Жадни за земя
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Жадни за земя

Стайко Стайков управлява групата, която притежава най-много земеделска земя в страната - 1.1 млн. декара, в които са инвестирани 550 млн. лв.

Жадни за земя

Прогнозата за 2016 г. на Стайко Стайков, управител на групата с най-много земя в страната

Десислава Николова
10254 прочитания

Стайко Стайков управлява групата, която притежава най-много земеделска земя в страната - 1.1 млн. декара, в които са инвестирани 550 млн. лв.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


40 хил. декара земя за между 30 и 35 млн. лв. ще закупи групата през следващата година.

 

Земеделските площи ще продължат досегашния тренд на увеличаване на цената си с 15-20% годишно.

Рядко някой може да каже, че бизнесът му е буквално във всяко село или че инвестицията му се разпростира върху 3% от обработваемата земя на България. Това обаче не важи за "Ставен" и за икономическата група "Ромфарм компани", част от която е фирмата. Дружеството e в основата на един от най-късно навлезлите сред фондове за земеделска земя, които само за осем години от началото на работата си се превръщат в най-големите собственици на обработваеми площи. За периода в покупките са инвестирани 550 млн. лв. В момента "Ромфарм", чието най-голямо дружество, специализирано в областта е "Ставен", са собственици на 1.1 млн. декара и планират през следващата година да продължат с разрастването си и да купят минимум 40 хил. декара земя за между 30 и 35 млн. лв., съобщи Стайко Стайков, управител на "Ставен" и на земеделския бизнес на групата.  

Според прогнозата на Стайков, който е и председател на Асоциацията на собствениците на земеделските земи, която обединява 21 дружества с общо 3 млн. декара земя, цената на земята и през следващата година ще продължи да расте с 15-20%, както и през последните три години.

Земевладелци по случайност

"Ромфарм компани" е една от най-бързорастящите фармацевтични компании в България. Производството на лекарства на групата е в Румъния, а през България се осъществява износът, защото данъчният режим е по-благоприятен. Заводът в Румъния продава с малка надценка на българското си дружество дистрибутор - "Ромфарм компани", което осъществява износа за Русия, бившите съветски републики, Турция и ЕС. Така основната част от надценката остава в българската компания. През 2014 г. приходите на компанията са 259 млн. лв., като печалбата е 101.4 млн. лв. Самата печалба пък се инвестира предимно в земя. Съдружниците в "Ромфарм" – Венелин Георгиев и Тенчо Шиков, са привлекли за земеделския си бизнес още един съдружник – Стайко Стайков.

Първите стъпки са през 2007 г., когато тримата решават да купят 3000 до 5000 декара земя около родните им градове Сливен и Ямбол. "Решихме, че можем да инвестираме в малък пакет земеделска земя като допълнителен бизнес. Смятахме, че сме закъснели в инвестициите – всички фондове за земеделска земя бяха изградили структури и не вярвахме, че можем да осъществим по-сериозен бизнес. Закупихме 5000 дка много бързо, което ни даде явен атестат, че инвестицията в земеделска земя може да се реализира. След което подчинихме действията си на ясен бизнес план – закупуване на земя, нейната концентрация, комасация и отдаване под наем или аренда", разказва Стайко Стайков. Той допълва, че по това време отношенията в сектора са били крайно неуредени, земята се е ползвала без правно основание, цените и арендите са били изключително ниски.

"Тогава имаше много лоши поземлени отношения, рентите бяха ниски, имаше възможност някой да работи земята и да не плаща ренти. През първите години, както и всички останали, наблягахме основно на покупката на земя и самото отдаване и управление беше на заден план", отбелязва Стайков. Едва през 2011 г. повече от 50% от придобитата земя са били дадени под аренда, като преди това тези проценти са много ниски (виж таблицата). Компанията решава, че ще купува земеделска земя с добро качество във всички райони на България, и от 2009 г. има офиси, които покриват цялата страна.

Да пораснеш бързо

Най-големите сделки на групата обаче си остават през 2012 и 2013 г. През 2012 г. "Ставен" купува за 90 млн. лв. портфолиото на "Еларг фонд за земеделска земя", който притежава 180 хил. декара. На следващата година придобива земите на фонда "Серес" - 186 хил. декара. Сделката е на обща стойност 140 млн. лв.

През 2015 г. над 88% от земята в портфолиото на групата са отдадени под аренда, а средната рента на декар достига 38.47 лв. "С много усилия успяхме да се преборим да оправим нашите отношения с ползвателите на земята и да докажем, че сме партньори. Целта ни е да свием необработваемата земя в портфейла си до не повече от 3%. В момента съвсем малка част от нея не може да бъде разработена и субсидирана. Закупили сме сериозна техника, която позволява разработването и на лошите райони. Процентът се влияе и от друго - по сегашното законодателство не можем да отдадем под аренда земята в годината, в която сме я купили, и това също увеличава процента на практически необработваемата земя през годината", разказва Стайков.
Компанията си поставя съвсем ясна цел - да уедри собствеността си, и в момента се интересува от покупки, които ще й помогнат да го направи, като освен това извършва замени на между 2000 и 5000 декара годишно. "Концентрираме земята си на база собственост. За нас са интересни всички места, където можем да имаме повече от 1000 дка. Там, където имаме малка собственост, не можем да управляваме добре, няма как да бъдем фактор и затова се стремим към уедряване", отбелязва Стайков. Преди две години "Ставен" решава да се доближи още повече до проблемите на земеделските стопани и започва да обработва земята в три стопанства в Югоизточна България с обща площ 27 хил. дка. "Целта ни е да обработваме и окрупним земята, да регулираме арендните плащания, да дадем на парцелите принадена стойност. Идеята ни е да увеличим собствените стопанства с около 20% през следващата година, но няма да надхвърляме 100 хил. декара, за да не влизаме в конфликт с партньорите си - арендатори и ползватели на земя", казва Стайков.

Групата е инвестирала и около 12 млн. лв. в 1100 дка лозя с италиански посадъчен материал в ямболското село Ботево, а избата там произвежда среден и висок клас вина.

Колко струва декар земя

Според Стайко Стайков мантрата "земята свърши" е донякъде вярна. По-голяма част от сделките вече не се сключват на първичен, а на вторичен пазар. "Много от площите вече са концентрирани, освен в местните ползватели на земя - арендаторите, така и във фирми и физически лица, на които земеделието и покупката на земеделска земя не са основна цел, а просто през годините са инвестирали", казва той.
Данните на Националния статистически институт сочат, че средната цена за декар в България е около 700 лева, но това вероятно е занижено число, защото много сделки се отчитат на данъчна оценка. Тъй като групата "Ромфарм" купува в цяла България, тяхното наблюдение по региони е различно и сделките зависят от качеството на почвата, възможностите за напояване и разбира се, района. Докато в Северозападна България средна цена е 800-900 лв. на декар, в Добруджа нивата са достигнали понякога и 2000 лв. за декар и според Стайков точно в този регион земите вече са силно надценени. "Цените не отговорят на доходността. Съотнесено към рентите в момента, мисля, че е неразумно да се купува земя, която ще възвърне инвестицията в себе си след 30 години", смята той. В същото време интересът към покупките е изключително голям и търсенето надвишава предлагането в пъти.
"На пазара има огромно количество средства, които се освободиха след фалита на Корпоративна търговска банка, и собствениците на депозити търсят нова инвестиция. Добрите субсидии също подпомагат покачването на цените. Много хора направиха модерни стопанства и инвестират в земя, арендните отношения се стабилизираха и според нас цената на земята ще продължи да расте", смята Стайков. Според него през следващата година на пазара ще се предлагат не само по-крупни пакети от типа на 5-10 хил. декара, но по 100-200 дка от един собственик.  Следващото предизвикателство ще бъде окрупняването на земята. Затова групата, както и компаниите в асоциацията инициират пет комасационни проекта, които вече са завършени.

"Смятаме за наша мисия да убедим хората и дружествата в ползите от комасацията, защото бъдещето е в интензивното земеделие. Пътят, който трябва да извървим към едно по-ефективно и конкурентно в световен мащаб земеделие, е немислим без окрупняване на площите", заключава Стайков.

40 хил. декара земя за между 30 и 35 млн. лв. ще закупи групата през следващата година.

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Какви данъци плащат? Кой им поддържа инфраструктурата около земите?

  Защо няма данък върху земеделската земя, горите, ливадите? Защо нямаме нормален данък върху сградите?

  Защо /най-/богатите плащат /най-/малко данъци/спрямо богатството и доходите им/? Защо другите трябва да им плащат за удобствата?

  Има ли въобще просперираща държава в която няма адекватен данък имоти?

  http://mickideas.blogspot.com


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Те пак са тук

Те пак са тук

Сделки на хоризонта

Сделки на хоризонта

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK