Добре охладени мес(т)а

Добре охладени мес(т)а

Няколко непопулярни природни кътчета на България за бягство от лятната жега и тълпите

9684 прочитания

© Иван Панкев


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Летен Light. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Лятото със своите дълги и жарки дни е почти тук – дългоочакван момент, ако планирате да изкарате ваканцията си на сянка край морето, и не чак толкова в нажежения до бяло бетон на градовете. Затова ви даваме идеи за разходки из няколко непопулярни дестинации, на които да избягате от жегата и да видите пленителни кътчета на България, успели да останат извън масовия туристопоток. За любителите на древна история и хилядолетни загадки има и два интригуващи и непознати на широката публика антични обекта.

Водопадите на Беласица

Водопадите са интересна природна забележителност и добро място да се избяга от лятната жега, а освен това оказват и благотворен ефект върху човешкото здраве. Той се дължи на специфичния микроклимат, наситен с аниони, образуващи се в резултат на триенето между водните пръски и въздуха. Учените са доказали, че голямата концентрация на отрицателни йони подобрява имунната система и метаболитните процеси, намалява стреса и зарежда организма с положителна енергия и тонус.

Изходни точки:

Лешнишки водопад – хижа Беласица, на 9 км от гр. Петрич

Каменишки водопад – село Камена, на 16 км от гр. Петрич

Яворнишки водопад – село Яворница, на 18 км от гр. Петрич

Водопади Мангъро и Дъбицата – село Скрът, на 22 км от гр. Петрич.

Чудесно място да изпитате тази теория са водопадите на Беласица. Тази планина е мястото, където се пресичат границите на България, Гърция и Република Македония, като по-голямата част от българския ѝ дял е включен в рамките на най-новия природен парк в страната ни – "Беласица", обявен за такъв в самия край на 2007 г. Малко известен факт е, че Беласица е най-стръмната планина в България, а почти над всяко от сгушените в северните ѝ склонове селца има водопад.

Водопадите не са далеч един от друг и могат да бъдат посетени в рамките на един ден, като до тях водят маркирани пътеки, подходящи също и за деца. Удобна база за целта е Петрич. Най-отдалечите от града водопади, тези над село Скрът, се намират на само 20 км. Обиколката може да бъде направена и с велосипед, който обаче ще трябва да оставяте на съхранение в селата, защото пътеките не са подходящи за колоездене.

Най-близкият до Петрич водопад е Лешнишкият. Намира се на около половин час пеша от хижа "Беласица", до която се стига по 9 км асфалтов път. Водопадът е образуван в тясното дере на река Лешнишка, а височината на пада му е 7 метра.

Ако трябва да изберете само един от водопадите, препоръчваме ви Каменишкия, наричан още Срамежливия водопад. До него се стига за приблизително половин час по обозначена пътека, тръгваща от центъра на село Камена. Това е най-високият водопад в българската част на Беласица с пад от 21 метра, а също и най-внушителният, защото се намира в тясна клисура с отвесни голи стени. Според поставената тук информационна табела той е част от каскада от няколко водопада, но достъпът до по-горните е труден и до тях няма маркирани пътеки.

Яворнишкият водопад се намира на около 25 минути пеш над село Яворница. Пътеката започва от южния край на селото и по нея са поставени тематично информационни табели "Пеперудите и цветята на Беласица".

Село Скрът пък може да се похвали с цели два водопада – Мангъро и Дъбицата. И двата са с воден пад около 15 метра и до тях водят маркирани пътеки от центъра на селото, като първият е на само четвърт час, а вторият на двойно повече. Дъбицата е част от доста по-висока каскада, която може да се види, ако се изкачите малко по склона срещу него. Тук вече ще се намирате съвсем близо до границата с Република Македония и ви съветваме да носите документи за самоличност със себе си, защото е много вероятно да бъдете спрени за проверка от Гранична полиция.

Ябланишко ждрело

Ябланишкото ждрело е друго чудесно място за спасение от горещините. То е образувано от преминаването на река Ябланица между стръмните склонове на планините Гребен и Ездимирска. Представлява пролом с множество водопадчета, прагове, пещери и еврозионни котли и е значително по-рядко посещавано, отколкото близкото ждрело на река Ерма. Намира се край село Банкя, само на 6 км от Трън. Може да паркирате пред фабриката за бутилиране на минерална вода, след това вървите около 150 метра по стръмна улица в посока север и завивате надясно.

По протежението на самото ждрело има изградена екопътека с дължина 2 км, която се състои от десетки дървени мостчета и парапети. Център на Ябланишкото ждрело е т.нар. Зелени вир, където малък водопад пълни голям вир. Мястото е подходящо за пикник, а ако сте тук през юни, е възможно да видите изключително рядката райхенбахова перуника, срещаща се само на Балканския полуостров.

Изходна точка:

село Банкя, на 6 км от гр. Трън

Оттук следва по-екстремната част от екопътеката, като на места тя се вие по набити в отвесните скали на каньона метални тръби понякога на височина над 10 м. Ждрелото значително се стеснява, стените му почти се събират, дъските проскърцват под обувките ви, а някъде долу са бързеите на бучащата река.

Едно истински вълнуващо преживяване, съпроводено с прекрасни гледки, което няма да забравите скоро. Все пак трябва да предупредим, че мястото не е подходящо за хора със страх от високо.

Пещера "Венеца"

Само една от причините да посетите пещера "Венеца" е нейната постоянна температура от около 10°С, което я прави чудесна алтернатива на летния зной. Освен това тя е най-новата благоустроена пещера в България, открита за посетители през 2015 г.

Изходна точка:

село Орешец, на 13 км от гр. Белоградчик

Вследствие на процеси, продължаващи вече милиони години, пещера "Венеца" може да се похвали с голямо разнообразие от сталактити, сталагмити и драперии, както и най-големия сталактон в България с обиколка от 25 м. Тук може да видите също и по-причудливи и по-рядко срещани карстови образувания като хеликтити – крехки кристали, които израстват в различни посоки, без да са съобразени със закона за земното притегляне, както и такива, наподобяващи морски корали.

Пещерата е неповторима за България с умело аранжираното си художествено осветление от сменящи цвета си светлини. Създаденото от човека подсилва ефекта и красотата на сътвореното от природата и ви запраща директно в Страната на приказките и всеки момент очаквате отнякъде да изскочи фея, елф или поне един динозавър.

"Венеца" се намира съвсем близо до село Орешец, област Видин, откъдето има указателни табели. Колите се оставят на специално обособен паркинг, а оттам имате още 10 минути пеша. Влиза се с екскурзовод на всеки кръгъл час, като мястото не е пригодено за хора в неравностойно положение, а страдащите от клаустрофобия едва ли ще се чувстват комфортно.

Копренски водопади

В Стара планина се намира най-популярният водопад в България – Райското пръскало, който се посещава дори от чуждестранни туристи. Има обаче една група водопади, която остава встрани от отъпканите пътеки, вероятно защото според едноименният туристически маршрут "Балканът" започва от връх Ком и завършва при нос Емине, пренебрегвайки напълно западния дял.

Отправна точка за трите Копренски водопада е хижа "Копрен", която се намира на 6 км по асфалтово шосе от село Копиловци, област Монтана. Оттук водопад Ланджин скок се достига за приблизително един час по кръгова пътека. Върви се срещу течението на реката под дебелата сянка на вековни широколистни гори, а навред се разстилат килими от здравец и пъплят мудни саламандри. Самият Ланджин скок има красив пад от около 15 метра. Пътеката продължава да набира височина и след водопада, докато достигне до по-открита поляна. Заслужава си да положите тези допълнителни усилия заради панорамната гледка към старопланинското било.

Най-лесно достъпен е водопад Дуршин скок. До него се стига за четвърт час по втората кръгова екопътека, започваща на 500 м преди хижа "Копрен", точно при бившия "Профилакториум". Водопадът е висок 10 метра и интересното при него е, че водата се спуска на две пресичащи се струи.

Изходна точка:

село Копиловци, на 34 км от гр. Монтана

Следващата част от пътеката е значително по-трудна и дълга и в много лошо състояние, на места напълно се губи. Почти всички стълби, парапети и мостчета са разрушени, а теренът е стръмен и хлъзгав. Подходяща е само за опитни планинари. Тя обаче ще ви отведе до най-високия водопад в региона – Водния скок, представляващ каскада от няколко пада с обща височина стотина метра. Преминава се и през същинско находище на боровинки. При това от околния лес лъха прохлада с дъх на древност – дърветата са същински гиганти, по-слабите са паднали долу и гният под плътен покров от наситенозелени мъхове, обхванали и подаващите се над земята скали. Малко са местата в България, излъчващи талкова осезаемо усещане за стара гора.

Ако сте запленени от красотата на околния пейзаж и искате да му се наслаждавате по-дълго, в района на хижа "Копрен" се предлагат няколко варианта за пренощуване, различаващи се по цена и комфорт.

Вкаменената гора

Вкаменената гора е уникален за България природен феномен и човек би предположил, че тя ще е популярна дестинация. Родопите обаче ревниво пазят това свое тайно местенце и то не е лесно за откриване. Дърветата са разпръснати по протежението на река Сапдере в местност, наричана от местните Габъз дере. На около 3 км от село Равен, община Момчилград, в посока село Биволяне точно на един остър ляв завой вдясно на пътя ще видите указателна табела. Разстоянието оттук до местността е около 2.5 км. Обозначената пътека ще ви преведе през борова горичка и ще ви изведе до билото, където има остатъци от стари каменни зидове. Тук маркировката свършва, но не се подвеждайте да поемете по утъпкания път, а следвайте каменните пирамидки и стрелки, които ще ви свалят в дола на реката.

Когато достигнете коритото на Сапдере, започнете да се оглеждате, защото дърветата не са маркирани по никакъв начин и ще трябва да ги откриете сами. Това внася един допълнителен елемент на приключение и откривателство, а първите намерени образци ще изтръгнат от вас възгласи на удивление. В напречното сечение на дънерите ясно се различават годишни кръгове. Гледаш го – дърво, пипаш го камък. Хвърля те в размисъл: "Това каменно дърво ли е или дървен камък?" Изведнъж онзи стар виц - "В близката далечина се белее черна точка. Това е млад старец, седнал на дървен камък...", вече не е чак толкова безсмислен.

Изходна точка:

село Равен, на 10 км от гр. Момчилград

Всъщност всичко е започнало преди 25-30 милиона години с изригването на един подводен вулкан, довел до процес на петрификацията. При него органичната материя на дървесината постепенно се заменя с отлагащи се минерали, като се запазва структурата на дървесния материал. При нашата "каменна гора" дърветата са прави, което се среща много рядко сред останалите фосилизирани гори по света.

Харман кая

Харман кая е един от най-мащабните праисторически скални култови комплекси в Родопите, а според проф. Васил Миков в подножието му личат останките на "най-големия тракийски град". Намира се край село Биволяне, в непосредствена близост до Вкаменената гора, и си заслужава отбивката, ако така или иначе вече сте в региона. Ще го достигнете, ако поемете по черния път, отбиващ вдясно около 1.5 км преди селото. Оттам имате 15 минути ходене.

За разлика от близките Татул и Перперикон тракийското светилище Харман кая е не толкова добре проучено и рекламирано, поради което тук липсват тълпите организирани туристи. Благодарение на това създаденият преди 4000 г. от траките скален култов мегакомплекс за векторно-хоризонтална астрономия е запазил онова рядко усещане за уникалност и мистицизъм.

Изходна точка:

село Биволяне, на 18 км от гр. Момчилград

Светилището е изградено на невисоко плато около естествена малка пещера, която изпълнявала функцията на вътрешно сакрално пространство. Във външното сакрално пространство са разположени основи на помещения, стълби, жертвени ями, олтари, басейни за пречиствания. В това пространство се намират и две изравнени в скалата площадки, едната с овална форма и 6 изсечени концентрични полукръга, а другата с почти кръгла форма и 11 концентрични полукръга. Според учените тези площадки най-вероятно са служели за измерване на годишния цикъл и за установяване на лятното и зимното слънцестоене.

Кромлехът край с. Долни Главанак

За тракийското светилище край село Долни Главанак е възприет келтският термин кромлех. Най-известен представител на този вид култови съоръжения е Стоунхендж в Англия. Българският кромлех е древно мегалитно съоръжение от ранножелязната епоха (VIII-VI век пр.Хр.), изградено от 15 пирамидални, грубо оформени вулканични камъка. Те са поставени директно върху скална основа и образуват неправилна окръжност с диаметър около 10 метра. Оградено пространство вероятно е било използвано за древни религиозни свещенодействия.

Мястото е рядко посещавано и има голяма вероятност да сте сами. Тишината и застиналият въздух те потапят в атмосфера отпреди 3000 години и те карат да се замислиш как ли са живели древните хора и какво ги е подтикнало да изградят такъв монумент.

Кромлехът е разположен на 2 км западно от село Долни Главанак, община Маджарово, област Хасково. До него има изградена екопътека с дължина около 500 м, която започва от информационен център на шосето между селата Долни Главанак и Тополово.

Изходна точка:

село Долни Главанак, на 35 км от гр. Харманли

Кромлехът край село Долни Главанак не е уникален за България. През 2002 г. при село Старо Железаре е открит още един, който е бил затрупан под могила. За съжаление обектът е бил разкопан от археолозите и впоследствие изоставен на произвола на ерозията и природните стихии. През 2017 г. всичките каменни стълбове бяха паднали, като повечето бяха разчупени. Така че, ако имате желание да посетите Стоунхендж, но нямате път към Албиона, вече знаете къде да отидете.

* Иван Панкев е пътешественик и фотограф. Предприемал е дълги пътешествия из Южна Америка, Азия и Нова Зеландия, обикалял е из Балканите и Близкия Изток. По време на тези пътувания изкачва най-високите върхове на Северна Африка, Понтийските планини и Армения, вр. Казбек (5047 м.) и вулкана Чачани (6057 м.) и пропътува 2500 км. с товарни лодки по р. Амазонка. Въпреки това твърди, че все още не е намерил по-хубаво място от България, и продължава ентусиазирано да изследва по-непознатите кътчета на нашата родина.

Негови кадри печелят две поредни години I-во място във фото-конкурса "Светът е география", а разказите му "Животът е в подробностите" (2016 г.) и "В края на деня" (2017 г.) печелят награди в конкурса за кратък разказ "Под върха", включително за "Най-добро перо".

Снимки и пътеписи от пътешествията му може да видите на www.ivanpankev.com

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Летен Light. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал