Професия: Lean инженер

За професията разказва Йордан Йорданов, ръководител на отдел "Оптимизация на производството" в "Melexis България"

Continuous Improvement (CI) инженер или Lean инженер, както също се нарича тази професия в някои организации, води началото си още от първите големи крачки на автомобилната индустрия от началото на XX век. Тя е повлияна от хората, положили основите на масовото производство, като Хенри Форд, Тайчи Оно и Ейджи Тойода. Това са личностите, които установяват, че в една структура има много загуби и те могат да бъдат премахнати за по-голяма ефективност на бизнес резултатите. Техният иновативен за времето си подход полага основите за успехите на автомобилните производители Ford и Toyota.

Ролята на Lean инженера е насочена към оптимизация на процесите и премахване на загубите в една организация чрез непрекъснато им подобряване. В основата на работата стои разделянето на стъпките на такива, които са с добавена стойност, и такива, които не носят такава, както за компанията, така и за клиента. Използват се много математика, статистика, ръководене на проекти, като задачите на Lean инженера засягат почти всички отдели в компанията.

Най-ключовата задача е да може да се оптимизират и планират процесите така, че между тях да няма никакво изчакване или пък да се намали времето за производство на даден компонент, без да се компрометира качеството.

Инженерните познания са важни, но не са достатъчни, тъй като за всички иновации, подобрения, автоматизации трябва да бъде изчислен финансовият ефект във времето и възвръщането на инвестицията.

При високи нива на конкуренция и ограничени ресурси е важно продуктът, който излиза на пазара, да е с високо качество и ниска цена, а позицията (CI) цели именно това - да се произвежда ефективно. Това я прави перспективна както в днешно време, така и в бъдеще. Въпреки че Lean инженерът е основно позиция, позната в автомобилната индустрия, професията или елементи от нея все повече си пробиват път и към други сфери, включително и в технологичната.

Преминаването към Индустрия 4.0, все по-голямото автоматизиране на процесите и оптимизиране на методите на работа във все повече икономически сектори ще увеличат популярността и важността на тези специалисти в бъдеще.

Визитка

Йордан Йорданов е ръководител на отдел "Оптимизация на производството" в "Melexis България". Той има магистърска степен от Техническия университет - София, по "Компютърно проектиране и техники в машиностроенето", както и бакалавър. За 16-годишния си трудов опит дотук е преминал през различни функции - от главен механик, процесен и индустриален инженер до ръководител на процеси, свързани с оптимизация на производството. Опитът му включва Six Sigma проекти, участие в международни проекти за подобрение, свързани с автомобилни производители като VW, Daimler, BMW и др., материален поток, съхраняване, оптимизация и роботизация на складови процеси, подобряване на процесния поток.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал