Eвропейски пари вместо чужди инвестиции

При липсата на чужди инвестиции бизнесът все повече търси възможностите на европрограмите

През 2015 г.

програма "Конкурентоспособност и иновации" трябва да бъдат отворени три схеми на обща стойност над 430 млн. лв.
Този път парите по програмата за бизнеса ще бъдат раздавани по различни правила.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  maren avatar :-|
  maren

  "Лошата новина е, че заради огромните забавяния в кабинета "Орешарски", както и заради неизяснени подробности програмата продължава да се връща напред-назад между София и Брюксел и няма да бъде отворена поне до началото на следващата година"

  Забавянето на плащанията по еврофондовете е стар проблем, от преди кабинета "Орешарски". Както се вижда от един Доклад на ЕК до ЕП, Съвета на Европа, Европейския Икономически и Социален Комитет и Комитета на Регионите за програмното изпълнение за периода 2007-2013({SWD(2013) 129 final}) от 18.април, 2013, България, която има 26.7% плащания при 56% селекция на проекти, среща проблеми и при селектирането на проектите и при плащанията. България е сред страните показващи бавно селектиране на проекти: под 71% от средния процент за Европа към края на 2011.

  http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&;esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.europarl.europa.eu%2FRegData%2Fdocs_autres_institutions%2Fcommission_europeenne%2Fswd%2F2013%2F0129%2FCOM_SWD%25282013%25290129_EN.pdf&ei=Q4PQVISdG4GyUN7EgqgL&usg=AFQjCNGM0iKu-4aP_PyLtap2Mc4ArNQ25Q&bvm=bv.85076809,d.d24

  ЕК прави коментар, също така и на терминологията, с която се работи при дефиниране на основните цели на проектите.
  Периодически, в българските медии се появяват определения на процеса, свързан със забавеното усвояване на евросредства като следните: "много договори-нищожно усвояване"(2012), "България рискува да загуби ...млн.лв по еврофондовете"(май2013),"едва една пета от годишния план по европрограмите е усвоена"(юни2013) и т.н.(mediapool.bg)
  Спешните акции правят каквото могат, а после риска от ЗАБАВЯНЕ и НЕУСВОЯВАНЕ на средства се появява пак.
  Въртележката, се завърта пак, заради липсващ административен капацитет, лоша комуникация или просто инат при определяне на приоритет, спрямо неясно какво ниво-регионално, национално или ЕС, и тук интеграцията на проектите се проваля.

  И тай като, проблемът е наистина много стар, рискуваме изключване, най-малкото не-кореспондентност с ЕС институциите, а тенденцията в Европа е за свързани проекти, изглежда, медиите остават тези, които отразявайки проблемите, и изисквайки обратна връзка, могат да успеят, след АНАЛИЗ, и чрез иницииран ДЕБАТ да постигнат изясняване на проблема, а и задействане на ИНСТИТУЦИИТЕ при конкретното му решаване.

  Ето защо, предлагам на "Капитал" и "Дневник" да разработят ТЕМА "Какви са проблемите, свързани със забавянето в усвояването на евросредствата ?". Тема много сложна, интересна и предполагаща включване на повече страни.
  Добре би било, да се проследят добри практики, да се чуе, види и разбере, как, конкретно, другите се справят? Защо ние не можем да се справим? Кога се справяме? Спорадичното справяне е по важни или не толкова, проекти? Може ли да се организира по-голямо справяне около него, или посоката е грешна?
  Също така, разбира се е важен капацитета на проектите, фокусирането им, прогнозирането им, като изцяло зависими от външното, ЕС финансиране или до някакви граници?
  Освен това е важно да се покаже има ли проблем за България при свързване с програми, които осигуряват бърз растеж и работни места?
  Не на последно място е важен въпросът: Какво следва? Дали при успешно усвояване и реализиране на средства, България, най-сетне би могла да бъде описана като равнопоставена и недогонваща? Как може да се задържи подобен успех?
  Пожелавам успех.


  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал