🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Професия: Ветеринар

За професията разказва д-р Ели Узунова, ветеринарен лекар и основател на ветеринарна клиника "Еливет" в гр. Божурище

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От много скоро и основно в градовете, ние, хората свързваме професията на ветеринаря с грижата за домашни любимци като кучета и котки. Тя обаче е нещо много по-мащабно, а значението й се разпростира върху почти всяка сфера от живота ни, без да подозираме. Нито една фирма от хранителната индустрия например не би могла да функционира без знанията и контрола от страна на ветеринарите. Благодарение на ветеринарната медицина и специалистите, които я практикуват, са направени важни открития в сферата на имунологията, анестезията и др.

Факт е обаче, че през последните години повечето кандидат-ветеринари искат да специализират в грижата за дребните животни за компания, отколкото в грижата за едър рогат добитък, свине или домашни птици. Това прави ветеринарите, практикуващи в селското стопанство, изключително ценни и търсени кадри.

Много деца мечтаят да станат ветеринари, представяйки си, че ще се грижат за пухкави котенца, но професията е много по-тежка, а пътят до нея не е никак лесен. Няколко професионални гимназии в страната предлагат обучение по ветеринарна медицина - в Стара Загора, Ловеч, Добрич и Костинброд. За да упражнявате законно професията на ветеринар обаче, трябва да учите поне още 5.5 години в университет. Специалността се преподава в Тракийския университет в Стара Загора и в Лесотехническия университет в София. Тя включва обучение по биология, химия, физика, математика, анатомия и физиология, зоология, фармакология, латински и др., както и 700 часа практика.

Визитка

Доктор Елена Узунова е завършила ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора. От 1999 г. работи като ветеринарен лекар в създадената от нея амбулатория в Божурище, където живее със семейството си. Голяма част от селските стопани и собствениците на домашни любимци в Божурище и съседните села разчитат на д-р Узунова за здравето на животните си.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал