🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Професия: Oценител

За професията разказват Снежана Мирчева и Николай Стоичков от "Адванс експертни оценки"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Оценителите на активи са експерти, за които се знае малко, макар услугите им да се ползват навсякъде. Най-често се нуждаем от тях, когато теглим кредити за покупка на имоти или когато искаме да продадем нещо, чиято стойност не знаем.

По неофициални данни на гилдията в България има около 3 хил. квалифицирани експерт- оценители, като броят им е недостатъчен и на пазара има недостиг. Голяма част от работещите по специалността са в напреднала възраст, а от кадри има нужда. И причината е, че веднъж изготвена, оценката на даден актив постоянно има нужда от актуализация. Това прави работата на оценителите незаменима и в годините на възход, и в годините на криза за икономическия цикъл.

Входът към тази професия може да бъде както през обща икономическа специалност, така и през инженерно или техническо образование. А с придобиването на сертификата за правоспособност се поставя само началото на дълъг процес по усъвършенстване на уменията.

Според работещите като оценители в гилдията има недостиг на професионалисти и дигитализацията няма да "отхапе" от хляба им. И за разлика от други професии в тази няма опасност да станеш излишен с прехвърлянето на петдесетте.

Визитка

Снежана Мирчева е супервайзор в "Адванс експертни оценки". Тя изготвя и валидира оценки на активи. В компанията е от 2009 г., когато постъпва като стажант. Завършила е специалност "Геодезия" в Университета за архитектура, строителство и градоустройство (УАСГ).

Николай Стоичков е оценител на активи в "Адванс експертни оценки". Той се занимава с изготвяне на оценки и ръководи екипи при оценяване на комплексни обекти като фирми с материални и нематериални активи. Работи в компанията от 2013 г. Това е и първата му работа след дипломирането. Завършил е Университета за архитектура, строителство и градоустройство (УАСГ).

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал