С децата (ми) през лятото

С децата (ми) през лятото

Местата и заниманията, които запълват лято на блогърката LaMartinia и нейните две дъщери

10217 прочитания

© Мария Илиева


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Летен Light. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Малко преди лятната ваканция идва на дневен ред онзи генерален въпрос, познат на всички ни: какво да правим с децата през тези почти четири месеца? Откъдето и да погледнем, времето е дълго и трудно за програмиране и запълване с активности, друг въпрос е дали изобщо трябва да подлагаме малките на строга организация и по време на лятната им почивка. Скоро попаднах на проучване, според което скучаенето при децата води до извънредно интересни решения, засилено въображение и придобиване на куп умения – комбинативност, изобретяване на игри и занимания, творческо мислене. Скуката невинаги е нещо лошо и деградивно, особено в натоварения детски график, винаги педантично разпределен по минути и дни.

Изборът ми да бъда на свободна практика, ненормирано работно време и шеф на себе си ми дава онази свобода, така ценна и особено важна в отношенията с децата – да бъдем заедно и да правим неща, които в графика 9 - 17 не биха били възможни.

Някои от местата и заниманията, които запълват нашето лято и които очакваме цяла зима:

На село

Голямата ми дъщеря Мартина (на 9 години) наскоро заяви с огромно изумление, че някои деца нямат село. За нея това е почти еретична мисъл, абстрактна и трудна за възприемане Повечето хора чакат с нетърпение морето, ние чакаме СЕЛО.

Какво толкова, някаква си селска къща, ще кажете Някаква, но всъщност много специална. Две години от моето собствено детство преминаха именно на това специално място и сантиментът явно се предава през поколения.

Смятам връзката със земята и селото за изключително важна за всяко дете, тези магически отношения между малкия човек и природата се отразяват и в характера, мирогледа и поведението в по-късна възраст. Дългите дни навън, вечерите на масата под звездите, катеренето по черешата, опитомяването на гъсеници, разходките до реката, скачането във вира, питката в пещта, току-що откъснатият домат от градината, гостите от сутрин до вечер, сбора в края на лятото, селският пазар в четвъртък, събирането на шума с гребло – все неща, които няма как да ти се случат в града.

На село човек се приземява, успокоява, очовечава, колкото по-отрано се случи това, толкова по-добре.

До вода

Независимо дали е река, язовир, частен водоем или просто гьол – и малки, и големи обичат водата, особено през лятото. Използваме всяка възможност да бъдем до място на открито, където можем да съчетаем риболов, игри, разходка и обяд на чист въздух. Отскоро имаме и пети член на семейството – кучето Ерик, така че за всички този тип забавления са подходящи и любими. Когато разполагаме с няколко часа, отскачаме наблизо за през деня, сами или с приятели. Ако пък имаме няколко свободни дни, с удоволствие се отбиваме до любими места в различни части на България. Има чудесни бюджетни решения за нощувка и храна, стига човек да поразрови мрежата и познатите си за препоръки.

В града

В града опциите лятото сякаш не са много, но винаги на разположение са парковете. Любима ни е частта от Южния парк зад музея "Земята и хората". Освен чиста, поддържана и красива тази зона се посещава от малко хора и дори в напрегнати дни, официални празници и през уикендите остава спокойна и напълно възможна за лежерни разходки, без да се налага да се бутате с влакчета, рикши, клоуни, понита и какво ли още не. Няма сергии и увеселителни съоръжения – още един плюс. Често там се празнуват детски рождени дни на някоя от поляните, хора играят федербал и петанк, опъват хамаци и ластици, свирят на ударни или правят йога – истински градски оазис на спокойствие и хармония.

Други от предпочитаните от нас места са парк "Заимов", Борисовата градина в горната си, по-дива част, парк "Врана" и парка на Военна академия – повече природа и липса на бира-скара, семки и сергии.

В последните години в София лятото става сцена за фестивали, концерти на открито и мероприятия по всякакви поводи, любим ни е A to JazZ фестивалът – пак в същия парк, съвсем близо до вкъщи, пълно е с приятни хора, чудна музика, приятели и познати, а организацията от година на година става все по-добра.

На Витоша

Истинска грехота е да имаме такава прекрасна планина на половин час разстояние от центъра на града, а да не я посещаваме. Разкошни пътеки и маршрути с различна трудност, чист въздух, красиви гледки и подходящи за пикник поляни – какво повече му трябва на човек. Истина е, че градският транспорт и инфраструктура не са оптималните, но има начини да се стигне до горе и без кола.

Любим маршрут ни е Алеята на билките от Златните мостове до хижа "Момина скала" (маркирана са близо 40 табели с мисли на Петър Димков) – лесна и полегата пътека, изключително приятна за разходка дори и със съвсем малки деца – 2-3-годишни. Поляната пред хижата е просторна, с люлки, пейки и маси, подходяща за всякакъв тип игри на открито. В самата хижа правят разкошен планински чай, а в горичката отзад е освен живописно и страшно прохладно и в най-топлите дни.

Друг маршрут, с малко по-висока трудност, но също изключително приятен и красив, е до Боянския водопад. Минавали сме го и с четиригодишно дете и 6-месечен бременен корем, така че не представлява кой знае какво предизвикателство.

Пикник където и да е

През лятото най-добър приятел ни е одеялото за пикник. С няколко готови неща или домашна храна, подходяща за консумация навън – винаги за децата е по-забавно да обядвате или закусвате навън, насред някоя китна поляна. После да се изтегнете на слънце, да поиграете на карти или федербал, да рисувате или да оцветявате, да си разказвате истории или да четете книжки.

Минипикници често правим в дивата част на Южния парк (откъм "Хладилника", съчетано с колелета или ролери за децата), в парка зад музея "Земята и хората", над Железница, Панчарево - около Гребната база, до някоя от хижите над Златните мостове или до частни водоеми около София, например този между Долни и Горни Богров (съчетано с риболов и разхождане на кучета от приюта "Фермата").

Из Европа

Децата пътуват с нас от съвсем малки, свикнали са с промяна на обстановката, нова храна и различни навици. Нямат проблем с адаптацията и с любопитство откриват всяко ново място, град или бряг. Доводът "Не взимаме децата, защото няма да помнят нищо от това пътуване" никога не е стоял пред нас, защото сме убедени, че това са навици и начин на живот, които се изграждат от съвсем малки – да свикваш лесно с различното, да проявяваш интерес, разбиране и толерантност, да си отворен към света.

Вече има доста изгодни оферти от различни нискотарифни авиокомпании, които могат да предложат европейски дестинации понякога на символични цени. Стига да планирате навреме, да знаете как да търсите оферти и да побирате багажа си в малки ръчни куфари, всичко вече е на една ръка разстояние.

AirBnb опциите за нощуване са ни любими, защото на цената на хотелска стая получавате апартамент с няколко спални или самостоятелна къща. Хем не се изнервяте между четири стени, хем живеете като местен.

Ако пък не ви се лети, наблизо има един куп съседски места за посещение с кола: Солун, Пирот, Синая, Букурещ, Белград, Кавала, др.

На море

Претъпканите плажове, партитата до малките часове, клубовете и огромният човекопоток останаха в миналото ни на необвързани. Откакто станахме родители, за нас е важно мястото за морска ваканция да бъде: без тълпи туристи; с добра, прясна, местна храна; чиста вода и плажове; повече природа, отколкото бетон; любезно обслужване.

Няма да крия, че Гърция е нашият фаворит за близка морска дестинация и истински рай за децата – спокойствие, зеленина, чистота. Любими са ни малките селца на хълмовете – заради прекрасната гледка към заливите, липсата на групи курортисти, автентичната местна обстановка, по-ниските цени и тишината. Като локации – Тасос, Лефкада и Лимнос, ако не ви се пътува с часове до по-далечните острови. Дори и в най-натоварените периоди можете да откриете спокойни места с нула процент напрежение.

Летни занимални и лагери

Летните забавления за деца в група също са чудесна опция на нормална цена. Много фирми и спортни клубове организират седмични занятия (понеделник - петък) на Витоша с техен транспорт и преподаватели. Децата се учат как да построят лагер, как да опънат палатка, да разпознават птици и насекоми, да си правят хвърчило с подръчни средства, да играят петанк и различни групови спортове. На въздух, с връстници, сред природата – перфектна опция за деца над 4 години. Групите се разпределят по възраст и интереси, а този тип лагери оставят незабравими приключенски спомени, всяка вечер слушате вълнуващи разкази и невероятни истории.

* Мария Илиева е създател на личния блог LaMartinia.com и портала за споделени лични истории Parentland.bg, автор на свободна практика, извор на идеи, с разностранни и непостоянни интереси, майка на две деца.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Летен Light. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Малко преди лятната ваканция идва на дневен ред онзи генерален въпрос, познат на всички ни: какво да правим с децата през тези почти четири месеца? Откъдето и да погледнем, времето е дълго и трудно за програмиране и запълване с активности, друг въпрос е дали изобщо трябва да подлагаме малките на строга организация и по време на лятната им почивка. Скоро попаднах на проучване, според което скучаенето при децата води до извънредно интересни решения, засилено въображение и придобиване на куп умения – комбинативност, изобретяване на игри и занимания, творческо мислене. Скуката невинаги е нещо лошо и деградивно, особено в натоварения детски график, винаги педантично разпределен по минути и дни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал