С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
22 юни 2018, 14:55, 5582 прочитания

Ближи си сладоледа

Цели девет места с вкусен сладолед в София - новобранци от сезон 2018 и "тежка категория" джелатерии

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Летен Light. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Още по темата

Сладолед от купичката на магьосницата

Създадената през 2012 г. "Корте дилето" вече е сред 10-те най-големи производители на сладолед в България

7 сеп 2018

Барът е до морето

Пресни места, които да посетите за питие и ястие, на родното Черноморие

22 юни 2018

Smells like summer spirit

Усещане за лято през ароматите на природата

22 юни 2018

Сезонът на ледовете

Безалкохолни освежаващи летни напитки, които ще намерите в София

22 юни 2018

Gelateria Confetti
Щом стане лято, първото място, за което се сещаме, е това с домашния сладолед по рецепти на италианеца Флавио Молин и неговото семейство. Затова и когато миналата година отвориха джелатерията си на ъгъла срещу фонтана - "пъпката", беше голяма радост – на такъв сладолед му приляга отделно, само негово си място. Зад витрината има повече от 50 вкуса, все някой пали любопитството и винаги има какво да си изберете (дори и сладолед без захар – диетична ванилия, подходящ за диабетици). От този сезон предлагат и сладоледени торти, а летните им вкусове са минипразник.
на ъгъла на бул. "Витоша" и ул. "Парчевич" и на ул. "Граф Игнатиев" 4

Gelateria Naturale
Тук взимат сладоледа много насериозно. Когато попитахме за вкус от тази година, такъв, който досега не е бил предлаган, продавачката със закачлив укор подхвърли: "Не сте идвали от миналата година ли?" Оказа се, че такъв е ванилията с портокалови кори, ром и стафиди. Не е лош, но ни се стори някак предвидим. Любим тук е лавандулата, този с мак, мед и мляко – също. Буронската ванилия има точно вкуса от детството, а за всеки, който искат нещо без мляко, тук винаги има поне три предложения.
ул. "Шишман" 12А

Atelier Del Gelato Baci
Осемнадесет вкуса, един италианец, с когото "искате ли да го извикам да се запознаете, ето го къде е", и най-вкусният сладолед с ядки в него. Предлага се в StreetBar&Co. - класическо кафене, а отскоро и в сладкарница Cakey Bakey. Следващият път, когато застанете на опашка пред Confetti, сетете се, че отсреща, на другия ъгъл, също има сладолед, хубав при това. Затова и лятото е изваден на показ в количка (като по филмите) и на самия булевард.
бул. "Витоша" 44 и на ул. "Шипка" 5

Afreddo
Едни от ветераните в списъка, заради което тук винаги се вие опашка. Това е показател за постоянство в качеството и вкуса, но е и гаранция за обслужване набързо и за минути, в които усещаш, че продавачът зад щанда потропва с крак в очакване да спреш с чуденето. А то не е заради нещо друго, а просто защото човек иска от всичко и изборът е труден. Освен основните вкусове, които са като по учебник, любими тук са ни и лимоновият пай и крем карамелът, които човек може хапне спокойно на масите отпред.
бул. "Витоша" 12

"Аркобалено"
Това беше изненадата на 2017 г.. Тогава на мястото ни доведе приятел със стандартната реплика "тук правят най-добрия сладолед в София". Беше в края на есента и съжалихме, че чак сега сме се срещнали, защото сладоледът наистина е добър. Окей, не го правят тук и всъщност "Акробалено" може да се намери в избрани заведения и хотели, но, първо, сладоледът е от производителите на Coppa della Maga и, второ, има двата най-освежаващи комбинирани вкуса, на които попаднахме – манго с маракуя и лайм и бъз. Има, разбира се, и черен сусам, мента страчатела, лешник и плодови сорбета.
ъгъла на бул. "Витоша" и ул. "Солунска"



Savini Gelato
Едни от новаците в селекцията ни. Семпло място с минималистичен дизайн и достатъчно сянка. Когато дойдохме за пръв път, още при отварянето, за сладолед се редихме на опашка и избрахме два вида – млечен шоколад и малина, които изненадаха с приятно присъствие на характерната за шоколада плътност и със свежестта, а не сладостта на малините. Ако имате път в района, минавайте често – вкусовете се сменят постоянно, защото се експериментира с тях ежедневно.
ул. "Сан Стефано" 9

Gelato&Latte
Най-новите в списъка си правят почти всичко сами – и сладоледа, и вафлените фунийки. Съставките вземат от Подбалкана и от Италия (разбира се). Целият процес е изложен на показ и може да се наблюдава през стъклото, отделящо джелатерията от "кухнята". Персоналът е много приветлив, винаги ще ви даде лъжичка да опитате този и онзи вкус, преди да си изберете. Предложенията се сменят всеки ден, като има и константни – ванилията, шамфъстъкът (между другото най-добрият) и с биволското мляко. Интересни са този с вкус на тъмна бира, матчата и тъмният шоколад с бергамот. Кокосът, сорбето от боровинки и страчателата са великолепни. А, има и хубаво кафе.
ул. "Самоков" 28Б

La Bottega
Почти сигурно е, че сте подминавали това място като вариант за сладолед поне 100 пъти. А не трябва. Ресторантът предлага няколкото си вкуса през цялата година и те винаги са лек и вкусен завършек на всеки обяд или вечеря тук. Още от миналата година обаче (поне тогава го открихме) може да спрете на улицата, да си вземете една топка – препоръчваме ванилията със сини сливи и рикотата с маслини, и да си продължите по пътя. По думите на продавачката същото може да направите и винаги, когато попаднете на ресторант от веригата.
ул. "Шишман" 24

Jeff de Bruges
Макар доскоро да не бяхме свикнали да влизаме в сладкия магазин специално за да си вземем сладолед, сега нещата стоят по друг начин. Сладоледът тук е от машина и се предлага в два вкуса: с малина и маракуя (сорбета) и ванилия и шоколад.
ул. "Г.С. Раковски"153А
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Селекция: Спасители към плажа Селекция: Спасители към плажа

Кърпи и памучни одеяла за всяко място и случай

26 авг 2018, 1803 прочитания

Особености на черноморския риболов 2 Особености на черноморския риболов

Кратко ръководство за живота на попчето, скорпида, барбуна, заргана и други местни видове риба

25 авг 2018, 10723 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "К Light" Затваряне
Гърция за напреднали

Малко по-различни от обичайните отбивки за моментите, в които не сте на гръцкия плаж

Със София в центъра на бизнеса

Изпълнителният директор на Progress Йогеш Гупта пред "Капитал"

В какво се превърна КРИБ

Най-голямата организация на бизнеса стана казионна проправителствена структура, която работи за интересите на властта, председателя си и избрана част от членовете си

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

10 Corso Como в Ню Йорк

Концептуалният милански магазин на Карла Соцани вече стъпи и в Америка

Led Zeppelin на 50

През октомври излиза фотоалбум с непубликувани досега снимки от историята на групата (1968-1980 г.)

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 22.09.2018 Прочетете