Като непрочетена книга
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Като непрочетена книга

В България годишно се издават между 4 и 6 млн. книги и това при средна цена от 12 - 15 лв. на книга прави пазар от 50 - 60 млн. лв.

Като непрочетена книга

Издателският бизнес все още не е разгърнал пълния си потенциал

Калина Горанова
4415 прочитания

В България годишно се издават между 4 и 6 млн. книги и това при средна цена от 12 - 15 лв. на книга прави пазар от 50 - 60 млн. лв.


Историите на младия магьосник Хари Потър, съвсем не на магия, бяха отпечатани в стотици милиони копия по целия свят. България не беше изключение и само първата книга от поредицата "Хари Потър и философският камък", издавана от "Егмонт България", има общ тираж с преиздаванията над 100 хил. броя.

Подобни бестселъри обаче са по-скоро изключение за българския пазар на книги. Така например една от най-големите вериги - "Пингвините", която разполагаше с почти 40 обекта, затвори преди няколко години, като тогава от компанията обясниха, че намалялото потребление, особено в малките градове, е довело до генерирането на загуби, които софийските обекти не са можели да компенсират. От отчетите на големите сред издателите се вижда, че само четири имат приходи от над 5 млн. лв. за 2014 г., а в челните позиции с малко изключения са специализираните в издаването на учебници. Едновременно с това според издатели българският вкус към четивата по-често се различава от средноевропейския и има автори, феномени в световен мащаб, които тук остават недооценени.

Пазарът на книги и книгоиздаването обаче не се изчерпват само с четива за самопомощ, обещаващи цялостна трансформация или минимум бляскава кариера, вампирски истории и световни конспирации. Макар и с малко, той расте ежегодно от 5-6 години насам. Въпреки по-малките приходи на издателствата бизнесът е пъстър, като според неговите представители по-доброто предстои, като има много добри автори за издаване и откриване.

От тиражите на Толстой до...

В края на 80-те и началото на 90-те години средните тиражи на едно заглавие се движат от порядъка на 10 - 12 хил. бройки, а някои от големите заглавия, като "Война и мир" например, спокойно биха могли да се конкурират с успеха на "Хари Потър" с по 300 хил. тираж, разказват издатели. С промените на съвременния свят обаче настъпват и изменения в издаването и четенето. Сега средният тираж е по 560 броя, като по думите на издатели продължава да пада, но с малко. Отново в социализма на човек са се падали по 7-8 книги, а сега на един българин се пада по 0.6. Това прави между 4 и 6 млн. книги годишно и при средна цена от 12 - 15 лв. на книга е пазар от 50 - 60 млн. лв. на година. Колкото до издателствата, пак в социалистическа България има 27 държавни - 25 от тях в София и по едно във Варна и Пловдив. За разлика от тиражите и бройката на книгите, които са се свили драстично, при издателствата нещата са обърнати. Броят им сега е 1200. Около 1030 от тях обаче издават между 1 и 10 книги годишно. Т.е. и на този пазар важи правилото 80/20, а именно, че 80% от работата се върши от 20% от играчите.

Не всички тенденции на пазара на книги обаче са негативни. От няколко години насам расте броят на заглавията, издавани на година, т.е. читателите имат все по-голям избор в полето на литературата. Докато през 2009 г. броят на новите книги за четене на пазара е 5500, през 2015 г. те са били 9 хил. Това отчасти се дължи на промяната при предлагането, като сергиите, характерни за 90-те, отстъпиха място на някои големи вериги книжарници. От издателство "Колибри" обясняват, че по-голямата част от продажбите минават през големите играчи на книжния пазар. Това са "Хеликон", Ciela, Booktrading, Orange. Останало минава през по-малките книжарници, като за разлика от пазара на бързооборотните стоки, където големите вериги навлязоха масирано, при книжната търговия уютът на малките обекти беше запазен.

Електронното четене също все още не се отразява драстично и толкова бързо на пазара на печатни книги. По данни на издатели в България то заема едва 4%. Толкова е и средният процент за Европа, като той се влияе от отношението към книгата, формирано в отделните общества. Така във Франция в електронен вариант се четат едва под 1% от книгите, във Финландия - 10%, докато в родината на Amazon САЩ процентът скача на над 30.

Когато стоката е мисия

За разлика от другите сектори, където, за да започнеш да произвеждаш, са ти необходими машини, при издателския бизнес първоначалната инвестиция е в заглавия и оборотен капитал. Причината е, че книгите се продават бавно и трябва голяма съвкупност от активни заглавия, за да има редовни приходи и оперативен поток. "Активните заглавия трябва да са поне 50 - 60 на брой", разказват от бранша, като обикновено е необходимо да имаш поне десетина силни заглавия, които да изнесат на гърба си всички останали. Най-силният актив безспорно е добрата палитра от автори, като, за да издадеш чужд автор, обикновено трябва да преминеш през търг и да предложиш най-добрата оферта. Впоследствие обаче в бизнеса с книгоиздаването много рядко издателство може да загуби вече издаден писател при публикуването на следващата му книга. В полето на разходите в този бизнес основната част от тях, между 35 и 40%, отиват за разпространение на книгата, докато преди развитието на търговската мрежа преди 20 години делът е бил около 20%. Производствените разходи като хартия, печат, редакция, корекция, предпечат, илюстрации обикновено са между 8 и 15%. За авторски права отиват 7-8% при издаването на чужди автори и 15 - 20% при издаването на български. Разходите за превод зависят от дебелината на книгата и тиража, но обикновено излизат между 15 и 18%. Основният риск също се носи от издателя, тъй като той получава парите си след крайната реализация на книгата, а безплатните копия обикновено са около 10% от тиража. На нивото на несигурността влияе и профилът на издателствата. Българската литература например е много по-рискова от издаването на чужди автори, смята Манол Пейков, като пловдивското издателство "Жанет 45" е едно от първите, които залагат много на издаването на съвременни български автори. В историята си, която започва през 1989 г. то е издало над 1000 български заглавия и около 200 чужди. Издателството обаче никога не се е притеснявало да издава млади автори и дебютанти, като Манол Пейков казва: "За мен книгата не може да бъде стока, тя е мисия." От издателството излизат между 90 и 100 заглавия на година и това го нарежда в топ 15 в сектора. Пейков обаче смята, че най-вълнуващите заглавия излизат от малките издателства, които не гледат по чисто бизнес начин на работата си.

Заемането на определена ниша на пазара също е добра бизнес стратегия и прави дадено издателство разпознаваемо. "Егмонт България" е лидерът при детските книги. Издателска къща "Бард" е силна във фантастиката, трилърите и криминалната литература. Създадено през 1990 г., "Колибри" пък се асоциира с издаването на съвременна литература и т.н.

В книгата на големите

На първо място в списъка на издателствата на база приходи е "Просвета - София", което е фокусирано върху учебниците. Мажоритарен собственик на капитала на дружеството е Йонка Томова. Приходите на компанията за 2014 г. са 26.5 млн. лв. и компанията отбелязва голям ръст, като през 2013 г. те са били двойно по-малко - 13.6 млн. лв. При пазара на учебници нещата, разбира се, се диктуват от държавата. От известно време от "Просвета - София" отчитат, че се е оформила тенденцията пазарът на учебници и на учебни помагала да се специализира, като голяма част от издателствата са се отказали да участват с проекти в процедурите на Министерството на образованието и науката (МОН). От издателския бизнес това е най-регулираната зона - държавата одобрява кои учебници да се ползват и ги плаща за децата от първи до седми клас. Училищата избират по коя програма ще работят и съответно поръчват учебниците на съответното издателство.

Основните конкуренти в този сегмент са "Булвест 2000" и "Анубис", като собствениците на "Анубис" и "Булвест 2000" обединиха бизнеса си през 2007 г., но запазиха отделните издателства като търговски марки. През 2013 г. германското издателство Klett Lernen und Information придоби участие в "Анубис" и "Булвест 2000", като останалите дялове и в двете дружества си поделят физическите лица Владимир Топенчаров, Явор Стефанов и Николай Табаков. В началото на тази година германската компания придоби по-голям контрол върху компаниите като втори етап от многостепенната сделка. По отделни предмети от "Просвета - София" отчитат, че успехи бележат и други издателства, като "Архимед" по математика, "Летера" по чужди езици, "Бит и техника" - по домашна техника и икономика. На пазара на помагала пък се наблюдава масирана инвазия на малки издателства, които се специализират в определен сегмент, като "Кронос", "Коала прес", "Скорпио ВИ", "Домино".

На второ място в класацията по размер на приходите се нарежда акционерното дружество "Сиела Норма". Приходите на компанията за 2014 г. са 22.1 млн. лв. Тя обаче съчетава голям набор от дейности. Създадена е през 1991 г. като компания за бизнес консултации, издател на наръчници в областта на правото и правноинформационни системи. Сиела разработва информационни продукти, поддържащи актуални и в архив нормативни документи и текстовете на българското и европейското законодателство и др. От 2006 г. става производител и доставчик на софтуерни услуги и предоставя справочен и правен софтуер. Компанията е ангажирана с всички големи проекти на българското електронно правителство, в това число и с интеграционната система за електронно правителство, портала на националния Търговски регистър, дигитално въвеждане на националния Търговски регистър, портал и база данни, отнасящи се до решения на българските съдилища, система за мениджмънт на човешките ресурси, система за съдиите и др. По отношение на издателския бизнес "Сиела" е най-големият издател на специализирана, икономическа, художествена и т.н. литература, като на година издава над 250 заглавия. Развива собствена печатна и търговска дейност, компанията е вертикално интегрирана и има една от най-големите вериги книжарници в страната.

Историите на младия магьосник Хари Потър, съвсем не на магия, бяха отпечатани в стотици милиони копия по целия свят. България не беше изключение и само първата книга от поредицата "Хари Потър и философският камък", издавана от "Егмонт България", има общ тираж с преиздаванията над 100 хил. броя.

Подобни бестселъри обаче са по-скоро изключение за българския пазар на книги. Така например една от най-големите вериги - "Пингвините", която разполагаше с почти 40 обекта, затвори преди няколко години, като тогава от компанията обясниха, че намалялото потребление, особено в малките градове, е довело до генерирането на загуби, които софийските обекти не са можели да компенсират. От отчетите на големите сред издателите се вижда, че само четири имат приходи от над 5 млн. лв. за 2014 г., а в челните позиции с малко изключения са специализираните в издаването на учебници. Едновременно с това според издатели българският вкус към четивата по-често се различава от средноевропейския и има автори, феномени в световен мащаб, които тук остават недооценени.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK