Професия: Дрогерист

За професията разказва Лилия Петрова, дрогерист и управител на филиал на ДМ в мол "Парадайз"

Оригиналното име на професията е дрогерист или дрогист и идва основно от Германия и Австрия. Тя е нова специалност не само за България, но за целия регион на Централна и Източна Европа. В страната ни тя ще бъде позната под дългото наименование "консултант по козметични, парфюмерийни и биологични продукти и битова химия", най-вече заради нормативните изисквания на институциите. В бранша и в разговорния език все пак се ползва думата "дрогерист".

Необходимостта за нея се появява и с развитието на големите магазини за козметика, грижа за тялото и домашна химия. Целта на новите професионалисти е да могат да консултират по-добре клиентите на подобни търговски обекти, така че те да вземат най-информираното и правилно решение при покупка. Специалистите получават допълнителна подготовка по биология, химия, наука за храненето и особено ботаника. С тези знания те могат да препоръчат най-подходящия продукт за съответния клиент. Това става все по-важно предвид факта, че разнообразието от козметични стоки става все по-голямо и някои продукти ще са много по-ефективни от други в различните ситуации. Самите потребители също имат определени специфики – например различен тип кожа, коса, нужди.

Специалната подготовка на новите специалисти ще позволи да се минимализират и дори елиминират потенциални нежелани ефекти като алергични реакции или да обърнат внимание на подробности, които клиентите пропускат. Веригата магазини dm инициира създаването на професията, като за нея вече има официално одобрение за създаването й от Националната агенция за професионално образование и обучение. Към редакционното приключване на "Моята кариера" се изчаква и официалното ѝ вписване от Министерство на образованието и науката. След което тя ще започне да се преподава в няколко специализирани с химия и биология гимназии в страната от следващата учебна година.

Визитка

Лилия Петрова е управител на филиал на dm в мол "Парадайз". Тя е сред първите хора в компанията, които преминават през специализирано обучение за дрогерист в България по австрийска програма. Има над седем години опит в dm, като преди това е работила в сферата на търговията на дребно. Завършила е "Право" в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал