Особености на черноморския риболов

Кратко ръководство за живота на попчето, скорпида, барбуна, заргана и други местни видове риба

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Летен Light. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Когато за първи път опитах веяно филе от акула, оваляно с червен пипер, сигурно съм бил на десет. Правеше го дядо ми Никола в Несебър. Той беше рибар и тази иновация тогава се струваше странна на всички. Черноморската акула през 70-те не представляваше интерес за никого, морето вреше от всякакъв вид риба. Дългото й около метър и нещо тяло се изхвърляше от хората от риболовните кораби на кея, откъдето всъщност я прибираше дядо Кочо, режеше я на ивици и я оставяше да се суши. Повече от 40 години по-късно сушеното филе от акула се смята за деликатес в България, а в менютата на морските ресторанти котлетът от месото на тази риба заема заслуженото си място.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dberov avatar :-P
    d.berov
    • - 1
    • + 1

    "Рибари обясняват, че мъжкият трябва да кисне в мляко поне 6 часа, за да се избегне натрапчивият мирис, тъй като нямал отделителна система."
    Капитал, несериозни неща пишете, освен да 'питате рибарите', можехте и да се обърнете към хората, които наистина знаят нещо за физиологията на рибите, немалко биолози и ихтиолози има в България...
    Няма животни без отделителна система..

    Нередност?
  • 2
    inspektora avatar :-|
    inspektora
    • + 3

    Капитал, снимката, която сте сложили за попче, не е попче. Има известна прилика, но е съвсем друга риба.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал