Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?

Shutterstock

Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?

Как да изберем професията си (или да я сменим) и да направим успешна кариера

9038 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Темата накратко
 • В образованието, както в усвояването на занаят или професия, е важно не само какво ти дават, а и какво ти сам ще си вземеш.
 • Ако искате да бъдете удовлетворени от избора си на професия, следете не само пазарните тенденции, но се вслушайте и във вътрешния си глас.
 • Когато редим бъдещето си в настоящето, не виждаме "точките", които ще се свържат по-късно.

Визитка

В професионалния си път досега Светослава е била (в този ред) журналист, маркетинг мениджър, предприемач, главен редактор, мениджър социален маркетинг, директор маркетинг и продажби и коуч. Завършила е "Книгоиздаване" и "Стопанско управление" в СУ "Св. Кл. Охридски". Възпитаник е на програмата Intunity Coaches и сега е професионален коуч с фокус върху действието и резултата. От 5 години ръководи маркетинга на "Джуниър ачийвмънт България" и по нейна идея и предложение образователната организация стартира кариерния форум "Професиите на бъдещето" – важна част от програмата на инициативата за кариерно ориентиране "Мениджър за един ден".

Темата за избора на професия и кариера се появява за първи път в живота на човек по време на прощъпулника – онзи семеен ритуал, когато близките нареждат различни предмети пред бебето и го чакат да избере някой от тях, за да гадаят с какво ще се занимава, като порасне. Тя става актуална отново около 3-4-годишна възраст, когато вече започваме да подпитваме малките човечета "Какъв искаш да станеш, като пораснеш" и момчетата обикновено заявяват – полицай, а момичетата - балерина. После активно се дискутира около 6-7 клас с избора на специализирана паралелка или училище. С най-голяма тежест обаче е към края на училищните години, преди кандидатстването в университета. Всъщност изборът на професия ни вълнува активно цял живот. Понякога и в контекста "Къде сбъркахме". Защото това, което работим, не само ни носи доходи, но и заема повече от половината време от дните, месеците и годините на съзнателния ни живот.

Според вас кога е най-добрият момент за избор на професия? Като деца, ученици, студенти, възрастни, професионалисти с малко или повече опит... Правилният отговор е винаги. Без значение на каква възраст сте и с какво се занимавате в момента, дори и то да ви харесва, не забравяйте да се питате "Какво искам", а в конкретния случай и подвъпросите: "Какво искам да работя", "Как искам да изкарвам парите си", "Как искам да живея". Хората, които обичат професията си, го правят дори по-често, отколкото си мислите. Може би това е и причината да бъдат щастливи с изборите си. И ако и вие сте изправени пред тези големи въпроси, ето няколко насоки и практически инструменти, които да ви помогнат да изберете или смените професията си по-уверено според житейския етап, на който се намирате. Всъщност препоръчваме ви да прочетете целия текст, включително и ако конкретният период е вече зад гърба ви, защото може и да научите нещо за себе си или пък друго, с което да бъдете полезни на важните по-млади хора около вас.

След училище и преди университета

Образование и професия са сякаш двете страни на една монета. А основната критика към образованието у нас е, че не подготвя хората за професионалния им живот. Ако смятате, че образователната система в България не дава нужните знания на учениците и студентите да се реализират на пазара на труда, сте прави. Ако смятате, че образователната система в България дава всичко, което е нужно на учениците и студентите, за да се реализират на пазара на труда, също сте прави. Защото в образованието, както в усвояването на занаят или професия, е важно не само какво ти дават, а и какво ти сам ще си вземеш.

Защо е важно да си изберем професия, която ни вдъхновява? Защото, ако се справим добре в избора, цял живот ще имаме усещането не че работим, а че изявяваме себе си през това, което правим. Тогава работните ни ангажименти плавно ще преливат в личните ни активности и обратно. Разбира се, не трябва и да изпадаме в крайности, ако не сме съвсем категорични за желанията си – днешните 18-годишни до навършване на 60 г. ще сменят професионалното си поприще средно четири пъти. Тоест, ако сега завършвате училище, не се притеснявайте, ако не сте напълно категорични, че архитектурата, която планирате да кандидатствате, е нещото, което искате цял живот след това да работите. Вероятността така или иначе не е голяма. Но пък сегашният ви избор може да ви подготви и отведе до други нови възможности, за които към момента дори и не подозирате.

Ако сте на този житейски етап, въпросите, на които трябва да си отговорите, са:

 • Какво обичам да правя през свободното си време;
 • Какво обичам да правя през заетото си време;
 • Какво искам да правя през цялото време;
 • Какво всъщност най-много обичам да правя;
 • Какво ме вдъхновява;
 • Какво в това, което ме вдъхновява, ме подтиква, освен да си стоя вдъхновен, да предприема действие.

Предлагам ви да вземете няколко листа хартия и да си запишете въпросите, а след това и вашите отговори на всеки от тях, дори и да ви се струва, че е същото и ако отговорите мислено.

Упражнение, което е подходящо за хората в тази възрастова група, е и т.нар. упражнение за изясняване на намерение (виж карето). То има за цел да ви даде път навътре към същинското ви Аз, което всъщност вече знае отговора на въпроса "Какъв да стана, когато порасна". Че това е истинският отговор, ще разберете лесно по сигнали, които тялото ви ще ви даде – как се чувствате, когато оформите отговора пред себе си? Леко ли ви е? Минава ли през вас приятна топлина? Или напротив – ако усещанията не са на релакс и свършена работа, значи имате още да търсите. Направете го, но без да бързате и без да се насилвате. Дайте си време. И знайте, че каквото и решение да вземете, то е правилното. Когато редим бъдещето си в настоящето, не виждаме "точките", които ще се свържат по-късно.

След университета или преди за първи път да смените работа

Още един или два семестъра и завършвате. Или пък вече имате професионален стаж, но искате да си намерите постоянна, истинска работа. Във врата на хората от тази група вече диша голямото "АМИ СЕГА"...

В този начален кариерен период, ако имате някакви колебания, те рядко действително са свързани с избора на кариера. Много по-вероятно е това, което всъщност ви гложди, да е свързано с вашите ценности по отношение на изкарването на пари и самостоятелността. И тук отново е време да си зададете няколко въпроса:

 • Какво е важно за мен в този момент;
 • Склонен ли съм да трупам опит, дори и за ниска заплата; Това ще ме доведе ли след време до мечтаната работа и кариера;
 • Бих ли избрал да работя нещо, което не е по специалността ми, ако мога да печеля добре; Докога бих го правил;
 • Искам ли работа по специалността си от университета на всяка цена.

Бъдете честни със себе си и се доверете на отговора, който излиза от същността ви. Отново няма правилно и грешно, черно или бяло. Когато установите към кое клоните и вече е дошъл и моментът, в който се налага да вземете решение и да поемете в начална посока за своята кариера, се запитайте и си запишете отговорите на следните въпроси:

По какъв начин е свързано това, което ще работя сега, с това, което учих; Може и да не е специалността, а модел, на който сте станали свидетел по време на следването си или по време на стаж и който можете да използвате за вдъхновение или основа, помислете.

 • Каква част от нужните знания вече съм получил по време на следването си или чрез стаж; Или като модел, на който съм станал свидетел;
 • Какви нови знания и умения трябва да придобия, за да работя това;
 • Кой може да ми помогне – познавам ли някого, който вече работи това, мога ли да се обърна към него, за да ми разкаже повече за практическата страна, за ежедневието с тази професия;
 • Откъде още мога да получа подкрепа;
 • Какво е първото нещо, което ще предприема, от изброеното дотук; Кога ще го направя;
 • Може ли някой да ми бъде ментор.

Не подозирате дори колко ще зарадвате някого, който упражнява вече професията, ако се обърнете към него с покана да бъде ваш ментор. Не е задължително да го познавате дори.

След като поработихте със себе си, е време и да си отговорите на въпроса "Това ли е, което искам". За целта на един лист изредете вашите отговори, които започват с "Да, защото...", и тези, които започват с "Не, защото...".

Отговорете си и на въпроса: Какво още ми е нужно, за да бъда в хармония с взетото решение.

Колкото по-осъзнати сме за това кое ни е важно в момента, толкова повече енергия ще имаме, за да постигнем набелязаната цел и да се потопим в кариерата, която ни пасва като кадифена ръкавица. За този етап от живота ни.

След като вече сте поработили 5 или 10 години

На 31 сте. Или на 34. Там някъде. Работите това, което искате, и през повечето време сте доволни. Или пък напротив, нямате търпение да стане петък и сте от хората, които пускат тъжни публикации в социалните мрежи в понеделник сутрин и весели карикатури в края на работната седмица Или пък осъществявате себе си със своята работа и тя ви дава това, което е наистина важно за вас – време или нови знания, или предизвикателства, или възможности да постигате материалните си желания, или среда с хора, които ви помагат да израствате, или друго, което е мотивиращо за вас. Но май има и още нещо. Май вие давате повече на работата си, отколкото тя на вас? Дали не ви е време за по-смела крачка? Дали не е време да станете предприемач и да бъдете шеф сам на себе си? Какъв всъщност искахте да станете, когато пораснете? Как си се представяхте на 18 г., след 10-15 години? Това, което сте днес, харесва ли ви? Вие ли сте това?

Има различни начини да разберете дали "има и още нещо", тоест, че не сте съвсем на вашия път в живота по отношение на работата ви. Фактът, че разсъждавате в тази посока, е първата индикация. Изберете си една работна седмица в следващия месец. В края на всеки от вашите работни дни през нея си попълвайте в таблица следните заключения за вас.

Този лесен инструмент за саморефлексия ще ви помогне да видите на коя страница сте от собствената си книга и дали е време да обърнете нова страница. Ако имате нужда от промяна, ето няколко въпроса, които да ви улеснят в очертаване на посоката:

 • Колко много искам промяна за себе си (от 1 до 10);
 • Каква промяна ми е нужна в този момент;
 • Каква е моята цел отвъд желанието ми за промяна;
 • С каква малка стъпка мога да започна; Кои са нещата, които мога да променя в ситуацията ми сега; Как мога да ги променя;
 • А кои са нещата, които ще променя у себе си, за да поема по новия, желан от мен път.

Изпийте един ароматен чай или си направете 20-минутна разходка, а след това продължете с въпросите и отговорите:

 • Какво най-много обичам да правя;
 • Мога ли да пренеса това чувство през цялото време;
 • Кое от това, което обичам да правя, има отношение към професионално занимание, за което в този момент от живота си аз имам уменията и увереността да предприема.

Проверете отново:

 • Колко много искам да предприема промяна в този момент (от 1 до 10)
 • Какво искам?
 • Какво мога?
 • Какво стои между искам и мога?

Допълнителни въпроси, които да изследвате за себе си, в случай че промяната, към която се стремите, е свързана и със стартиране на собствен бизнес:

 • На кого освен на мен може да бъде полезно това, което обичам и искам да правя;
 • Може ли това, което искам да правя, да се развива като бизнес;
 • Има ли нужда да трупам още опит, преди да стартирам свое бизнес начинание;
 • Има ли курсове или специализации в областта, които мога да надградя;
 • Кой може да застане до мен в това начинание.

Когато претегляте алтернативите за потенциален партньор в собствено начинание, не мислете непременно за кръга ви от приятели и познати. Нека отправната ви точка бъде някой, който не дублира, а допълва вашите качества и умения. Това може да е дори някой, когото все още не познавате.

Пътят към мечтаната работна перспектива може да е уханна алея с цветя от двете страни или пътека, която още не съществува и вие ще проправите за себе си. Тези въпроси имат за цел да ви отворят към самия вас, навътре, защото там са отговорите на всички ваши въпроси.

Проверете за себе си в този момент: Къде сте сега в готовността си за действие към промяната? (от 1 до 10)

Когато решението изглежда ясно и ви трябва финален аргумент

Има един страхотен инструмент за претегляне на решение, което сте на път да вземете. Той ни е завещан от френския философ, математик и физик Рене Декарт, който влиза в историята, поставяйки началото на рационализма. Става въпрос за т.нар. Квадрат на Декарт. Когато имате нужда да проверите стойността на важно решение, което сте на път да вземете, може да се опрете освен на вътрешната си мъдрост и на квадрата. С уговорката, че си слагате "шапката" на реалиста - не (се) съдите, не (се) надъхвате излишно, не (се) критикувате, а се доверявате на ресурса у вас и "изливате" на лист хартия това, което леко и от само себе си излиза, когато мислите за това, което възнамерявате.

Личната отговорност, осъзнатостта ви за нея и гарнирането й с лекотата на вслушването във вътрешния ви глас по отношение на решенията, които взимате за вас и които неминуемо ще засегнат и хората от най-близкото ви обкръжение, са тайната съставка на вашата удовлетвореност и увереност в стъпките, които ви предстоят. Валутата на нашето съвремие вече не са само материалните стойности, не са дори и знанията сами по себе си, а е вашата осъзнатост – как вие боравите с всичко, което знаете, и какво съумявате да извадите за себе си, облягайки се на това, което вече знаете. Насладете се на откривателството!

Упражнение за изясняване на намерение в пет стъпки

Затворете очи, вдишайте и издишайте дълбоко три пъти и си представете себе си на днешния ден след 25 години: Как изглеждате? С какво сте облечени? Почивате ли, или сте по средата на активно действие? Къде се намирате? Какво изниква пред очите ви? След като си представите всичко с подробности, отворете очи и си запишете отговора.

А сега помислете и си запишете отговора на следния въпрос: Какво ми се иска да занимава ума и дните ми през този сезон след 15 години.

Какво искам да правя на днешния ден след 8 години и как това, което правя днес, може да ме доближи до изпълнението на това ми желание? Кое е това от заниманията ми (напр. специалност в училище, любим предмет, извънкласна дейност, спорт или хоби и др.), което има отношение и виждам като връзка с това, какво искам да правя на днешния ден след 8 години? Тук помислете за няколко неща – може за вас да са 3, 4 или 6. Запишете ги в триъгълниците, които се получават ,като разделите един кръг на няколко части.

Огледайте вашия кръг с възможности. Ако сте изброили всичко, което ви хрумва, проверете кое ви привлича най-много – приятно ви е да се занимавате с него, усещате го като нещо важно за вас в този момент, носи ви усещане за смислено запълнено време. Може да е нещо, в което имате вече познания или опит или пък нямате никакъв, но нещо ви подсказва, че това може да е вашето нещо или пътят към него. Може да е едно или да са две неща. Запишете ги на листа пред вас.

Две неща ли са? Защо са важни и двете? Опитайте да ги сведете до едно, като ги комбинирате или изберете това, което ви привлича повече, или изведете трето нещо от тях. Можете ли да правите това след 5 или 10 години? А след 8? Може ли да бъде част от професията ви? Как точно? Какво трябва да продължите да правите или да започнете да правите още днес, за да бъде това нещо в живота ви занапред?
Темата накратко
 • В образованието, както в усвояването на занаят или професия, е важно не само какво ти дават, а и какво ти сам ще си вземеш.
 • Ако искате да бъдете удовлетворени от избора си на професия, следете не само пазарните тенденции, но се вслушайте и във вътрешния си глас.
 • Когато редим бъдещето си в настоящето, не виждаме "точките", които ще се свържат по-късно.

Визитка

В професионалния си път досега Светослава е била (в този ред) журналист, маркетинг мениджър, предприемач, главен редактор, мениджър социален маркетинг, директор маркетинг и продажби и коуч. Завършила е "Книгоиздаване" и "Стопанско управление" в СУ "Св. Кл. Охридски". Възпитаник е на програмата Intunity Coaches и сега е професионален коуч с фокус върху действието и резултата. От 5 години ръководи маркетинга на "Джуниър ачийвмънт България" и по нейна идея и предложение образователната организация стартира кариерния форум "Професиите на бъдещето" – важна част от програмата на инициативата за кариерно ориентиране "Мениджър за един ден".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK