Бум в глобалните сделки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бум в глобалните сделки

Бум в глобалните сделки

Прогнозата е ръстът да продължи и догодина, но високите цени на компаниите могат да обърнат тенденцията

Кирил Кирчев
3698 прочитания

© Дневник


КареТоп 3 на консултантите от началото на годината (в трлн. долари)

Goldman Sachs – 1.39

JPMorgan – 1.18

Morgan Stanley - 1.15

4.06

трлн. долара е стойността на обявените сделки до 3 ноември, което е с 38% повече от същия период на миналата година.

Желанието за растеж и евтините кредити надделяват над нестабилността на финансовите пазари.

В САЩ са половината от глобалните придобивания, което е най-доброто постижение от 1999 г.

Комбинацията от евтини кредити, подхранвани от ниските лихви на водещите централни банки, стремежът за растеж на компаниите и повишаването на икономическото доверие в някои части на света раздвижи силно сделките по сливания и придобивания (M&A) през тази година. Върху апетита за придобивания не се отразяват дори нестабилността на финансовите пазари, войната в Сирия и кризата в Украйна. Ако темпът през първите десет месеца се запази, обемът на сделките през 2015 г. ще изпревари рекордните нива от времето преди кризата, прогнозират специалистите. САЩ са безспорен лидер, Европа се възстановява, но с много по-бавна скорост, а Китай напредва значително.

За разлика от дотком бума в началото на века, който се дължеше основно на технологичния сектор, сега сделките са разпределени в различни индустрии. Здравеопазване и технологиите, двата сектора, които имаха немалко проблеми през последните години, са водещите по активност през годината. Третият по привлекателност бранш е недвижимите имоти. Технологиите доминират в Азия, като там Китай е безспорен лидер. Спадащите цени на петрола и другите суровини потискат активността при компаниите в енергийната индустрия и комуналните услуги.

Прогнозите дали активността ще продължи са смесени. Повечето консултантски компании очакват сделките да продължат да са много. Но има и анализатори, които очакват спад, защото оценките на компаниите са достигнали неприемливи нива (от 13 пъти EBITDA). Консолидациите ще са в тазгодишните сектори - фармация, телекомуникации, технологии.

Гигантските числа

Общата стойност на обявените до 3 ноември сделки надхвърля 4 трлн. долара, като тази кота е достигната за рекордно кратко време. Към тази дата обемът е 4.06 трлн. долара, което е с 38% повече от същия период на миналата година. При най-успешната към този период за M&A 2007 г. договорите са били за 3.93 трлн. долара. Това показват данните на анализаторската компания Dealogic. Повишението се дължи на големи сделки, последната от които е най-голямата в пивоварния сектор - придобиването на SABMiller от AB InBev за 104 млрд. долара. САЩ постигат абсолютен рекорд и към началото на ноември стойността на придобиванията е вече за 1.97 трлн. долара, което е с цели 43% над предишното най-добро постижение – 1.38 трлн. през 2007 г. Обемът на сделките в САЩ носи 49.9% от глобалните M&A, което пък е най-доброто постижение от 1999 г.

В Европа положението е далеч по-различно от това в САЩ. Стойността нараства и достига 938.4 млрд. долара, което е най-високото ниво от 2008 г. (тогава са били за 1.16 трлн. долара). Резултатът обаче е с 40% под най-добрия постиган – 1.56 трлн. долара през 2007 г. На Европа се падат 23% от глобалните сливания и придобивания, което е най-ниският резултат за десетте месеца от 1998 г.

Въпреки икономическата несигурност в азиатско-тихоокеанския регион там също се наблюдава ускорение на сделките, като над половината са в Китай. Обемът на сливанията и придобиванията във втората по големина икономика за десетте месеца вече е надминал предишния годишен рекорд от 2014 г. M&A сделките сега са за 486.1 млрд. долара, докато за цялата минала година са били за 476.1 млрд. На годишна база повишението е 54%. Технологичният сектор е бил най-активен в Китай и сделките са били отново за рекордните 118.1 млрд. долара. Следват имотният с 59.9 млрд. и финансовият с 44.3 млрд. долара.

Ще продължи ли възходът

Ускоряването на сделките е стабилна тенденция от последните две години. Наближава ли обаче краят на ръста? Прогнозите и на Световната банка, и на Международния валутен фонд сочат, че глобалното икономическо възстановяване ще се забави. В обстановка на спадащи цени на суровините, свити капиталови потоци към нововъзникващите пазари и повишена нестабилност на пазарите рисковете за икономиките остават високи, особено в развиващите се държави. Като към това се добави и ескалиращата криза в Близкия изток и очакваната война срещу "Ислямска държава", прогнозите определено стават съвсем несигурни.

Част от специалистите приемат за лош сигнал, че през октомври общият брой сделки е намалял с 40% и това според Financial Times е най-слабият месец по този показател от близо 20 години. Въпреки големите сделки, обявени през този месец, не е имало достатъчно по-малки сливания.

"Никой не иска да обяви край на бума, но спадът на обема е обезпокоителен и всички в индустрията са параноични за следващата година", заявява пред изданието банкер от Wall Street.

Спадът в броя се вижда и в данните на Thomson Reuters. Там са отчетени сделки за 514 млрд. долара и така октомври е петият най-висок по стойност месец в историята на M&A, но броят е бил 2177 при 3521 средно за деветте месеца (най-слаб резултат за месеца от 1996 г.). Това е 60% спад спрямо средното за годината.

Професорът по финанси в Kellogg School of Management в Northwestern University Дейвид Стауъл обяснява част от спада със срива на пазарите през лятото. "Когато фондовите пазари са по-волатилни, както беше в края на лятото, през есента изпълнителните директори не са толкова склонни да сключват сделки и натискат бутона за пауза", казва той. "Това може да се промени, щом пазарът се стабилизира, както се случи през октомври."

Според Дърк Албърсмайер, отговарящ за сливанията и придобиванията в JPMorgan в Европа, Близкия изток и Африка, е много трудно да се обяви край на цикъла. "Това, което до определена степен се промени при корекцията на пазара, е, че инвеститорите искат ръководства, които да настояват за постигането на правилните условия, но в същото време не рискуват да провалят сделката."

Лари Графщайн от UBS в Америка смята, че неочакваните пазарни рискове винаги могат да попречат на инерцията, но активността ще продължи благодарение на ниските финансови разходи и слабия икономически растеж.

Проучвания също показват, че оптимизмът за следващата година се запазва. Възходящата тенденция може да продължи, като 59% от световните компании планират придобивания през следващата година според изследване на консултантската компания EY. В доклад анализаторите от KPMG очакват апетитът на големите корпорации за M&A сделки да се запази и през следващите 12 месеца. Според тези прогнози Африка, Средният изток и Япония ще постигнат ръст на сделките от 12%, а в азиатско-тихоокеанския регион и Латинска Америка може да се очаква скок с 25%.

Прогнозата на Rothschild е възходящата тенденция да продължи до 2017 г. Историческите данни сочат, че M&A сделките се развиват в повечето случаи в цикли от три-четири години. Така че сегашният възходящ тренд, започнал през 2014 г., предполага, че следващата година също ще е активна преди неизбежния спад.

Защо се купува

Седем години след финансовата криза ефектите й върху компаниите и пазарите до голяма степен са избледнели. В същото време почти нулевите лихвени нива на централните банки осигуряват на компаниите евтин дълг, с който да финансират придобивания, а високите цени на акциите увеличават допълнително ресурсите им. Мениджърите знаят, че тези условия няма да се задържат вечно и поради това бързат да се възползват от възможностите. През последното десетилетие много големи компании постигнаха значително увеличение на продуктивността и натрупаха големи парични резерви, което ги кара да търсят нови източници на печалба.

"Бумът на сливания и придобивания отразява натрупаните парични резерви в корпоративния сектор, ниските лихви за кредитите и високите стойности на акциите", смята Рич Петерсън от S&P Capital IQ. И добавя, че ускореният темп за сключване на сделки идва на фона на забавяне в корпоративните печалби. Чуншек Чан от Dealogic отбелязва, че през последната година много компании се ориентират към придобивания, най-вече за да отговорят на натиска на акционерите си да постигнат растеж. "Голяма компания купува по-малка и така увеличава приходите и печалбата си, което потенциално води до ръст на дивидентите – в крайна сметка всички са доволни", коментира Чан. Според него това е подходящ момент за компаниите с големи парични резерви да предприемат действия за придобиване на конкуренти, които страдат заради спадащото търсене в Китай или обезценяването на суровините.

Други анализатори предупреждават, че тази тенденция едва ли ще се задържи още дълго, като посочват, че съчетанието между рекордна активност при сделките и високите пазарни оценки на компаниите е класически сигнал за наближаването на края на "бичия" пазар. "Оценките на частните компаниите минават всякакви разумни граници и никой не знае откъде идват тези числа", отбелязва Ник Билтън, колумнист в New York Times.

Любимците: Технологиите и лекарствата

В очертаващата се рекордна година за M&A технологиите и здравеопазването се радват на най-голям интерес. Сделките в тези два сектора формират почти 30% от целия обем за десетте месеца. От началото на годината сключените IT сделки са за рекордните 631.7 млрд. долара. Предишното най-добро постижение на отрасъла е било през 2000 г. – 412.8 млрд. долара. Здравният сектор е втори по активност – отново с най-добрите за него 549.4 млрд. долара, което прави 14% от всички сделки. Тук са и мегасделките.

През тази година се договори най-голямата транзакция в историята на технологичния сектор - Dell придоби компанията за обработка и съхранение на данни EMC за 67 млрд. долара. Основната причина за нея е свиването на пазара на компютри, където основаната от Майкъл Дел компания е третият най-голям производител. Това кара компанията да се пренасочи към по-бързо растящия и по-печеливш сектор на информационни услуги за бизнеса по подобие на Hewlett-Packard и IBM.
Фармацевтичният сектор е един от малкото, чийто облик се оформя от сливанията и придобиванията. Като този процес продължава от години. През първите десет месеца на тази година сливанията, в които участват фармацевтични компании от американския борсов индекс S&P 500, достигат стойност от 328 млрд. долара, показват данните на Dealogic. В края на октомври беше обявено, че Pfizer може да подаде оферта за придобиването на Allergan. Ако тази сделка се осъществи, ще бъде създаден най-големият производител на лекарства в света с пазарна капитализация от над 300 млрд. долара. Освен желанието за растеж друг мотив е стремежът на компании, чийто бизнес е в държави с високи ставки на корпоративните данъци, да преместят централите си в страни с ниски данъци като Ирландия. Изпълнителният директор на Pfizer Иън Рийд открито заявява възмущението си от високите данъци, които плаща в САЩ. Успешно сливане с базираната в Дъблин Allergan ще позволи на групата да понижи ефективната си данъчна ставка от 25% до около 5%. Самата Allergan се мести в Ирландия след идентична сделка, при която се сля с Actavis, която на свои ред също пристига в Дъблин след придобиване на друга фирма – сделки, сключени в рамките на последните няколко години. Фармацевтичният сектор се отличава с високите разходи и рискове в разработката на нови продукти. През последните години има намаляване на възвращаемостта от разходите за изследвания и разработка и все по-трудно се намират лекарства с голям пазарен успех. Това стимулира големите компании да придобиват конкуренти с обещаващи разработки.
Редица лидери в индустрията като Sanofi, Merck и GlaxoSmithKline дължат успеха си точно на поредица от подобни сделките. Неуспешният опит на Pfizer да купи AstraZeneca по-рано тази година беше воден от желанието не само да премести централата си във Великобритания, но и да получи достъп до новите разработки на компанията. Друг двигател за търсенето на сделки е изтичането на патентите на много успешни продукти, което позволява на производителите на генерични лекарства да правят техни копия и да прибират част от печалбата. Експертите от консултантската компания McKinsey изтъкват, че сливанията във фармацевтичния сектор създават значителна стойност за акционерите. Две години след сделка акциите на тези фирми обикновено поскъпват повече от средното за индустрията. Това е значително по-добре от много други сектори, особено технологичният, където често сливанията и придобиванията водят до разочарования за акционерите и отписвания за милиарди долари.

Повече по-големи сделки

За пръв път към десетте месеца на годината сделките в глобален мащаб на стойност 10 млрд. долара и над тази сума имат най-голям дял. На тях се падат 37% при 21% през последните пет години. От началото на годината са сключени 56 такива сделки за общо 1.5 трлн. долара. Това е два пъти над резултата за миналата година по същото време – 28 сделки за 623.3 млрд. долара, и 40% над предишното най-добро постижение през 2007 г. – 40 сделки за 897 млрд. долара.

Централна и Източна Европа остава в периферията

Значително по-спокойна е годината за сливанията и придобиванията в Централна и Източна Европа. Според данните на EMIS DealWatch за първите девет месеца в региона са сключени 1550 сделки в сравнение с 1606 за същия период на 2014 г. Общата им стойност също намалява - от 50.5 млрд. евро за януари - септември миналата година до 43.2 млрд. евро през тази. В анализа се включва и Русия, а именно руско-украинският конфликт е един от основните фактори за намалената активност. Тъй като не се очаква разрешаването му в близко бъдеще, той ще продължи да е пречка за съживяването на сделките в региона.

Дори да се извадят данните за Русия, резултатите също са по-слаби. Консултантската компания EY изготвя "Барометър на сливанията и придобиванията в ЦИЕ" и според резултатите за първото полугодие броят на M&A сделките в региона се е увеличил със скромните 2.9% до 647. Обемът им намалява с 10.8%, като това се дължи основно на липсата на големи сделки за над 1 млрд. долара, каквито имаше през първото полугодие на 2014 г. в Чехия. Най-много договори са били сключени в Турция (155), Полша (117) и Чехия (98), като три четвърти от транзакциите в региона са били с участието на стратегически инвеститори.

Топ 5 на най-големите сделки в историята

1. Vodafone придобива германския конгломерат Mannesmann за 180.95 млрд. долара през 2000 г.

2. Time Warner се сля с интернет доставчика AOL в сделка за 164 млрд. долара през 2000 г. Двете компании се разделиха през 2009 г.

3. Vodafone продава на американската компания Verizon дела си от 45% в общото им дружество Verizon Wireless срещу 130.1 млрд. долара през 2013 г.

4. Pfizer купува Warner Lambert за 111.8 млрд. долара през 1999 г.

5.  Белгийско-бразилската пивоварна Anheuser-Busch InBev купува британския си конкурент SABMiller за 106 млрд. долара през 2015 г.
КареТоп 3 на консултантите от началото на годината (в трлн. долари)

Goldman Sachs – 1.39

JPMorgan – 1.18

Morgan Stanley - 1.15

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Те пак са тук

Те пак са тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.