Как България да остарее умно и зелено

Реформите в ключови области могат да намалят ефекта от застаряването на населението

Без решителни действия свиващата се работна сила в България ще доведе до по-нисък растеж.

 


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  georgi12378 avatar :-|
  georgi12378

  как Административните разходи наратват 3 пъти за 10 години (втората графика http://www.capital.bg/biznes/finansi/2013/11/27/2191912_budeshteto_prez_ochite_na_bankerite/ ), не трябва ли банките да стават по-ефективни в криза? Вижда се ясно къде се крият приходите от картелните лихви - това са около 1 млрд на година измислени разходи.
  Излезте всички на протест пред БНБ на банкерския празник. Картелът от банки намали 2 пъти лихвите при сериозните протести, за да ги потуши. Намерете групите в ФБ за да се организирате!

 • 2
  kalliman avatar :-|
  kalliman

  България не само остарява ами също така и изпростява. А най-лошото е, че се и циганизира. След 20-30 години, живот ще има само в 5-6 големи града, а в провицнията ще е както в дивия запад. Каубои и индианци.

  Раждаемоста не трябва да се стимулира на всяка цена. Бонусите трябва да са за тези, които могат да осгурят нормална среда за развитие на техните деца. А не Манго да има 10 чавета, да изпива техните помощи и да ги праща да крадът/просят и т.н.

  Това обаче противоричи с доктрината на червените за управление на социално слабия електорат. Или по-точно казано - еректорат.

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Аз бих цитирал заключителната фраза от известната реч на Блеър: "Education, education, education, then and now the key to the door of Britain's future success."

  Много западноевропейски страни дават над 6% от БВП за образование - ние даваме едва 3.5%. И после се чудим защо сме последни в класацията на ПИЗА. Истината е, че ПИЗА не е някакво абстрактно ученическо състезание - резултатите предопределят кои страни ще развиват модерни технологии и кои ще са сервитьори, бармани и проститутки.

  Не съм голям оптимист. Станишев и Орешарски изсипаха милиарди в края на мандата си, а с учителите си правеха седенки. Същите сега щак ще ни водят към светлото бъдеще.

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#2:"kalliman"]Раждаемоста не трябва да се стимулира на всяка цена. Бонусите трябва да са за тези, които могат да осгурят нормална среда за развитие на техните деца. А не Манго да има 10 чавета, да изпива техните помощи и да ги праща да крадът/просят и т.н. [/quote]Детските трябва да се дават само срещу успех в училище. Но за целта всяка година следва да има външно оценяване по всички предмети. Иначе училищата ще почнат масово да надписват оценки - което те така или иначе правят - така, че всеки римлянин да взема помощи. Без външен контрол системата се изражда - пълните отличници в родните СПТУ-та масово се дънят на теста на ПИЗА.

 • 5
  kalliman avatar :-|
  kalliman

  До коментар [#4] от "Николай Николов":

  Но през първите 6-7 години децата не ходят на училище. Иначе може да има матури. Който мине 5 - родителите му получават надбавка. Така всеки ще има стимул да юрка детето му да учи.

  За съжаление родните циганета ще почнат да си търсят правата ... щото видиш ли - ти не си ги научил да четат и смятат и сега те са в неравнопоставено положение.

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#5:"kalliman"]Но през първите 6-7 години децата не ходят на училище. Иначе може да има матури. Който мине 5 - родителите му получават надбавка.[/quote]За първите 4-5 години може да се направи изключение. След това идва предучилищна където поне трябва да има присъствие. А след това оценките следва да се дават чрез външно оценяване. Матурите идват прекалено късно - тогава белята вече е станала. Просто всеки срок класната работа по всеки един предмет трябва да бъде външно оценявана - и така от първи клас до края на средното образование.

 • 7
  peshi665rov avatar :-|
  dedo pepo

  Шъ съ упраим.

 • 8
  martincho8002 avatar :-|
  martincho8002

  Оптимистичен въздухар. Фантаст.

  Къде видя признаци за това светло бъдеще ?

 • 9
  martincho8002 avatar :-|
  martincho8002

  До коментар [#3] от "Николай Николов":

  Прав си много.

 • 10
  martincho8002 avatar :-(
  martincho8002

  Кое от написаното е забелязано по нашите земи ? Има ли едно нещо, което е забелязано ?

  Нека да отидем в кв. Христо Ботев
  Нека да отидем в Студентски Град
  Нека да отидем в малките села

  И да намерим тези признаци за устойчивото развитие, за което говори уважаемия господин.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал