Професия: Директор за връзки с инвеститорите

За професията разказва Даниела Пеева, директор за връзки с инвеститорите в "Монбат", основател и председател на Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите

Директорът за връзки с инвеститорите в публична компания (такава, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса) е най-пряката връзка между мениджмънта на едно дружество и тези, които са вложили пари в акциите или облигациите му на борсата. Той е специалистът, който отговаря за това важната корпоративна информация да се съобщава своевременно и да достига едновременно до всички, които се интересуват от покупка или продажба на акции. Той е и лицето, което изгражда и поддържа доверието в компанията.

Професията е относително нова за България и потенциалът й е пряко свързан с развитието на капиталовия пазар. В момента законът задължава всяко дружество, чиито акции се търгуват на борсата, да има директор за връзки с инвеститорите, но често се случва, особено в по-малките компании, длъжността да се изпълнява по съвместителство.

Най-подходящата подготовка за такива специалисти дават икономическите и юридическите факултети, но маркетинговите експерти и завършилите връзки с обществеността също биха могли да се развият като корпоративни говорители. Специфичното е, че директорът за връзки с инвеститорите трябва да познава детайлно дейността на дружеството, но по-трудното е, че е необходимо непрекъснато да инвестира в опресняване на знанията си за административните и законодателните промени.

Визитка

Даниела Пеева е основател и председател на Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите, както и директор за връзки с инвеститорите на компанията производител на автомобилни акумулатори, "Монбат". Магистър е по "Право" от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който е завършила през 1998 г. Веднага след това постъпва в корпоративния сектор като експерт по връзки с инвеститорите на "Монбат".

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал