Професия: Специалист по интернет на нещата (Internet of Things)

Капитал

Професия: Специалист по интернет на нещата (Internet of Things)

За професията разказва Евгения Петкова, експерт в дирекция "Конвергентни мрежи и услуги" в "А1 България"

Йоан Запрянов
26347 прочитания

Капитал

© Надежда Чипева


Т.нар. интернет на нещата (Internet of Things) е последно поколение развитие на технологията, чиято цел е да свърже "умните" устройства, част от ежедневието ни, за да направи живота ни по-лесен и удобен. Така например вече е възможно да контролираме домакинските си уреди от дистанция, само с помощта на мобилния си телефон. Има "умни" термостати, гривни, часовници, маратонки, автомобили, хладилници, перални и дори четки за зъби, които да могат да предават различни данни на потребителите онлайн. С други думи, идеята на IoT технологията е да сложи край на развитието на технологиите поотделно, като свърже всичко с интернет и им даде възможността да бъдат използвани като част от мрежата. Така те ще могат да работят в синхрон, без нужда от постоянна човешка намеса и много по-ефективно, отколкото ако трябва да бъдат синхронизирани ръчно и на място.

IoT вече се използва и в много по-мащабни проекти, например в градска среда за контрол на уличното осветление или в машиностроенето, където оборудването става все "по-самостоятелно". И при това този тип технология тепърва ще разширява приложението си. Затова и специализацията в тази област е не само любопитна, но и перспективна за кариерно развитие. Като всяка технологична професия и тук е важно да имате познания в сфери като информационни технологии и машиностроене, така че това е и образованието, към което да се насочите. Разбира се, в интернет могат да бъдат намерени и източници за самообучение на тема интернет на нещата, като например https://www.gsma.com/iot/, http://mqtt.org/tag/mqtt-sn или

https://www.omaspecworks.org/what-is-oma-specworks/iot/lightweight-m2m-lwm2m/.

Повече за професията разказва

Евгения Петкова, експерт в дирекция "Конвергентни мрежи и услуги" в "А1 България"

Евгения Петкова участва активно в проекти, свързани с IoT (интернет на нещата), виртуални решения в радиомрежата, както и планирането на бъдещата 5G свързаност. Преди да започне работа в мобилния оператор "А1 България", е работила по създаването на мрежата на "Мобиком" и "Вивател" (днес "Виваком"). Била е част и от екипа на Ericsson, в представителствата на компанията в България и Германия.

По образование Евгения Петкова е инженер. Завършила е "Автоматика" в Технически университет - София, както и семестриално "Мениджмънт в телекомуникациите" в Нов български университет. Притежава и два сертификата за управление на проекти – Prince2 и ITIL.

Моята професия

Интернет на нещата (Internet of Things) е най-голямата промяна, която се очаква да обхване всички области от живота ни. Опитвайки се да направим живота си по-лесен и спокоен, ние се нуждаем именно от подобни решения. Това е технология, която ще позволи устройства, който употребяваме ежедневно, наред с всякакви предмети и джаджи, да се свързват към интернет. Така те ще могат да събират и обменят данни помежду си. Данните ще се обработват за целите на различни приложения, свързани с всеки от нас и с ежедневната ни работа във всяка област, ще се съпоставят и ще се подлагат на статистически анализи.

Моята професия за мен е една вселена от възможности. Ежедневно се потапям в безкрайността и многообразието от идеи, решения и предизвикателства на проектите ни. Това провокира у мен огромно желание за нови знания, за развитие, усъвършенстване и търсене на различни начини за реализиране на идеите.

Моето образование

Завършила съм "Автоматика" в ТУ, както и семестриално "Мениджмънт в телекомуникациите" в НБУ. Притежавам и два сертификата за управление на проекти – Prince2 и ITIL. Не съм сигурна кое е по-ценно за мен от това, което ми даде университетът – самите знания или стремежът към тях. Липсата на интернет по това време и ограничените източници на информация като че ли засилваха желанието у мен за знания. Харесваха ми предметите, свързани с програмиране и математика. Те са в основата на логиката, а тя е в основата на всичко останало. Затова още тогава разбрах, че трябва да търся логика във всичко.

Моят път дотук

Работя в сферата на телекомуникациите, откакто се помня. Започнах работа преди 20 години в първия мобилен оператор "Мобиком". Участвах в изграждането на мрежата на "Вивател". Била съм и част от екипа на един от основните производители на телекомуникационно оборудване – Ericsson, в представителствата му в България и Германия. А сега се наслаждавам на работата си в "А1 България".

Всяка компания, в която съм работила, ми е дала както възможност да се обучавам, да трупам и надграждам опит, така и част от своя дух и култура. Ако трябваше да избирам отново стъпките на кариерно развитие, бих изминала същия път.

Моите задачи и отговорности

Намирането на оптимално и цялостно решение за конкретно приложение в IoT сферата предполага сложни анализи и действия. Обичайно един проект започва с анализ и осмисляне на идеята, като се задълбочаваме в нейната конкретика. Именно това се явява и едно от основните ни предизвикателства, защото разнообразието от приложения в IoT сферата не са само в нашия бит и непосредствения свят около нас ("умни" домове, "умни" градове), а тази "интелигентност" се търси и в областите на автомобилната и машинна индустрия, аграрната икономика и земеделие, битовите услуги за потребление, здравеопазването, транспортния и логистичния бизнес, опазването на околната среда, пътната инфраструктура, системите за наблюдение и сигурност, сметосъбирането, и други доста интересни и в някои случаи дори нетривиални области на икономиката и потреблението.

Следваща стъпка е процесът на намиране на партньори за разработването на сензори и датчици с необходимите характеристики за конкретното приложение и свързването им посредством NB-IoT ( Narrowband-IoT) мрежата на А1. Следва разработката на приложения, които да обработват и визуализират събраните данни. Последната стъпка е интегриране и тестване на конкретното решение от край до край.

Професията ми дава широк спектър от възможности, защото "А1 България" е за момента единственият оператор в България с изградена мрежа, която предлага технологията NB-IoT. Чрез нея през април тази година в община Монтана ние показахме част от реално работещи решения за "умно" улично осветление, "умно" отчитане на показатели на въздуха и сметосъбиране.

Моите предизвикателства

Многообразието на приложенията на IoT технологията предполага необходимостта от познания в почти всички сфери от заобикалящия ни свят. Вникването в същността и в детайлите на конкретно приложение е от съществено значение за изготвянето и реализирането на адекватно решение от наша страна. Истинско предизвикателство е понякога да навлезеш в детайли за методите, използвани при отглеждането на пчелите, или за състава на почвите или за основни характеристики на консумация при водоподаването, но пък е много интересно.

Моето удовлетворение

Идвам сутрин на работа с желание, защото знам, че ме очаква нещо ново, било то задача, среща, предизвикателство или решение. Динамиката и разнообразието в моята професия са моят двигател. Удовлетворението от добре свършената работа ми дава мотивация и ме зарежда с ентусиазъм. Усещането за доказан професионализъм и спечелено доверие от партньори, клиенти и колеги е невероятно. Екипната работа и подкрепата, която получавам от колегите, ми вдъхват увереност и провокират у мен желание да направя и невъзможното възможно. Доволна съм и от възможността да участвам в процеса за утвърждаването на една нова технология като IoT, да допринасям за реализирането и доказването ѝ като успешна.

Заплатата

Възнаграждението не се определя еднозначно и зависи от фактори като опит, ниво на компетентност и постигнати резултати. За мен по-важно е то да бъде заслужено.

Моите планове за развитие

Намирам се в моята си точка на кариерна еволюция, движа се в своя ритъм и излъчвам на своята честота и получавам своя собствен опит, уча се от грешките и се опитвам да надграждам всекидневно. Амбициите ми за усъвършенстване са безкрайни и възможността да задълбочавам знанията си и да трупам практически опит водят до постигането на експертно ниво на компетентност, което се надявам да се окаже много полезно за мен в дългосрочен план.

Моят съвет към бъдещите специалисти

Огромна част от съзнателния ни живот преминава на работното място. Затова вниквайте в детайлите на професията си и го правете с разбиране и внимание. Естеството на работа трябва да ви харесва, да ви носи удовлетворение, да ви кара да се отдавате, да ви провокира, за да намирате смисъл в това, което правите, да ви държи в добро настроение и да ви кара да се усмихвате. На мен ми се случва всеки ден.

Търсени умения:

- задълбочени знания и опит в IT сферата и телекомуникациите

- познаване най-новите технологични решения

- бърза адаптация към променяща се среда

- желание за нови знания

- добри комуникативни умения

- познания върху най-разпространените компютърни езици, използвани в сферата на IoT технологията: Java, C, C++, Phython, JavaScript и Go

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера (септември 2018): Новите професии".

Т.нар. интернет на нещата (Internet of Things) е последно поколение развитие на технологията, чиято цел е да свърже "умните" устройства, част от ежедневието ни, за да направи живота ни по-лесен и удобен. Така например вече е възможно да контролираме домакинските си уреди от дистанция, само с помощта на мобилния си телефон. Има "умни" термостати, гривни, часовници, маратонки, автомобили, хладилници, перални и дори четки за зъби, които да могат да предават различни данни на потребителите онлайн. С други думи, идеята на IoT технологията е да сложи край на развитието на технологиите поотделно, като свърже всичко с интернет и им даде възможността да бъдат използвани като част от мрежата. Така те ще могат да работят в синхрон, без нужда от постоянна човешка намеса и много по-ефективно, отколкото ако трябва да бъдат синхронизирани ръчно и на място.

IoT вече се използва и в много по-мащабни проекти, например в градска среда за контрол на уличното осветление или в машиностроенето, където оборудването става все "по-самостоятелно". И при това този тип технология тепърва ще разширява приложението си. Затова и специализацията в тази област е не само любопитна, но и перспективна за кариерно развитие. Като всяка технологична професия и тук е важно да имате познания в сфери като информационни технологии и машиностроене, така че това е и образованието, към което да се насочите. Разбира се, в интернет могат да бъдат намерени и източници за самообучение на тема интернет на нещата, като например https://www.gsma.com/iot/, http://mqtt.org/tag/mqtt-sn или

https://www.omaspecworks.org/what-is-oma-specworks/iot/lightweight-m2m-lwm2m/.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал