Професия: Oценител

За професията разказват Снежана Мирчева и Николай Стоичков от "Адванс експертни оценки"

Оценителите на активи са експерти, за които се знае малко, макар услугите им да се ползват навсякъде. Най-често се нуждаем от тях, когато теглим кредити за покупка на имоти или когато искаме да продадем нещо, чиято стойност не знаем.

По неофициални данни на гилдията в България има около 3 хил. квалифицирани експерт- оценители, като броят им е недостатъчен и на пазара има недостиг. Голяма част от работещите по специалността са в напреднала възраст, а от кадри има нужда. И причината е, че веднъж изготвена, оценката на даден актив постоянно има нужда от актуализация. Това прави работата на оценителите незаменима и в годините на възход, и в годините на криза за икономическия цикъл.

Входът към тази професия може да бъде както през обща икономическа специалност, така и през инженерно или техническо образование. А с придобиването на сертификата за правоспособност се поставя само началото на дълъг процес по усъвършенстване на уменията.

Според работещите като оценители в гилдията има недостиг на професионалисти и дигитализацията няма да "отхапе" от хляба им. И за разлика от други професии в тази няма опасност да станеш излишен с прехвърлянето на петдесетте.

Визитка

Снежана Мирчева е супервайзор в "Адванс експертни оценки". Тя изготвя и валидира оценки на активи. В компанията е от 2009 г., когато постъпва като стажант. Завършила е специалност "Геодезия" в Университета за архитектура, строителство и градоустройство (УАСГ).

Николай Стоичков е оценител на активи в "Адванс експертни оценки". Той се занимава с изготвяне на оценки и ръководи екипи при оценяване на комплексни обекти като фирми с материални и нематериални активи. Работи в компанията от 2013 г. Това е и първата му работа след дипломирането. Завършил е Университета за архитектура, строителство и градоустройство (УАСГ).

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал