"Стар Трек" икономика

Безгранични възможности, или просто нови ограничения крие бъдещето

Профил

Доктор Ханс Йекел е част от екипа на най-голямата германската взаимна банка DZ Bank от 1995 г. В момента оглавява отдел в подразделението за проучвания във Франкфурт. Йекел редовно изнася лекции пред икономически журналисти и "ужасно богати възрастни хора, притеснени за банковите си сметки", както той ги нарича, по теми, свързани с бъдещето на еврозоната и единната европейска валута. Преди работата си в DZ Bank Йекел е бил помощник-редактор в журнал за теория на икономиката, заемал е и редица позиции, свързани с приложна икономика и академична дейност. Член е на научния екип на Германския съвет на икономическите експерти.

 


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  e_mil avatar :-|
  tamada

  Йекел може и да е доктор, но също е завладян от глупостта на сценаристите на фантастичните филми.

  3Д принтерът не е репликатор, защото прави предметите от предварително подготвена суровина. По неговата логика и домашната пекарна за хляб трябва да е репликатор. Само че предварително намираш суровините, носиш ги вкъщи, измерваш тегло и пропорции, зареждаш и машината чак тогава започва работа. Но те не променят атомната структура. 3Д принтерът може да се сравни с усъвършенстван автоматичен струг, но нищо повече.
  И веднага излиза въпросът: колко голям репликатор ще ти трябва за да си направиш матрак за спалнята? А хладилник? Автомобил? Къща?

  Растящият дял на услугите в индустрията ни подвежда, че поевтиняването на материалните блага ни води до постматериалистична икономика. Само че това е илюзия за по-тясно скроените умове, като този на Йекел.
  На практика дори в развитите страни огромната част от доходите на населението отива именно за материален битовизъм, а не за услуги. Покупките на дом, кола, мебели, дрехи, механика и електроника... всичко това многократно надвишава ползването на книги, филми, музика и софтуер.

  А къде ще остане влечението ни по модата? Едно е да си направиш страхотен колан в репликатора, друго е да се похвалиш с колан от Армани или часовник Юбло макар и купени в аутлет. Там не е толкова важен софтуерният код (или идеята), колкото изработката, която макар и недостъпна за всички е достъпна дори за начинаещ в средната класа.

  А в предположението за няколко съсловия - от висше до аутсайдери няма нищо фантастично, още по-малко научнофантастично. Ами то и сега е така. Опростяването на средната класа и дребната буржоазия до адвокати, охранители и обслужващ персонал е една огромна глупост.

  Първо, охранителите винаги са низш обслужващ персонал и никога няма да са редом до юристите.
  Второ, конкуренцията никога не може да бъде избегната. Винаги ще има независими иноватори, които може и да останат дребни, а може и да се издигнат до висшата класа и да изместят довчерашните лидери.
  Винаги ще има висококвалифицирани специалисти, които ще са на върха на средната класа, просто защото във всички галактики на Вселената има нужда от консултанти в отделните области, разработчици на нови продукти, доставчици на суровини, специалисти по производство, маркетинг, реклама, транспорт, търговци, финансисти и т.н.

  Идеята, че видиш ли, като има репликатори, всички богаташи ще се кротнат, ще заживеят задружно и ще си харчат парите само за забавления и охрана на единствената си важна собственост е пълна глупост. Точно толкова глупава, колкото идеята във филма "In Time", че в богатия сектор на Земята никой не бърза за никъде.

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  Поначало самата дума Революция вдъхновява.Засега друго гориво на прогрес,на задвижване на колелото напред, не е измисленопонеже твърде много сме социални.Ако дойде време всеки да си има по една планета в Космоса/както Малкия принц на Екзюпери/ тогава може би ще настъпи съвършеното щастие:)

 • 3
  dimitar_stoyanov avatar :-|
  DS

  че то и сега има репликатори:
  всезнаещи тролове във форума, репликират всяка смислена теза опорочавайки я до безмисленост.

  Четенето на горната статия - чиста загуба на време.

 • 4
  m17 avatar :-P
  m17

  Анализа е интересен но ще подскажа на автора че темата е много популярна и доста изследвана в "твърдата" научна фантастика.
  Има поне два аспекта които не е разгледал:
  1. Дори с репликатор, имаш нужда от изходни материали за производството на краен продукт. И дори с технология за ядрен синтез ( без недостатъците му) ще се наложи да го захраниш с еквивалентно количество материя плюс енергията за пребразуването и.
  2. Човек си остава човек дори на луната. А именно т.н. "човешко" е заложено в гените ни и съответно дори изобилието от блага не промяня съществено поведението ни.

  Всъщност ако се загледаме в съвременните развити общества ще видим че те са достигнали доста бизко до тази утопия: повечето хора работят малко, предимно интелектуална работа, всеки индивид се ползва от почти всички достижения на технологията, дори тези които не работят живеят много добре от ресурсите на обществото.
  Дали храната идва от репликатор или от бара на макдоналдс няма икономическа разлика щом е изобилна и евтина.

 • 5
  lili_markova avatar :-?
  lili_markova

  Когато инвестицията в нематериални..понятия превиши 95% продуктите на 3D остават в регулацията на материалния свят..имаме проблем, с контрола на нематериалното. Т.е. някои имат претенции да определят авторски права вьрху индикацията на "мисълта".

 • 6
  testpilot avatar :-|
  testpilot

  Репликаторът в Стар Трек вселената Е 3Д принтер (по своето предназначение, но е доста по-сложно устроен)!!! Като започнем от малките хранителни репликатори във всеки дом, та чак до големите Индустриални репликатори, способни да създават в орбита отделните модули за космическите им кораби. Репликаторът създава обекти на принципа на телепортиращата технология във филмите.

  В Стар Трек вселената и по точно Федерацията, около която се въртят филмите е безкласово общество. Макар да няма официално представена парична система (и заради конфликт в сценариите), в някои от епизодите се споменават Федерални кредити, които са виртуална валута и може да се приемат като точки заслуги или Престижни точки, които всеки член в обществото натрупва.
  Това е утопично общество, в което масата индивиди се трудят за благото на всички и поради нова ценностна система, почти никой не се стреми да трупа материални блага, защото всичко необходимо, за да живееш и да се забавляваш е лесно достъпно ... ЗАРАДИ ТЕХНОЛОГИЯТА!
  Репликаторите не са върха на технологията, никой не държи патента за тях, никой не държи блупринти за предметите от бита и да ги разпродава като домейните за Интернет например.

  Стар Трек вселената има други проблеми ... други врагове, с които трябва да се справя и те често не са хора.

  Накрая, ще напиша само това. Човек, правещ такъв цитат: "Йекел може и да е доктор, но също е само завладян от глупостта на сценаристите на фантастичните филми." често не е чел научна фантастика и дори не допуска, че тя е ценна, не само заради фантастичните елементи в себе си, а и заради философията и проблемите, които поставя.

 • 7
  dedo_uluk avatar :-|
  Бай Благой

  Направо ме е яд, че загубих 10 минути от живота си, за да прочета горната статия...

 • 8
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  По-интересно би било, ако е на подобни теми, да обсъди темата за проектите за извънземен металодобив, има банки заинтересувани в подобни проекти за милиардери. Иначе статията ме кара да си задавам въпроса като дали на клинонските междузвездни кораби има репликатори и ако да, какво репликират.

 • 9
  dilvish avatar :-P
  dilvish

  Би било добро авторът да прочете някоя и друга книга, писана след 1970-та година. В болшинството се обръща внимание ИМЕННО на икономиката на обществото. Ама за целта трябва да се интересуваш, де...

 • 10
  e_mil avatar :-|
  tamada

  [quote#6:"testpilot"]"Човек, правещ такъв цитат... не е чел научна фантастика и дори не допуска, че тя е ценна, не само заради фантастичните елементи в себе си, а и заради философията и проблемите, които поставя."[/quote]

  Че къде е научното във фантастиката на статията? И защо въобще намесваш литературата? Идеята на статията е да се даде прогноза, а авторът ни е представен не просто като човек с визия, а като "човек който мисли добре" (виж карето вляво!). При това молбата е била да се погледне в следващите 20 години, а Йекел се е отплеснал във фантасмагории за "Стар Трек".

  Айде, ако беше човек на изкуството нямаше да обърна внимание, но това е доктор. Експерт по икономика с поне 20 годишен стаж, че даже и оглавява отдел в поделение за проучвания. И на всичкото отгоре съветва висшата класа за бъдещето. Това е същата онази класа с чиито решения се съобразяваме всички (и бедни и богати).

  И такъв един човек ни говори за "икономика на репликаторите", които репликатори масово ще произвеждат блага от въздуха, праха и отпадъците. Очевидно в неговата Вселена материята е безкрайна величина и нищо от енергията не се губи при преработка.
  А най-смешното е как тази икономика щяла коренно да промени обществените отношения, като в същото време описва сегашното общество... ама глупости на квадрат. Само преди 15 години всички говореха за "новата икономика на Интернет, която ще промени всичко" и никой не слушаше Дракър, който спокойно ги съветваше, че няма как да е така. Докато един ден през 2000 год. всички разбраха, че е прав... е, Йекел още не е разбрал. :)

  Човечеството прави едни и същи грешки от хилядолетия насам. Няма никакви признаци, че ще спре да ги прави в бъдещето на Стар Трек.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал