Великата красота
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Великата красота

Великата красота

Тенденциите на световната арт сцена през 2019 г.

1096 прочитания

През 1676 година в писмо до своя колега английският физик и изобретател Робърт Хук, Исак Нютон добавя фраза, която в настоящия момент му съперничи по популярност. Именно тя определя тенденциите на световната арт сцена през тази година, защото голяма част от музеите и галериите акцентират на провокативната среща между артистичните поколения и техните послания. "Ако виждах по-далеч от другите, то е, защото стоях на раменете на гиганти", коментира постиженията си Исак Нютон като отдава заслуженото на учените и откритията им преди него. Подобно отдаване на заслужено възхищение, вдъхновение и респект се случва в тазгодишния арт афиш с няколко мащабни експозиции, за които светът заговори още миналата година.

Шифърът на Леонардо

500 години от смъртта на италианския гений са официалният повод в няколко световни посоки да се организират мащабни ретроспективи, посветени на създателят на шедьоври като "Мона Лиза" и "Тайната вечеря". Най-близката до София бе грандиозно арт пространство – старото депо OSY в Атина, където до 30 март можеше да се види изложбата "Леонардо да Винчи – 500 години от смъртта на гения" . Няколко месеца по-късно щафетата поема парижкият Лувър, който организира експозицията "Леонардо да Винчи" (24 октомври – 24 февруари 2020), в която сред основните акценти са 72 от рисунките на гениалния майстор от Ренесанса – временен заем от личната колекция на създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс. Безценните оригинали на Леонардо стават негова собственост през 1994-та срещу 39 милиона долара. Успоредно с изложбата в Лувъра Бъкингамския дворец показва над 500 рисунки на Да Винчи, които са част от Кралската колекция. В ретроспективата са включени и 144 рисунки от личната колекция на Кралицата, както и 500 картини, закупени от времето на крал Чарлз II. Експозииции с картини на Леонардо ще се покажат в Милано – Castello Sforzesco (16 май – 18 август), и "Голата Мона Лиза" – Domaine de Chantilly, Шантили (1 юни – 6 октомври).

Нощ в музея

О ще една годишнина, този път свързана с холандския художник Рембранд, е поводът да се организират няколко мащабни ретроспективи в различни точки на света. Амстердам, Мюнхен, Виена, Лондон и Абу Даби са домакините на изложби, вдъхновени от холандския майстор и влиянието му върху златната холандска школа (темата на изложбата в Лувъра, Абу Даби – 14 февруари – 29 май), артистичния диалог с Веласкес (топ експозиция на Rijksmuseum, Амстердам, 11 октомври – 19 януари 2020), както и изложбата "Рембранд" в музея Ashmolean в Оксфорд, която се откри на 27 февруари и продължава до 9 февурари 2020). Именно музеят в Оксфорд, първият университетски музей, който отваря врати през 1908 с колекцията на английския политик, антиквар и алхимик Елиас Ашмол, прави връзката между старите майстори и съвременните художници, които "стъпват на раменете на гиганти" и интерпретират по свой начин завещаното от тях. Успоредно с мащабната ретроспектива, посветена на Рембранд, музеят в Оксфорд представя изложба на американския артист Джеф Кунс, който преди няколко години скандализира арт познавачите с лимитирана колекция за модния гигант "Луи Вюитон", като използва някои от най-прочутите картини на Ван Гог, Леонардо, Рубенс, Фрагонар и Тициан, които използва като щампи върху луксозната продукция на LV.

Скандален, провокативен и арогантен, така някои от критиците коментират изказванията на Джеф Кунс, който веднъж се сравни с Франсис Пикабия, а студиото си – със студиото на Рафаел. През последните години в работата му се забелязва като тенденция присъствието на препракти към платна от големите майстори на живописта, но изложбата в музея Ashmolean е в друга посока – скулптури на божества от старогръцката митология, интерпретирани отново в стила на Кунс. "Винаги съм подхождал много интуитивно като артист. Интересуват ме и тялото, и духът – не правя строго разграничение между тях, защото истината е, че ние не сме само тяло или само дух, а дух в тяло!" Изложбата "Джеф Кунс в музея Ashmolean" продължава до 9 юни и се радва на голям интерес, който донякъде надминава посещенията в същия музей на изложбата на Рембранд, коментират от пресофиса в Оксфорд.

И докато Кунс използва шедьоврите на Ренесанса само като вдъхновение, жителите и посетителите на американската столица ще имат шанса да видят най-доброто от един от основните артисти в този период – Тинторето. Експозицията "Тинторето – артистът на ренесансова Венеция" гостува на националната галерия във Вашингтон до 7 юли, а поводът е 500 години от рождението на Якобо Робусти, известен още като Малкия бояджия – Тинторето (баща му е бояджията Джовани Батиста). Рисунките на венецианския майстор са представени в две изложби – "Рисунки във Венеция" и "Венециански принтове от времето на Тинторето".

Френска връзка

Още един от големите майстори на четката, но от друг период и националност, представя "Гран Пале" в Париж. Ретроспективата на френския художник Тулуз Лотрек (9 октомври – 27 януари 2020 г.), представител на постимпресионизма, се организира 25 години след подобна изложба, която показва най-доброто от наследника на граф Алфонс дьо Тулуз Лотрек – Анри. Въпреки че живее само 36 години, зад гърба си Тулуз Лотрек оставя 737 картини, 275 акварела, 369 литографии и над 5000 скици. Не толкова продуктивна в работата си, но атрактивна и противоречива е звездата в друга дългоочаквана парижка експозиция, този път в центъра "Помпиду".

И зложбата, вдъхновена от една от партньорките на Пабло Пикасо – Дора Маар, се открива на 5 юни и продължава до 29 юли. Кураторите са подбрали най-доброто от френската фотографка, художничка и поетеса, която се ражда в семейството на хърватски архитект и френска аристократка. Призната за една от красавиците в кръга на парижките сюрреалисти, Дора Маар е сред най-големите и ценни трофеи в любовната колекция на Пабло Пикасо, както и вдъхновение за много от прочутите му картини. Много преди майката на децата му Палома и Клод Пикасо – художничката Франсоаз Жило, да опише демоничната страна на Пикасо в книгата "Да напуснеш Пикасо", Дора Маар оставя в наследството си някои ценни писма и поеми, в които загатва за трудните мигове от съвместния им живот.

О ще една от грандамите на сюрреализма е в центъра на голяма ретроспектива, организирана от лондонската галерия "Тейт". Американската художничка Доротеа Маргарет Танинг грабва окото и вниманието на германския художник, скулптор, поет и двигател на движението "Дада" Макс Ернст с впечатляващия си автопортрет "Пеперудата" (1942 г.). Две години по-късно двамата са вече семейство и започват своеобразна артистична надпревара, в която се преплитат любимите им теми – желание, сексуалност, сънища, психоанализа. Независима и продуктивна, Доротеа Танинг твори почти до последния си дъх. Издава последната си стихосбирка Coming to That, когато е на 101 години. Ретроспективата "Доротеа Танинг" (27 февруари – 9 юни) в "Тейт" се организира съвместно с музейния център "Кралица София" в Мадрид и показва над 100 картини от продължилия 70 десетилетия активен артистичен живот. Сред многобройните почитатели на Танинг е британката Трейси Емин, която е в центъра на изложбата A Fortnight of Tears (до 7 април), в лондонската галерия White Cube Bermondsey. Интуитивна, интимна, изненадваща с липсата на ограничения в споделянето на лични истории, Трейси Емин използва живота си не само като вдъхновение, но и като основна тема в работата си. Любовни разочарования, изнасилване в юношеството, властна майка, драматични интимни преживявания – миксът от лирични отклонения в артистичните ù послания е като изненадващ коктейл – с хубаво, но стряскащо начало и последвали нотки на горчивина, вълнение, ентусиазъм, страст и отхвърляне. Кривата на артистичните ù изповеди е изпълнена с противоречия, каквито са и реакциите на публиката.

Някои я боготворят, а други отхвърлят. "Това е характерно за големите артисти, защото Трейси Емин без съмнение е една от тях!", казва Джей Джоплинг, създателят на галерията White Cube в Лондон. И докато Трейси Емин получава признание още с първите си артистични опити, спътницата на Джаксън Полък – Лий Краснър, не се радва на такова щастие приживе. Изпълненият с финансови трудности, скандали и изневери интимен живот с Полък, който се отразява като теми в артистичната ù работа, намира отражение в първата от 50 години европейска ретроспектива на американската художничка в Barbican Art Gallery, в Лондон. Изложбата, която събира над 100 платна на Краснър, се открива на 30 май и продължава до 1 септември.

През 1676 година в писмо до своя колега английският физик и изобретател Робърт Хук, Исак Нютон добавя фраза, която в настоящия момент му съперничи по популярност. Именно тя определя тенденциите на световната арт сцена през тази година, защото голяма част от музеите и галериите акцентират на провокативната среща между артистичните поколения и техните послания. "Ако виждах по-далеч от другите, то е, защото стоях на раменете на гиганти", коментира постиженията си Исак Нютон като отдава заслуженото на учените и откритията им преди него. Подобно отдаване на заслужено възхищение, вдъхновение и респект се случва в тазгодишния арт афиш с няколко мащабни експозиции, за които светът заговори още миналата година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Invisalign

Invisalign

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK