Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Професия: Медиатор

Повече за професията разказва адв. Лилия Борисова

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Спорът може и да помага за изясняване на истината, но ако в него не се влезе с разбиране на чуждата позиция, той може да прерасне в конфликт. Понякога траен и неразрешим. Затова на помощ идват медиаторите. Те са онези професионалисти, които помагат на страните да стигнат до решение, което да ги удовлетворява - доброволно, без намесата на съда. Те могат да съдействат при различни типове спорове – семейни, трудови, търговски, административни, за наследници, свързани с права на потребители и т.н.

Медиацията има добри практики в редица държави по света, а от близо десетина години вече и в България. С помощта на медиаторите се намалява броят на съдебните дела в и без това натоварените съдълища, а за самите хора – граждани или юридически лица – решаването на спора по този начин излиза много по-евтино. Често и много по-лесно и ненатоварващо.

Работата е доста отговорна и изисква комплексни умения – от това да си добър психолог, за да помогнеш на хората да споделят позициите си и да намерят обща, компромисна, през това самият ти да си убедителен и креативен в търсенето на решения, до това да познаваш добре законодателството, за да можеш да бъдеш максимално полезен. За да се занимавате с тази професия, която става все по-търсена, е нужно да изкарате курс и да бъдете вписан към Единния регистър на медиаторите към Министерството на правосъдието. Останалото е въпрос на практика.

Визитка

Адв. Лилия Борисова е член на Софийската адвокатска колегия от 2011 г. Вписана е и в Единния регистър на медиаторите към Министерството на правосъдието от 2010 г. Медиатор доброволец е към Центъра за спогодби и медиация към Софийския районен съд и Софийския градски съд. Основател и учредител на Сдружение "Център за обучение и разрешаване на спорове чрез медиация". Обучител по медиация. Тя е и ментор на студенти по проект "Студентски практики" към Министерството на образованието и науката. По-голямата част от опита си до момента е натрупала в областта на семейното, търговското, застрахователното, трудовото и осигурителното право. Адв. Борисова е консултиращ адвокат в рубриката "Трудовоправна консултация" на karieri.bg от 3 години. Повече информация за практиката ѝ можете да намерите и на https://borisova.alle.bg/.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал