Професия: Технолог по космически системи
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Професия: Технолог по космически системи

Професия: Технолог по космически системи

За професията разказва Райчо Райчев, изпълнителен директор на българската сателитна компания "Ендуросат"

Гергана Михайлова
12207 прочитания

© Капитал


Космическите технологии и системи не са запазена марка на центрове като NASA. Те могат да се измислят, разработват, тестват и прилагат навсякъде, където има любопитни умове. България също е територия, от която се гледа към открития Космос в търсене на практичен бизнес ъгъл, а това става възможно благодарение на добре подготвените кадри, главно по физика и информационни технологии, както и заради ниските разходи по задвижването на проект за нова технология.

По данни на американската компания за кариерно развитие Glassdor годишната заплата на софтуерен инженер, разработващ космически технологии, варира от 68 673 да 84 560 долара, което няма как да е валидно за специалистите, работещи на това поприще в България. Нивото тук обаче е съизмеримо с това на IT специалистите, с възможност да го надхвърли, а по-важното е, че на малък и млад пазар като местния толерансът към трупащите опит е по-голям. Още повече че граници за практикуване на професията няма.

Извън традиционните технически дисциплини, космическите технологии дават възможност за изява и на специалистите по други точни науки, като любопитен детайл е, че дори и юристи биха могли да се насочат натам. Икономическата подготовка също е добре дошла, имайки предвид, че иновациите в сферата на космическите технологии намират бизнес приложение най-вече на Земята.

Визитка

Райчо Райчев е изпълнителен директор на компанията "Ендуросат", която разработва ново поколение наноспътници. Завършил е магистратура по "Космически науки" в Международния космически университет в Страсбург. Специализирал е на много места по света, включително в САЩ и Бразилия.

Моята професия

Технолог по космически системи е човек, който участва в разработването на различни системи, които трябва да могат да издържат и да функционират нормално в условията на открития Космос. Много често тези системи и технологии намират приложение и на Земята - в автомобилостроенето, в авиоиндустрията, във фабриките, дори в бита.

Има един стереотип, че за да работиш в космическия сектор, трябва задължително да си инженер или астрофизик, но това не е така. Както във всеки сектор на икономиката, и в космическия има нужда от специалисти с широк профил. Може например да сте юрист и да намерите реализация в сектора, тъй като има специален раздел "Космическо право", който се занимава с отношенията между субекти в открития Космос.

Моята работа конкретно е свързана със създаването на ново поколение наноспътници.

Моят път дотук

Винаги съм мечтал да се занимавам с космически системи и технологии. Нямаше как това да стане изведнъж. Натрупах опит, работейки в различни космически организации. Всяка работа ме научи на нещо ценно. През годините се запознах с инженери със сродни интереси в областта на Космоса и един ден се престраших да направя крачка напред и да създам собствена компания. Визията за самите наносателити имах години преди да създам самото дружество. Иначе първите ми работи нямат общо с Космоса. Бил съм и чистач и барман в заведение. Според мен няма нищо по-ценно и изграждащо за един млад човек от това здраво да работи.

Моите задачи и отговорности

Работата ми е динамична. Включва управление на компанията, взимане на решения по отношение на технологичното й развитие (заедно с нашия технически директор), координация на процесите по създаване на новото ни поколение сателити и работа с ключови клиенти.

Моите предизвикателства

Създаването на нови космически системи е свързано с много трудности и провали. Трябва да си готов за провалите и да се опитваш бързо да анализираш къде грешиш, за да напредваш в разработките. Развойната дейност е сложна и налага определена доза упоритост и хъс.

Не бих заменил работата си с друга. Въпреки трудностите нищо не може да се сравни с усещането, че създаваш и си полезен. Сателитите, по които работим, създават осезаема добавена стойност за учени, технолози и предприемачи от целия свят.

Какви умения са нужни

За да работи в сектора на космическите технологии, е необходимо човек да има технически познания в областта на космическите системи. Трябва да имаш нагласата, че постоянно трябва да научаваш нови практики и технологии.

Секторът се развива много динамично и това налага да се адаптираш бързо. Постоянство и целенасочени усилия – това, разбира се, е валидно и за всяка друга сфера. Екипна работа – абсолютно задължително е да работиш с различни по специфика технолози и инженери и да можеш да слушаш внимателно и в детайл всеки от тях.

Заплатите в сектора

В България космическият сектор е изключително слабо развит, което може да се погледне като предизвикателство, защото има поле за развитие и реализация. Дори и тук може да се предложи много добро заплащане, което в много случаи надвишава това в IT сектора. Добри са и условията за развитие на кадрите, които специализират в космически системи и технологии.

Продължавам да полагам усилия да се развивам в персонален план. Участвам всяка година в технологични конференции и в курсове, организирани от водещи обучителни центрове (например "Станфорд" и "Харвард"). Чета доста статии и научни трудове, свързани с професионалната ми кариера. Има няколко основни новинарски сайта в нашия сектор, които следя. Освен компанията успяхме да създадем и най-голямата обучителна платформа за Космос в Европа - https://spaceport.academy, и често я използвам като източник на полезна информация.

Търсените умения

- технически познания в областта на космически системи

- познания за космическата среда и нейните специфики (орбитална механика, физика)

- упоритост и здрава работа

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK