Професия: Agile инструктор (Agile Coach)

Повече за професията разказва Петър Попов, водещ Agile инструктор в "Object Systems International – България"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако проследим историята на Agile (от англ., букв. - гъвкав) разработката на софтуер, ще минем назад през Lean производството, зародило се в САЩ през 80-те, чак до производствената система на "Тойота" (TPS), създадена от Таичи Оно (Taiichi Ohno) през 50-те години. Формално Agile е плод на група водещи експерти в IT индустрията, които през 2001 г. написват "Манифест за Agile разработка на софтуер". В него те изброяват съвкупност от ценности и принципи, които обединяват практиките и процесите, зародили се по естествен път през 80-те и 90-те като отговор на неадекватния за тази цел традиционен мениджмънт на проекти.

Agile слага хората в основата на творческата дейност и набляга на мотивацията, сътрудничеството, отговорността и адаптивността. Ние приемаме, че бъдещето е неясно и непредвидимо, което прави дългосрочните планове безсмислени или най-малкото неефективни. Във всички методологии, базирани на Agile принципите, се работи в малки, сплотени, мотивирани, самодостатъчни екипи, които периодично (а в днешно време и непрекъснато) доставят работещ, завършен и постоянно надграждан софтуерен продукт. Може да видите това навсякъде – от седмичните обновления на операционна система или офис пакет до постоянно изникващите нови функционалности в любимата ви социална мрежа. Сравнете този ритъм с доскорошните 3-5 години между отделните версии и може би ще разберете дълбочината на промяната, която индустрията преживява през последните две десетилетия.

Успешният преход на една организация към такъв принципно нов начин на работа, мислене, отношения. IT индустрията продължава да расте, както и навлизането на Agile в нея - а вече и в други области - така че в професията нa Agile специалиста определено има бъдеще.

Визитка

Петър Попов е водещ Agile инструктор в "Object Systems International – България" от януари 2017 г. Преди това е изпълнявал подобни функции в онлайн платформата Skyscanner и Cisco Systems, където внедрява Agile разработката на софтуер в най-големия към онзи момент мащаб у нас. Има магистърска степен по "Индустриално инженерство" от Техническия университет. Още преди да свърши с висшето си образование, започва работа като ръководител на проекти в швейцарската компания ImageFinder Systems AG. Кариерното му развитие продължава с редуване на инженерни и мениджърски позиции в технологични компании като Axway, Software Technologies и Cisco Systems.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал