Широко разперени криле

Какво е усещанато да се реете с птиците и как да направите първите стъпки в парапланеризма

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Летен Light. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Култът към небето съществува поне откакто сме се научили да оставяме следи след себе си. Доказват го едни от най-старите пещерни изображения, като тези в Тиерадентро, Колумбия, например. През последните десетилетия, от средата на 50-те години, да имаш собствени криле се превръща от фантастика в реалност, а вече е толкова достъпно, че всеки може да полети по всяко време, независимо от пол и възраст. Парапланеризмът е един от най-лесните и безопасни начини да се издигнете с птиците и да видите Земята така, както предците ни са мечтали хилядолетия наред.

Промени в спортните парашути са дали началото на парапланеризма – част от безмоторната авиация, при която политате, като просто се отделите плавно от някой планински склон, точно като птица. "Парапланеризмът носи усещане за лекота. Да се лети е лесно – леки движения на тялото водят до живописни, красиви маневри с цялото крило. Най-важно е човек да подхожда с уважение и да установи органична връзка с парапланера. Това се постига не с талант, а с много упражнения. Тогава крилото се превръща в част от тялото ти, летенето става безопасно и можеш да се фокусираш върху удоволствието, вместо да се страхуваш. За мен е нещо като танц, след като се научиш да летиш, всичко става естествено, все едно си танцуваш, превръща се в инстинкт", казва Ясен Савов, неколкократен шампион, ментор и тандемен пилот.

Но дори да нямате професионални амбиции и мотивацията да отделите години от живота си, за да превърнете въздуха в свой дом, още утре можете да станете посетител. В България спортът става все по-популярен, с което броят на клубовете по парапланеризъм, а съответно и на инструкторите, постоянно расте. Най-популярната и леснодостъпна форма са т.нар. тандемни полети, при които летите с обучен пилот и не трябва да правите нищо, освен да се наслаждавате.

Как да започнете?

"Започнах да летя, когато бях на 15 години. Чух, че има човек, който може да ме научи, обадих се още същия ден, а на следващия полетях", разказва Ясен. Макар и рядко, други като Георги Станчев, който от няколко години е в състезателните среди, се захващат с това предизвикателство сами: "Вдъхнових се от приятел и разучих крилото му на равен терен. След това започнах да чета, да гледам клипове, да говоря с други парапланеристи. Първо се научих как да държа платното над главата си, а впоследствие направих първия си полет от нисък хълм. Може би попаднах на правилното място, при правилните хора, които ме приеха и ми помагаха. В началото не знаеш какво те очаква и не осъзнаваш опасностите – въздухът е безцветен, не можеш да го пипнеш и видиш. Във всяка авиация хората обикновено се страхуват от височината, но когато добиеш опит, разбираш, че тя всъщност те пази – дава ти време да реагираш. В началото ентусиазмът ми дойде от желанието да видя любимите си планини отгоре, а впоследствие започнах да се състезавам и да летя по определени задачи", спомня си Георги за своите първи стъпки. Въпреки че е навлязъл в парапланеризма сам, от перспективата на опита смята, че по-добрият и отговорен избор е да направите първия си полет с инструктор. Така ще можете да изпитате тръпката от летенето без пилотските грижи и ще прецените дали всъщност ви харесва да се реете сред облаците.

Важно е да изберете сертифициран, опитен инструктор, за да бъде максимално сигурно и приятно преживяването. Във форума SkyNomad можете да намерите много информация за учители, безопасност, екипировка, съвети за бъдещи и начинаещи пилоти, както и да се вдъхновите от историите на хора, които живеят във въздуха, и за летенето.

Още по-различно


Ако ви се иска да опитате по-нестандартна форма на летене, тези два варианта може да ви допаднат:


Speedriding: Микс от каране на ски и летене. Докато ските са на краката ви, крилото е част от гърба ви, като така едновременно прелитате и се спускате по склоновете.


Vol-Biv: Изкачвате се до някой склон, излитате и къмпингувате, където кацнете, като така преминавате дълги разстояния. Ник Нейненс е шампион по парапланеризъм и метеоролог по професия, който разказва, че vol-biv е един от най-трудните, но и най-вълнуващи нови спортове – никога не си сигурен какъв точно ще бъде маршрутът ти и къде ще попаднеш.

Ако ви хареса да имате криле, можете да се запишете на курс, при който ще получите теоретична подготовка, включително по метеорология и ориентиране, последвана от полети с различна височина и продължителност. Според Ясен самият курс отнема около 10 дни, а след това ставате все по-добри, като работите върху уменията си и връзката с крилото. Въпреки че първоначалната инвестиция за екипировка може да е в порядъка на няколко хиляди лева, след това разходи почти няма – необходимо е единствено да се изкачите до точката на излитане. Инструкторът може да ви ориентира сред голямото разнообразие от екипировка и да ви помогне да изберете правилната за вас. При парапланеризма всичко необходимо се събира в една раница, а колко голяма и тежка ще е тя зависи от личните ви предпочитания и физическа издръжливост. "Моята раница е 175 л – в нея буквално могат да се поберат двама души. Предпочитам да бъде по този начин, защото екипировката ми не се мачка. Тежи около 20 кг, но не възприемам теглото като нещо лошо – напротив, това е тренировка за тялото ми и съм щастлив, че съм в добра форма и мога да го нося", казва Георги.

Какво е усещането?

При парапланеризма не падате и нищо не ви дърпа. Вместо това използвате естествените природна сили като въздушни потоци, термични сили и топография на терена, за да прелитате от облак на облак. Точно защото принципът е толкова естествен и близък до природата, парапланеристите често буквално се превръщат в част от ятото и летят с птиците. Да преодолееш гравитацията обаче не е лесно: "Полетът е комплексно начинание, за което се изискват много умения и решения. Затова често се сравнява с шахмата – все едно летим върху дъската и всяко преместване води до последствия. Освен това парапланерът те калява и те кара да осъзнаеш, че природата е могъща сила, пред която си много малък", разказва Георги. И допълва: "Един полет може да ти даде цяла палитра от емоции – от това да е релаксиращо и изумително красиво до много страшно и дори опасно, ако не знаеш как да се справяш с неочаквани събития. За всеки тип авиация най-критичните моменти са излитането и кацането – аз самият съм си чупил ръка на излитане, а веднъж при кацане висях 6 часа на едно дърво."

Да полетите със собствени криле е не само удоволствие и екстремно преживяване, но и напомня за това колко ценна е чистата природа: "Веднъж хванах възходящ въздушен поток (наричаме го термика), който явно беше минал през градското бунище, и изведнъж се оказах заобиколен от стотици найлонови торбички. От една страна, беше красиво и цветно, но от друга, е изумително, че боклукът ни достига дори до най-чистите места", споделя Георги.

Усещането за самия полет, както и психологическата бариера, която човек трябва да премине, за да излезе от зоната си на комфорт, са много индивидуални параметри. И все пак изглежда трудно да не се влюбите в летенето: "Харесва ми да се чувствам като картограф и постепенно да запълвам квадратчета от картата, да изследвам България и света отгоре, все по-подробно. Да виждам нови места от различни ъгли и посоки. Парапланерът ми помага да разбера страната си от една много вълнуваща гледна точка и затова ми харесва да практикувам тандемни полети - да помагам на други хора също да се докоснат до това преживяване."

Кога и къде

Най-подходящият летателен период в България е от април до септември, а когато тук стане студено, запалените пилоти отлитат на юг. В раздела Leonardo на форума SkyNomad можете да разгледате различни стартови места в България и Европа. Освен тях това са някои от любимите международни локации на парапланеристите:

Доломити, Италия: Популярна ски дестинация, която през лятото се използва за парапланеризъм. Прелитате около стръмни скали и най-високата алпийска поляна в Европа.

Френски Алпи: През лятото ски курортите се превръщат в прекрасно място за парапланеризъм, където да прелетите над най-голямата европейска планинска верига. Според Ясен, който през 2012 г. печели Европейския шампионат по парапланеризъм, провел се именно в Алпите, това е едно от най-подходящите места за състезания.

Олюдениз, Турция: Излитате от планината, прелитате през лагуната и кацате на плажа. Условията често са благоприятни, поради което е любима дестинация за парапланеристите.

Рио де Жанейро, Бразилия: "Това е едно от най-фотогеничните места, на които съм летял – има океан, джунгла, бетонни монолити, фавела, лъскав квартал – и виждаш всичко това накуп, отвисоко", така Ясен Савов обяснява защо Рио е сред класациите за най-добри летателни точки.

Aннапура, Непал: Непал и без това е интересна дестинация, пълна с културни забележителности, контрасти и впечатляваща природа. Когато добавим добрите условия за летене и изгодните предложения за самолетни билети от Европа, се превръща в изкушаващ вариант.

Събития

Това лято в България ще се проведат няколко интересни събития, свързани с парапланеризма. Независимо дали вече сте пробвали своите криле, или тепърва обмисляте да се впуснете в това приключение, на тези места ще се доближите до спорта и ще можете да поговорите с професионалисти:

Kongur Air Fest 2018 (29 юни – 1 юли): Пред хижа Беласица, Петрич, екстремните спортове ще се съчетаят със своя естествен партньор – природата.

Фестивал на екстремните спортове (30 юни – 1 юли): В село Добростан, близо до Асеновград, фестивалът ще съчетае екстремните спортове със забавления за деца, музика и посрещане на изгрева.

BenFly Shumen XC Open 2018 (22 – 28 юли): Състезание, което събира хора от всички краища на страната в едни от най-добрите летателни условия, а атмосферата е приятелска.

Czech Open 2018, Сопот (4 – 10 август): Сопот е едно от най-популярните места за парапланеризъм в България, а в случая стартът на състезанието ще бъде от местност Беклемето.

Bulgaria & Polish Open 2018 (11 – 17 август): Български национален аероклуб и Полски аероклуб си партнират за това интересно събитие.

2018 World Cup (18 – 25 август): Един от кръговете на Световната купа ще се проведе у нас – в Сопот, а останалите ще бъдат в Австралия, Бразилия, Италия и Турция.

Още от Капитал

Как ще живеем заедно

Как ще живеем заедно