Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
30 дек 2017, 11:00, 11382 прочитания

Пада лист от календара vol.2

Специалисти от девет области разказват каква е изминаващата година за тях

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Пада лист от календара vol.2

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Коледен Light. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Анастас Пунев
кинокритик, автор в filmsociety.bg


Кое е събитието на 2017 г. според вас?


Засилва се недоволството от този свят, а друг още не е открит. Това даже не е и събитие, но обещава събития в бъдеще.

Какво във вашата професионална сфера ви направи най-силно впечатление?

Жанровото кино се завръща през задния вход – чрез смесване, колажиране и иронизиране. Да си евтин е все по-ценна добродетел, дори в Щатите. Сериалите иззеха определена територия от киното, което вярвам, че ще му позволи да бъде повече кино. Тези неща са малка пролука в системата, докато истинската революция ще се ръководи от машините. Откритието ми е платформата Seances (http://seances.nfb.ca), на която кинооткъси се комбинират на случаен принцип във филм и се унищожават веднага след изглеждането му. Подобни хибриди са ми най-интересни.На кой проект от тази година ще препоръчате да обърнем внимание?

Killing of a Sacred Deer на Йоргос Лантимос и The Square на Рубен Йостлунд. Тоест най-смелите. И като стана дума за смелост – радвам се, че 2017 г. ме срещна с Адам Къртис и последния епизод на Twin Peaks. А за другата година още отсега е вълнуваща друга хибридна идея – новият уебсайт на Николас Виндинг Рефн за вдъхване на втори живот на изгубените филми.

Кое беше най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Както във всяка работа – да не се гледа (само) като работа.

Коя е личната ви победа?

Спасих банята си от наводнение, защото си тръгнах по-рано от "Жената, която си тръгна" на Лав Диаз. Победата е в устояването на бавното кино.

Кой е героят на година за вас?

Жената, която се качи на влак в Англия с настолен компютър.

Какъв подарък бихте искали да получите?

Идея.

Какво очаквате да се случи през 2018 г.?

Даниел Дей-Люис да си намери по-добра професия.

Какво обещание ще си дадете в навечерието на новата година?

Че ще бъде по-добра от досегашната.

Пада лист от календара vol.2


Любомир Аламанов
управляващ директор на агенцията за класически и иновативни комуникационни услуги SiteMedia Consultancy


Кое е събитието на 2017 г. според вас?

За съжаление това са парламентарните избори, които доведоха до сегашно управление. Казвам за съжаление, защото в момента ни управлява комбинация от бивши комунистически величия, хора от структурите на ДС и откровени популисти, които си играят със страховете на хората. "Едно време всички бяхме комунисти" (изказване на Ц. Цачева в опит да се оневини за миналото си); ритане на бабички по границата като модел на поведение от страна на политиците; откровени лъжи и манипулации по медиите – това е реалността, в която сме поставени. Всичко това е придружено с все повече концентрация на финансов ресурс с цел преразпределяне, скандали около подготовката на европредседателството и кандидатурата ни за ново седалище на Европейската агенция по лекарствата, законопроекти, вкарани почти криминално в парламента, без оценка на въздействие и без реално обсъждане. Българска политическа действителност. За "дебилите" даже не ми се говори.

Какво във вашата специалност професионална сфера ви направи най-силно впечатление?

2017 г. беше много добра за комуникационния бизнес. В няколко посоки:

Като услуги все повече се развиваха нови за пазара услуги като Eployeer Branding, киберсигурност и т.н.

Все повече клиенти търсят услугите на ПР агенции. Пазарът расте.

Български агенции, професионалисти и кампании печелят международни признания и награди. Само последното отличие ще спомена. Ружа Загорска беше номинирана за Media Relation Professional за 2017 г. В центъра на Вашингтон все повече се чува, че българският комуникационен сектор се развива на световно ниво.

0707, 7 юли, избраният от цялата ни общност Ден на ПР специалиста. Празнувахме го и тази година. Както и имахме съвместни действия на всички асоциации.

Като откритие или засилваща се тенденция мога да кажа, че кризисните комуникации стават част от ежедневието на всяка организация, компания, човек.

На кои проект от тази година ще препоръчате да обърнем внимание?

През тази година две бяха основните теми, които занимаваха комуникационния пазар. На първо място, това е драмата със споменаването на марки в някои от най-гледаните медии. В момента ситуацията е толкова абсурдна, че няма даже икономическо предаване по трите национални телевизии, защото не смеят или не искат да споменават имена на компании или търговски марки. Така масовата аудитория е лишена от адекватна икономическа информация, от нормален разговор за финансово образование и култура, даже от идея къде се отварят нови работни места и къде да търсят работа. Втората тема беше борбата с фалшивите новини. Радостно е, че целият пазар се обединихме и излъчихме общо и недвусмислено послание.

Кое беше най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Да се развиваме непрекъснато и да не спираме да се променяме спрямо променящия се свят, така че да отговорим на очакванията на клиентите и обществото. Технологиите не спират да се усъвършенстват, разбираемо е хората да искат все повече и повече. Динамиката се увеличава, времето за реакция става все по-кратко. Правилното управление на време и приоритети е критично важно за постигане на ефективност. Ресурсът ВРЕМЕ стана все по-значим. Даже вече е незаменим.

Коя е личната ви победа?

През юни бях включен в списъка с 50-те най-влиятелни иноватори в ПР сферата за 2017 г. от PR News – една от най-авторитетните световни медии за комуникации. Това признание показва, че сме на прав път, че работим добре, че цялата ни ПР индустрия е на световно ниво.

Но това, което ме направи най-щастлив през изминалата година, е, че виждам все повече млади хора, които искат да се развиват в нашата професия и които стават все по-активни на нашите MidWeekPRMeetUp-и. Градим общност, която вярвам ще става все по-успешна и ще развива комуникационния бизнес в следващите години. Всички сбирки се правят и с гости от Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА) и Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО), както и на другите нишови асоциации. Което още един път показва как обединения пазар заедно действа и подпомага развитието на младите таланти.

Кой е героят на година за вас?

Българският народ. Че издържа, че устоява, че продължава да работи въпреки политиците и техните глупости. И все повече си мисля, че ако за политиците ние сме "дебили", "лош материал" и други подобни, то не ги караме да ни управляват. Да си отидат и да си намерят по-добър народ, който да тормозят. Аман.

Какъв подарък бихте искали да получите?

Световен мир. Знам, че звуча като манекенка, но точно в този момент това е най-важното. Каквито и планове да си правим, ако няма мир и избухнат още конфликти като сирийския, всичко ще се съсипе.

Какво очаквате да се случи през 2018 г.?

Да мине прословутото председателство. Защото в момента се използва като Божие наказание. Всичко се спира, нищо друго не се допуска, само мантрата: Нека да мине председателството, пък тогава ще видим. Да се чуди човек как останалите страни са се справяли с този бич председателството.

Пада лист от календара vol.2


Анета Василева
архитект, WhAT Association:


Кое е събитието на 2017 г. според вас?

Много са. И тъй като България все още е устойчиво провинциална на фона на световния архитектурен живот, налага се да разделя събитията на две групи. По света 2017 беше "годината на годишнините". Отбелязаха се:

- 150 години от рождението на Франк Лойд Райт (със серия събития, особено голямата изложба Frank Lloyd Wright at 150: Unpacking the Archive в МоМА, Ню Йорк);

- 100 години от създаването на модерното движение De Stijl (с куп колоритни прояви из цялата му родина Холандия;

- 500 години от издаването на трактата "Утопия" на Томас Мор с редица книги и прояви на тема архитектурни утопии и антиутопии, включително откриващата изложба на новия музей за архитектура и изкуства в Лисабон MAAT;

- 20 години от откриването на музея "Гугенхайм" в Билбао (все пак той даде началото на ерата на сградите-икони и стархитектите);

-100 години от Октомврийската революция (ясно защо по принцип, архитектурно – заради руския революционен авангард).


У нас водещите събития бяха скандалите около небостъргачи, паметници и ремонти. Междувременно беше представен докладът на датския урбанист Ян Гел за София, който би следвало да даде човешки решения за очевидни проблеми в столицата (ако се намери общинска власт, която да ги приложи на практика).

Какво е вашето откритие?

Архитектурата е бавна и обикновено последна прихваща промените на "културния фронт". Но през 2017 г. тенденциите за краен десен консерватизъм (или националпопулизъм) достигнаха и нея. Архитектурният консерватизъм е свързан с възхвала на "красотата" на романтичното минало от предмодерния период, с възстановки и бутафорни нови постройки ала Скопие и Божидар Димитров, които обаче вече плъзнаха из цяла Европа. Модернизмът е под обстрел, патриотичният кич управлява, изчезват всякаква толерантност и чувство за хумор, за клетата самоирония да не говорим.

На кои проекти от тази година ще препоръчате да обърнем внимание?

Новата концертна зала Elbphilharmonie в Хамбург нa швейцарците Херцог и де Мерон. Два нови частни музея за съвременно изкуство – MAAT в Лисабон и Zaitz MOCAA в Кейптаун. Внимателната и уважителна реконструкция на Salk Institute на Луис Кан, построен през 1965 г. в Сан Диего, Калифорния. Всички проекти на новите носители на "Прицкер" RCR Arquitectes.

Кое беше най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Проектирането на "невидима сграда", дълга 260 метра. Организирането на архитектурни конкурси с общини по ЗОП и довеждането им до успешен край.

Коя е личната ви победа?

Нямам. Архитектурата е колективен спорт и всичко, което броя за победа през 2017 г., е било постигнато винаги заедно с другите. Иначе успях да видя Radiohead на живо, в 40-градусова жега, нахапана от комари. Най-после защитих дисертацията си върху архитектурната история на късния ХХ век. Избягах 20 километра.

Кой е героят на годината за вас?

Алехандро Иняриту заради забележителната VR инсталация Carne y Arena във Fondazione Prada, Милано. Не е лесно да разчувстваш всеки циник за едни 8 минути.

Какъв подарък бихте искали да получите?

Течението на списание Architectural Review от 1966.

Какво очаквате да се случи през 2018 г.?

Предполагам, че демодернизирането на обществото ще продължи, а в архитектурата това ще бъде свързано с окончателното събаряне и/или дискредитиране на ключови сгради от XX век. Любопитна ми е предстоящата изложба "Архитектурата на социалистическа Югославия 1945 - 1991", която предстои да се открие лятото в MoMA (за пръв път бивша соцстрана се появява с подобна изложба в MoMA). Още по-любопитно ми е какво ще направят двете симпатични ирландки от Grafton Architects като куратори на Архитектурното биенале във Венеция (темата им е Freespace и имат тежката задача да застъпят след последната поредица от две суперсилни архитектурни биеналета).

Какво обещание ще си дадете в навечерието на новата година?

Избягвам да давам обещания, за да не разсмивам съдбата.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Пчелен опит Пчелен опит

Пчеларството става все по-разпространено хоби сред градските хора

8 ное 2019, 15527 прочитания

Селекция: Спасители към плажа Селекция: Спасители към плажа

Кърпи и памучни одеяла за всяко място и случай

26 авг 2018, 2885 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "К Light" Затваряне
Визуалните тенденции

Видеосъдържанието като лидер? Кървава Вселена? Хората в главната роля? Интригуващи заглавия за част от най-важните визуални тенденции, които са обречени на триумф през 2018 според антрополозите и арт директори от екипа на Getty Images и RVD Media Group

Още от Капитал
Какво правят другите държави за бизнеса

Какви мерки са предприели правителствата на Гърция, Румъния, Северна Македония и Унгария, за да се справят с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса

Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Експериментална ваксина за икономиката

Обявените от правителството икономически мерки за 2.2 млрд. лв. от бюджета изглеждат тромави и недостатъчни за фирмите, а без промени схемата за субсидирана заетост няма да проработи

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

Моне за всеки ден

Изложба преживяване в ново пространство за дигитални арт събития в Барселона ни потапя във вселената на Клод Моне

Кино: "Двамата папи"

Дуел на възгледи за ценностите във време на изпитание

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10