Особености на черноморския риболов

Кратко ръководство за живота на попчето, скорпида, барбуна, заргана и други местни видове риба

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Летен Light. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Когато за първи път опитах веяно филе от акула, оваляно с червен пипер, сигурно съм бил на десет. Правеше го дядо ми Никола в Несебър. Той беше рибар и тази иновация тогава се струваше странна на всички. Черноморската акула през 70-те не представляваше интерес за никого, морето вреше от всякакъв вид риба. Дългото й около метър и нещо тяло се изхвърляше от хората от риболовните кораби на кея, откъдето всъщност я прибираше дядо Кочо, режеше я на ивици и я оставяше да се суши. Повече от 40 години по-късно сушеното филе от акула се смята за деликатес в България, а в менютата на морските ресторанти котлетът от месото на тази риба заема заслуженото си място.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал