на курорта, не е наша интерпретация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK